دانشمندان ارتش چین ادعا میکنند که یک فناوری مبتنی بر الگوریتم را برای شکست دادن سیستمهای رهگیری موشکهای مافوق صوت پیچیده ایجاد کردهاند.
رسانه دولتی «ساوث چاینا مورنینگ پست»(SCMP) گزارش داد که مهندسان به رهبری ژانگ شیوسونگ از دانشگاه مهندسی اطلاعات نیروی پشتیبانی استراتژیک چین، الگوریتمی را توسعه دادهاند که مسیر موشکهای مافوق صوت را برای جلوگیری از شناسایی توسط سیستمهای دفاع موشکی تجزیه و تحلیل میکند.
این مهندسان در مقالهای که ماه گذشته در مجله چینی Common Control and Simulation منتشر شد، اظهار کردند که این الگوریتم میتواند مسیر این سلاحهای مافوق صوت را تجزیه و تحلیل کند تا به آنها کمک کند از سیستمهای دفاع موشکی، از جمله سیستمهای پیشرفته در حال توسعه در ایالات متحده جلوگیری کنند.
براساس شبیهسازیهای رایانهایِ حملات مافوق صوت با سرعت ۸ ماخ یا هشت برابر سرعت صوت، ظاهراً تکنیک شیوسونگ میتواند به سلاحهای مافوق صوت چین اجازه دهد تا از شناسایی بگریزند.
راهحل این گروه مبتنی بر تخمین تطبیقی چند مدلی(MMAE) قدیمی است که یک روش آماری است که در مهندسی سیستمهای کنترل برای ایجاد پیشبینی در زمانی که مشاهدات، ناکافی یا اشتباه هستند، استفاده میشود.
موشکهای رهگیر از جمله موشکهایی که در ایالات متحده در حال توسعه هستند، میتوانند سلاحهای مافوق صوت را شناسایی و ردیابی کنند که از حسگرهای فروسرخ برای تعیین دقیق اهداف متحرک استفاده میکنند.
با این حال، توانایی واقعی تسلیحات مافوق صوت چین و توانایی آنها برای فرار از سیستمهای دفاع موشکی ایالات متحده هنوز ناشناخته است.
به گفته یک کارشناس، آشکارسازهای حرارتی چین فقط میتوانند موشکهای رهگیر را از منظری محدود ببینند. در نتیجه، اطلاعات کافی برای تعیین محل دقیق موشک رهگیر وجود ندارد.
یک دانشمند فضایی به شرط ناشناس ماندن به SCMP گفت: شما ممکن است نظری داشته باشید، اما نمیتوانید دقیقاً مطمئن باشید که کجاست.
گفتنی است که تکنیک آماری MMAE برای چندین دهه در کاربردهای دفاع موشکی مورد استفاده قرار گرفته است.
در حالی که سایر پژوهشگران استفاده از هوش مصنوعی را برای حل مشکلات پیچیده در دفاع موشکی مافوق صوت پیشنهاد کردهاند، گروه شیوسونگ استدلال کرد که با تغییرات جزئی، روش قدیمی MMAE هنوز به خوبی کار میکند.
این گروه ادعا کرد که الگوریتم آنها میتواند یک رهگیر دشمن و برخی پارامترهای طراحی مخفی را در عرض ۱۰ دقیقه پس از پرتاب کشف کند و مسیر آن را با دقت تقریباً پنج متر(۱۶ فوت) تخمین بزند.
مسابقه مافوق صوت
در سالهای اخیر، همچین و هم ایالات متحده توسعه سلاحهای مافوق صوت را به عنوان تغییردهندههای بازی در درگیریهای مدرن در اولویت قرار دادهاند.
در گزارش SCMP آمده است که موشک YJ-۲۱ چین میتواند پدافند هوایی قدرتمند را بشکند و با سرعت حداکثری به یک ناو هواپیمابر حمله کند.
فرض کنید یک کشور، تجهیزات دفاعی کافی در برابر تهدیدات مافوق صوت ایجاد کند، در حالی که کشور دیگر این کار را نمیکند. در این گزارش تاکید شده است که در این صورت، ممکن است توازن قوا تغییر کند، بنابراین یک مسابقه تسلیحاتی در جریان است.
توسعه قابلیتهای دفاعی جدید علیه موشکهای مافوق صوت چین و روسیه در اولویت هزینههای نظامی آمریکا قرار گرفته است.
رهگیر نسل بعدی آمریکا(NGI) میتواند موشکهای بالستیک را با استفاده از موشکهای رهگیر که سریعتر، مانورپذیرتر و قابل اعتمادتر از پیشینیان خود هستند، رهگیری کند.
برنامه میلیارد دلاری NGI شامل مشارکت پیمانکاران دفاعی مانند بوئینگ، لاکهید مارتین، ریتون و نورثروپ گرامن است.