یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش گفت: امروزه دانشآموزان به دلیل کار کردن با وسایل نوین، انگلیسی را میدانند. البته در بسیاری از جاها همکاران با استفاده از روشهای مهارت محوری، دانشآموزان را به میدان آوردند. همچنین در کانون پرورش فکری نیز زبانهای مختلف را داریم. ولی در مدارس چند زبان از زبان آلمانی تا زبان چینی را به عنوان اختیاری از سال ۱۴۰۳ اضافه میکنیم.
نوری شب گذشته با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر سیما، در پاسخ به پرسشی درباره تعطیلی آموزش حضوری در مدارس به علت آلودگی هوا و تاثیری که بر جریان کلی آموزش دارد نیز اظهار کرد: بی تعارف بگویم این مشکل، مشکل مزمنی است و بنده هم در هیئت دولت به رئیس جمهور عرض کردم و ایشان هم دستور داد که سریعاً کمیتهای با مسئولیت وزیر کشور تشکیل شود و برای این امر سریع چارهاندیشی کنند.
وی افزود: این چاره اندیشی و زمان به کار بستن آنها، بستگی به طرحهایی دارد که ارائه و اجرا میشود و قطعاً به امروز و فردا که نمیرسد. اما در ایام کرونا علی رغم اینکه مدارس جهان تعطیل نبود، ما تعطیل بودیم و خیلی ضرر کردیم.
تاخیر در یادگیری و بلوغ اجتماعی دانشآموزان با غیرحضوری شدن مدارس
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه دانش آموزان ما دچار تأخیر در یادگیری، بلوغ اجتماعی و سواد فرهنگی میشوند گفت: از عزیزان خواهش میکنیم این موضوع را سریعتر حل کنند. ما یک نارسایی هم پیرامون مدارس دونوبته داریم و همین امر باعث کوتاه شدن زمان آموزش در آن مدارس شده و آلودگی هوا بر آن دامن می زند، ضمن آنکه برنامه ریزی آموزشی و پرورشی مدارس را برهم میزند.
نوری ادامه داد: ما در آموزش مجازی اگر با همین امکانات خوبی که در شبکه شاد داریم و جای قدردانی هم دارد، پیش برویم باز هم کارآمدیاش در قیاس با آموزش حضوری بیشتر از یک سوم نخواهد بود. برآیند آموزشی و پرورشی که انتظار داریم از طریق آموزش مجازی به طور کامل محقق نمیشود و شاد سامانه مکمل است و جریان اصلی برای آموزش و یادگیری در دوره عمومی، در مدارس میگذرد.
وی در پاسخ به این گزاره که «رئیس جمهور دستور دادهاند، اما همه ما می دانیم که معضل آلودگی هوا یک روزه و دو روزه حل نمیشود.» گفت: بله، این معضل یک روزه و دو روزه حل نمیشود. ما در همان جلسه هم از رئیس جمهور خواهش کردیم که اگر امکان دارد مدارس را جزو آخرین مراکزی قرار دهید که قرار است تعطیل شوند. به عنوان مثال طبق قانون مدیریت خدمات کشوری، کارمندان میتوانند دورکار شوند تا جایی که آلودگی به سطح قابل تحمل برای دانش آموزان برسد. منتها میزان آلودگیها در تهران در این چند روز به حدی بود که دانش آموزان هم نمیتوانستند به مدرسه بروند.
وزیر آموزش و پرورش افزود: کمیته اضطرار بر حسب شاخصهایی که وجود دارد تصمیم گیری میکنند و ما هم چون موظف به حفظ سلامتی دانش آموزان هستیم تبعیت میکنیم؛ اما از کل جامعه چه صاحبان صنعت و چه مردم، مراقب اقدامات و رفتارهای ترافیکیمان باشیم که حتی المقدور از آلودگیها بکاهیم تا فرزندانمان بتوانند مدرسه بروند. امیدواریم حداقل در مراحل بعدی و در آینده شاهد رفع معضل آلودگی هوا باشیم.
«شاد» مشکلی برای سرویسدهی ندارد
نوری در ادامه در پاسخ به اینکه آیا شما برنامه مشخصی برای کاهش مشکلات درسی دانش آموزان که روزهایی را به صورت مجازی آموزش دیدند دارید؟ گفت: شبکه شاد که قابل استفاده است و اکنون بچهها در کلاس درس شبکه شاد حضور دارند. ممکن است برخی مناطق قطعیها و اختلالات اینترنتی وجود داشته باشد که از سوی مصرف کننده است، اما به طور کلی خود شبکه شاد مشکلی برای سرویس دهی ندارد و بار ترافیکی این شبکه به اندازه دوران کرونا نیست و برخی شهرها تعطیل هستند. دسترسی به پهنای باند بیشتر است و میتواند پاسخگوی نیاز مدارس باشد.
آغاز تغییرات اصلی کتب درسی از سال ۱۴۰۳
وزیر آموزش و پرورش درباره تحول در کتاب درسی و حذف محتوای غیرضروری، اظهار کرد: کتابهای درسی در زمانی که نگارش میشوند خوب هستند، د رحالی که باید هدفگذاری ما برای آینده باشد و واقعاً آیندهنگری داشته باشیم. در این هدف گذاری، نیازهای دانشآموزان باید مدنظر باشد و آنها را احصا کنیم و بدانند خواسته آنها چیست. موضوع بعدی، محتواست. محتوا فقط کتاب درسی نیست، بلکه باید بسته یادگیری باشد. در کشور ما برنامه درسی را معادل کتاب درسی میگیریم چون در آخر از کتاب آزمون میگیرند.
نوری افزود: مورد بعدی روش یادگیری است که معلم باید توانمند باشد و نهایتاً، ارزشیابی است که ارزشیابی ما به جای اینکه مرحلهای از یادگیری باشد گویی مرحله مچ گیری شده است. همکارانم طرحوارهای دارند که اگر به این اهداف برسیم که همان جان تحول است. البته تعدادی از کتابها تغییر کردند، اما تغییرات اصلی مربوط به سال ۱۴۰۳ و بعد از آن است. این طرحواره ۸ وجه دارد و سپس به سمت سند تحول مدرسهای میرویم.