گزارش آگهی | همان طور که می دانید قانون تجارت، قانون مدنی، قانون مجازات اسلامی و ... در حالت کلی قوانین کشور ما را تشکیل می دهند. با استناد به این قوانین می توان برخی از اعمال افراد که موجب تحمیل ضرر و زیان به دیگران می شود را جرم دانست. بر اساس قوانین نیز برای هر جرمی مجازاتی خاص در نظر گرفته شده است. در این گزارش در مورد راههای اثبات خیانت در امانت چک ضمانت و تضمینی صحبت خواهیم کرد.
در قانون مجازات اسلامی هر عمل و یا فعل و یا حتی ترک برخی فعل های دیگر که برای آنها مجازات خاصی در نظر گرفته شده باشد، جرم نامیده می شود. این موارد برای افراد مجرم علاوه بر مسئولیت کیفری، مجازات نیز به دنبال خواهد داشت.
خیانت در امانت چک نیز از جمله این موارد است که قانون مجازات اسلامی برای مرتکب آن مجازات معینی در نظر گرفته است. در این خصوص فرد خاطی باید علاوه بر تحمل مجازات، زیان ناشی از جرم را نیز جبران نماید.
زمانی می توان دعوی خیانت در امانت چک را طرح نمود که بتوان مصداقی برای آن تعیین کرد. به عبارتی زمانی که مثلا فردی چکی سفید امضاء را در نزد فرد دیگر به امانت گذاشته باشد و فرد دیگر از این چک سوء استفاده کرده و با وجود درخواست صاحب چک از استرداد آن خودداری کند.
در چنین مواقعی که طرفین نتوانند به حالت توافقی مشکل خود را حل کنند، صاحب اصلی چک می تواند از شخصی که امانتدار بوده و خیانت در امانت چک تضمینی نموده است، طرح شکایت نماید. و مراحل شکایت را به کمک وکلای مربوطه طی نمایید. با مراجعه به دفتر وکالت حامد اسکندری وکیل شیراز می توانید تمامی این مشکلات خود را برطرف نمایید.
چکی که به صورت امانتی و یا امانی به منظور ضمانت صادر گردد به عنوان چک تضمینی شناخته می شود. هدف از صدور این چک و به امانت گذاشتن آن نگهداری و صرف امانت آن نیست؛ بلکه مالک چک آن را به منظور ایجاد اعتماد در معامله و به عبارتی جلب اطمینان طرف مقابل به صورت تضمینی در اختیار فرد دیگری قرار می دهد.
خیانت در امانت چک تضمینی زمانی رخ می دهد که فرد امانتدار از چک تضمینی که در اختیار دارد، بدون هیچ توجیه قانونی و یا دلیلی استفاده کند. در این حالت فرد امانتدار مشمول مجازات خیانت در امانت چک ضمانت خواهد شد.
فردی که چک امانتی و یا تضمینی را دریافت می کند تا زمانی که شرایط استفاده از آن فراهم نشده باشد، نمی تواند و نباید از چک استفاده کند. استفاده امانتدار از چک، ممکن است به صورت مراجعه به بانک و درخواست وجه آن صورت بگیرد و یا با ظهرنویسی چک و ارائه آن به فرد دیگری انجام بگیرد.
لکن استفاده از چک به هر شکلی که اتفاق بیافتد مشمول مجازات خیانت در امانت چک ضمانت خواهد شد و مرتکب آن به عنوان مجرم قابل پیگیری قانونی است و باید مجازات آن را بپذیرد.
در قانون مجازات اسلامی برای اثبات خیانت در امانت چک، چند دلیل اصلی ذکر شده است. فردی که در این خصوص ادعای دعوی کند باید با ارائه دلایل مناسب حقانیت خود را به اثبات برساند. بدون جمع آوری و ارائه این ادله ادعای فرد قابل رسیدگی نخواهد بود.
به چند روش می توان این جرم را اثبات نمود:
نحوه و چگونگی اثبات خیانت در امانت چک تضمینی در دادگاه اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا هر مقام قضایی که به پرونده دعوی رسیدگی کند، تنها با توجه به ادله و دلایلی که به وی ارائه می گردد تصمیم گرفته و رای خود را صادر خواهد کرد.
بنابراین بهترین روشی که می تواند حقانیت شاکی را در دادگاه اثبات نماید، ارائه دلایل می باشد که بتوان آنها را از لحاظ حقوقی اثبات نمود. دقت کنید که در صورت ارائه دلایل در زمان و محل نامناسب علی رغم صحت آنها، نمی توان نتیجه لازم را گرفت.
برای اثبات خیانت در امانت چک ضمانت، شاکی باید دلایل خود را طبقه بندی نموده و عملکرد صحیح و مناسب از خود ارائه دهد. برای این کار پیشنهاد می کنیم از یک وکیل که در حوزه دعاوی کیفری و مخصوصا در مورد خیانت در امانت چک ضمانت متخصص باشد کمک بگیرید. وکیل چک آنلاین می تواند شما را با راه های قانونی اینکار آشنا نموده و شما را به خوبی راهنمایی کند.
برای اثبات این موضوع شاکی باید ابتدا شکواییه ای تنظیم کند. در شکواییه باید به موارد زیر اشاره گردد:
بر اساس ماده 674 در قانون مجازات اسلامی در صورتی که شاکی بتواند خیانت در امانت چک ضمانتی را ثابت کند، فرد خاطی بنا به نظر قاضی به 6 ماه تا 3 سال حبس محکوم خواهد شد. البته بعدا در تاریخ 23 اردیبهشت 1399 قانونی برای مجازات های حبس تعزیری الحاق شد که میزان حبس در این نوع جرایم را به 3 ماه تا 18 ماه کاهش داد.
علاوه بر این در قانون جدید خیانت در امانت چک ضمانت، در گروه جرایم قابل گذشت قرار گرفت به طوری که مجرم می تواند با گذشت و رضایت شاکی تبرئه شده و پرونده شکایت مختومه اعلام گردد.
لازم به ذکر است که در صورت عدم ارائه ادله لازم از سوی شاکی در پرونده خیانت در امانت چک تضمینی، ادعای وی در حد یک ادعا باقی خواهد ماند و اثبات نخواهد شد. در چنین شرایطی متهم ممکن است اعاده حیثیت کرده و از شاکی پرونده به دلیل افتراء و تهمتی که به وی زده شکایت نماید.
بنابراین توصیه می کنیم قبل از طرح هر گونه دعوی نسبت به جمع آوری ادله محکم اقدام کنید تا از موفقیت خود در جلسه دادرسی اطمینان کامل داشته باشید.