دلایل بیاشتهایی عصبی چیست ؟
شاید برایتان پیش آمده باشد که پس از یک اتفاق ناخوشایند یا درگیر و نزاع دیگر اشتهایی به خوردن غذا نداشتهاید. همین یعنی دچار بیاشتهایی عصبی شدهاید.
بی اشتهایی عصبی یا بیماری آنورکسیا، برخلاف آنچه در باور عموم شکل گرفته است، نوعی اختلال روانی است که نشأت گرفته از آسیبهای روحی فرد بوده و ارتباطی با وضعیت جسمی او ندارد. آنچه طی اختلال بی اشتهایی عصبی برای فرد رخ میدهد، مقاومتی غیر ارادی در برابر غذا خوردن و اجتناب از تغذیه کافی علیرغم وجود احساس گرسنگی است. بدیهی است با طولانی شدن روند این شیوه تغذیه، فرد با انواع آسیبهای جسمی ناشی از عدم دریافت مواد لازم برای سلامت و بقا مواجه میشود. اما این تمام آسیبی نیست که یک فرد مبتلا به بی اشتهایی عصبی با آن دست و پنجه نرم میکند. آسیبهای روحی دیگر نیز به مرور زمان فرآیند این بیماری را تشدید میکند. برخی از این آسیبها و اختلالات روانی اعم از افسردگی حاد، اختلالات اضطرابی، وسواس فکری و مواردی از این دست هستند که وجود هریک از آنها به تنهایی میتواند یک تهدید جدی برای هر انسان تلقی شود.
علائم بیاشتهایی عصبی
علائم فیزیکی و جسمانی بیاشتهایی عصبی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- لاغری غیرعادی به طوری که فرد در مدت زمانی کوتاه وزن قابل توجهی را از دست میهد.
- خستگی غیرقابل توجیه به طوری که فرد نتواند دلیل قانع کنندهای برای میزان بالای خستگی خود ارائه دهد
- ابتلا به بیخوابی، به شیوهای که فرد علیرغم خستگی مفرط گاهی حتی تا چندین شب متوالی نتواند خواب طبیعی را تجربه کند
- سرگیجههای متوالی، گاهی طولانی مدت و غیر قابل کنترل
- ریزش موی شدید و رو به افزایش
- ابتلا به تپش قلب که گاهی مدت آن به درازا میکشد
- تغییررنگ پوست طوری که به زردی میکشد
- فشارخون پایین
- انگشتانی که به تیرگی رفته و رنگ آنها نسبت به سایر قسمتهای پوست متفاوت است
- خشکی پوست که حاکی از بیآبی بدن است. این موضوع به تنهایی میتواند سبب بروز سنگ کلیه، مثانه و سایر مشکلات ناشی از بیآبی یا کمبود آب بدن شود
- بازوها و پاها دچار ورم شده و زمانی که انگشت خود را بر روی قسمتی از آن فشار میدهید، جای انگشتتان بر روی پوست باقی میماند
- دندان قروچه در خواب که میتواند در صورت ادامهدار شدن، بیمار را به مشکلات دهان و دندان مبتلا سازد.
درمان بیاشتهایی عصبی
اگرچه آنچه تا به این لحظه درباره اختلال بی اشتهایی عصبی گفته شد، به نظر کشنده و غیرقابل کنترل میرسید، اما این بیماری راههای درمان ثابت شده و موثری نیز دارد. برخی از رایجترین راههای درمان قطعی بی اشتهایی عصبی به شرح زیر است:
- بستری شدن در بیمارستان و تحت مراقبتهای بیست و چهارساعته متمرکز قرارگرفتن در شرایط حاد.
- استفاده از انواع داروهایی که هر کدام با توجه به علت و شدت بیماری فرد میتوانند توصیه شده و مؤثر واقع شوند. اگر پس از روانکاوی و بررسی علل ابتلا به این بیماری، تشخیص پزشک بیشتر از دلایل روحی به جسم و ژنتیک بیمار ارتباط داشته باشد، تجویز قرص برای درمان بی اشتهایی یکی دیگر از راهکارهایی است که میتواند به درمان بیماری کمک کند. نوع و دوز قرص برای درمان بی اشتهایی یا کم اشتهایی نیز بسته به تشخیص پزشک میتواند متفاوت باشد.
- تغییر سبک زندگی و شیوه تفکر به کمک روانشناس و مشاوره
- یکی دیگر از رایجترین راههای درمان که امروزه مورد توجه افراد زیادی در علم پزشکی قرار گرفته است، استفاده از طب سنتی است.