در بازار ارز دوشنبه دلار نقدی تهران مرز ۳۰ را از دست داد. صحبتهای سخنگوی وزارت خارجه استارت نزول را زد. ناصر کنعانی گفته در مذاکراتی که هفته قبل در وین برگزار شده است پیشرفتهای نسبی و قابل توجهی داشتیم. این موضع جمهوری اسلامی، گوشهای معاملهگران را تیز کرد چون از نگاه آنها، ایران به صراحت از روند رو به جلو تا کنون کمتر حرف زده بود.
موضع کیهان هم که گفته بود از گوشه و کنار شنیده میشود توافق میشود مورد توجه معاملهگران قرار گرفت. این خبر از این جهت اهمیت داشت که تا یکشنبه مواضع این روزنامه برای معاملهگران نشانهای از اختلاف داخلی بر سر توافق بود. در کف بازار یکشنبه اشاره شد که جریان افزایشی، اختلافات داخلی را مانعی برای توافق میدانند.
بازار دلار غافلگیر شد
مطلب دوشنبه کیهان تیغ جناح افزایشی را کند کرد. به همین دلیل هم ارز به جای حرکت رنج که مورد انتظار آنها بود، نزولی حرکت کرد. مواضع کیهان و سخنگوی وزارت خارجه به این دلیل بازار را غافلگیر کرد که در پشتخط، قیمتها نزولی نبود.
تیر آخر را امیر عبداللهیان زد. وزیر امور خارجه گفته که شب دوشنبه پاسخ توافق را میدهیم و اگر آمریکا انعطاف نشان بدهد به سمت توافق میرویم و اگر نه که باید بیشتر گفتگو کنیم. از این لحظه به بعد بازار مجددا دو شاخه شد.
بازگشت قیمت دلار به مرز ۳۰ هزار
با توجه به اتفاقات رخ داده، معاملهگران شروع به تفسیر کردند، گروهی با استناد به حرکت دلار فردایی در بازار هرات اعتقاد داشتند وقتی دلار فردایی بالای قیمت تهران معامله میشود و از کف ۲۹ هزار و ۷۰۰ تومان پایین نمیآید، یعنی معاملهگران خوشبین به توافق نیستند. اگرچه جریان کاهشی معتقد بود این اتفاق بخاطر تعطیلی هرات است. لا به لای همین بحثها قیمت نقدی تهران دوباره به مرز ۳۰ هزار برگشت.
پیش بینی ریزش قیمت دلار با توافق در برجام
اما مهمترین بحث در بازار دوشنبه میزان ریزش قیمت دلار در صورت توافق است. معاملهگران پیشبینی ریزش را بر اساس سه مقطع تاریخی انجام میدهند.
در مقطع اول که سال ۹۷ بود بعد از تغییر رییس کل بانک مرکزی، دلار از مرز ۲۰ تا سطح ۱۱ هزار تومان پایین آمد که در آن مقطع دلار ۵۰ درصد ریزش داشت. مقطع دوم به انتخاب بایدن و شکست ترامپ برمیگردد. در آن مقطع هم که دلار با یک شوک مثبت روبرو شد و از سطح ۳۲ هزار به ۲۱ هزار تومان افت کرد که اندازه این ریزش در حدود ۳۴ درصد بود. مقطع سوم ازسرگیری مذاکرات در دولت ابراهیم رییسی بود، در این مقطع دلار از ۳۱ هزار تا سطح ۲۵ هزار تومان عقب نشست که ۲۰ درصد ریزش داشته است.
اغلب معاملهگران بر اساس این شبیهسازی اعتقاد داشتند در صورت توافق احتمالی میزان ریزش در سطح ۲۰ درصد است و امکان افت بیشتر بنا به برخی دلایل دور از دسترس است.
پای اف ای تی اف به بازار ارز باز شد
مهمترین دلیلی که میگویند بیشتر از ۲۰ درصد افت نمیکند بحث اف ای تی اف بود. به گفته آنها اگر بحث اف ای تی اف حل نشود جریان صادرات ایران با وجود رفع تحریمها نمیتواند به روانی قبل انجام شود.
بعضی از آنها به صفهای خرید دلار سهمیهای اشاره میکردند و میگفتند با وجود اخبار مثبت وقتی این صفها شکل میگیرد انتظار ریزش سنگین پررنگ نیست.
قیمت سکه رفاه و بازار زیر ۱۴ میلیون آمد
بازار ارز و سکه دوشنبه سه نکته داشت. نکته اول: قیمت سکه رفاه و سکه بازار زیر ۱۴ میلیون تومان آمد و حباب سکه هم یک میلیون و صد هزار تومان شد. دلیل کاهش حباب سکه به کاهش دو متغیر بنیادی سکه یعنی دلار و اونس برمی گشت.