«رتبهبندی معلمان» ۲۵ اسفندماه ۱۳۹۹ در قالب لایحهای از سوی دولت به مجلس ارسال شد که کلیات آن در 18خردادماه سال ۱۴۰۰به تصویب رسید، اما بهدلیل تغییرات قابل توجه لایحه از سوی نمایندگان مجلس و عدمتامین بار مالی آن، پس از چند ماه معطلی در مجلس، از سوی شورای نگهبان رد شد و دوباره به مجلس بازگشت.
با انجام اصلاحات وارده از سوی مجلس، اسفندماه سال گذشته، رتبهبندی از سوی شورای نگهبان مورد موافقت قرار گرفت و از رئیس مجلس برای اجرا به دولت و از سوی رئیسجمهور به وزارت آموزش و پرورش، سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی کشور برای تدوین آییننامه اجرایی ابلاغ شد.
مشمولان چه کسانی هستند؟
با ابلاغ آییننامه اجرایی قانون نظام رتبهبندی معلمان تکلیف مشمولان رتبهبندی، نحوه تبدیل وضعیت نومعلمان، امتیازات و شرایط لازم برای احراز رتبههای پنجگانه و میزان افزایش حقوق ناشی از رتبهبندی مشخص شد.
مشمولان این طرح، معلمان و نیروهای توانبخشی مدارس استثنایی هستند که هماکنون صرفاً در واحدهای آموزشی و تربیتی تماموقت مشغولند یا کارکنان کادر اداری وزارت آموزشوپرورش که برای معلمی استخدام شدهاند یا آن دسته از نیروهای اداری شاغل در پستهای کارشناسی و بالاتر که مدتی در خدمت معلمی بودهاند. اما نیروهای بدون کد شناسه استخدام مورد تأیید سازمان اداری و استخدامی کشور، کارکنان مأمور یا انتقالی به سایر دستگاههای اجرایی، کارکنان مأمور به مدارس غیردولتی، نیروهای مازاد یا در اختیار مدرسه، همه کسانی که بیش از یک صندوق حقوق دریافت میکنند، افرادی که در مرخصی بدون حقوق بهسر میبرند، افراد انتقالی به دانشگاههای فرهنگیان و شهیدرجایی و افراد مأمور به تحصیل مشمول این آییننامه نیستند.
نظر سخنگوی وزارت آموزش و پرورش درباره رتبه بندی معلمان
۲۵ خردادماه جاری بود که صادق ستاری فرد معاون تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش در توئیتی اعلام کرد: احکام اعضای هیاتهای ممیزه برای اجرای نظام رتبهبندی معلمان از سوی وزیر آموزش و پرورش صادر و تمهیدات اجرای رتبهبندی توسط مرکز نیروی انسانی این وزارت فراهم شده است.
همچنین رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه، طرح رتبهبندی معلمان از ۳۱ شهریور ماه باید از سوی دولت اجرایی شود، تصریح کرد: بر این اساس و با توجه به بودجه ۳۸ میلیاردی تامین شده، حقوق معلمان بین یک میلیون و ۷۰۰ هزار تا پنج میلیون تومان افزایش مییابد.
رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در عین حال گفت: طرح رتبه بندی باید از ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ اجرایی شود و بودجه ۳۸ هزار میلیارد تومانی برای امسال تامین شده است. همچنین بودجه سال گذشته را نیز دولت از محل فروش اموال مربوطه تامین کرده است.
یوسف نوری وزیر آموزش و پرورش نیز روز سه شنبه چهارم مرداد ماه در حاشیه بازدید از نمایشگاه «همافزایی مدیریت ایران» با اعلام اینکه تلاش می شود آییننامه رتبهبندی معلمان در هفته جاری نهایی شود، از اجرای رتبهبندی از ۳۱ شهریور امسال (۱۴۰۱) خبر داد.
وی با تاکید بر اینکه معلمان نباید نگران باشند و این طرح اجرایی میشود، گفت: خواسته فرهنگیان اجرای قانون رتبه بندی معلمان است و انتظار دارند این کار زودتر انجام شود اما این امر مهمی است و مراحل قانونی دارد که باید طی شود. ایراداتی را کمیسیون تلفیق قوانین مقررات مجلس در خصوص این آیین نامه داشتند که در چند روز گذشته به ما ارجاع دادند. در کمیسیون مربوطه ایرادها برطرف شد و در این کمیسیون به توافق رسیدند که در اولین جلسه هیات دولت، آیین نامه نهایی شود.
وزیر آموزش و پرورش تاکید کرد: بنابراین سعی می کنیم این آیین نامه را که رئیس جمهور هم اصرار دارند سریعتر اجرایی شود، در جلسه هیات دولت نهایی کنیم.
انتقاد عضو کمیسیون بودجه درباره عدم شمولیت 300 هزار معلم
رحیم زارع عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: با بررسی تعدادی از کارشناسان اداره قوانین مجلس و برخی صاحب نظران در حوزه آموزش و پرورش ، مغایرت های متعددی بین قانون مجلس و آئین نامه ابلاغی دولت در خصوص رتبه بندی معلمان ، احصا شده است.
وی افزود: با مصوبه هیئت وزیران، پیش بینی مجلس در خصوص رتبه بندی معلمان به طور کامل محقق نمی شود، چرا که با اجرای این آئین نامه فقط ۷۰۰ هزار نفر از فرهنگیان کشور، از مواهب ، نظام رتبه بندی مصوب مجلس بهره مند می شوند و ۳۰۰ هزار معلم ، محروم می مانند.
زارع تاکید کرد: دغدغه مجلس اجرای قانون نظام رتبه بندی معلمان برای تمام یک میلیون جامعه فرهنگی کشور بود، اما در مصوبه دولت چنین هدفی محقق نشد.
این نماینده مجلس با اشاره به تبصره ۲، این آئین نامه که دوازدهم تیر ماه از سوی هیات وزیران ابلاغ شده است، گفت؛ تمام افراد جدید الاستخدام و فرهنگیان برای تبدیل وضعیت باید امتیازاتی کسب کنند در حالیکه بسیاری از معلمان ، در حال حاضر مشمول این شرایط نیستند.