این اسید طیف وسیعی از کاربردهای فراوان را دارد: در دباغی انواع چرم ، به عنوان یک ماده پاک کننده ، به عنوان یک عامل کاهش دهنده شیمیایی در صنایع ، به عنوان یک نگهدارنده در خوراک دام و برای ساخت نمک ها و استرهای آن ها مورد اسفاده فراوانی دارد .
اسید فرمیک ساده ترین اسید کربوکسیلیک است که در ساختار خود حاوی یک کربن است . به طور طبیعی در منابع مختلف از جمله سم نیش زنبور و مورچه وجود دارد و یک معرف مصنوعی آلی مفید به شمار می آید .
این ماده شیمیایی را برای اولین بار از مورچه های خاصی جدا کردند و از کلمه لاتین formica به معنی "مورچه" نامگذاری شده است . فرمیک اسید را از اثر اسید سولفوریک بر فرمات سدیم میسازند که از مونوکسید کربن و هیدروکسید سدیم تولید شده بدست میآورند .
محلول اسید فرمیک دارای پی اچ 3.25 است .
اسید فرمیک برای استفاده به عنوان آفت کش فقط و به طور محدود در کندوهای زنبور عسل مورد تایید قرار گرفته است . به دلیل این استفاده محدود ، انتظار نمیرود بقایای محیطی در خارج از کندو رخ دهد .
جوش شیرین. اسید و باز می توانند با یکدیگر واکنش داده و نمک های مربوطه را تشکیل دهند و یکدیگر را خنثی می کنند . از این رو، اسید فرمیک نیش مورچه قرمز را می توان با مالیدن جوش شیرین یا پودر بوریک اسید خنثی کرد .
اسید فرمیک به طور طبیعی در مورچه ها وجود دارد ، اما در بسیاری از میوه ها مانند : سیب ها، توت فرنگی و تمشک ، عسل و گزنه نیز وجود دارد . این ماده شیمیایی به صورت تجاری از اسید سولفوریک ، هیدروکسید سدیم و مونوکسید کربن تولید می شود.
اسید فرمیک با همه بازها ، اعم از آلی (مثلاً آمین ها) و غیر آلی ، به طور غیر طبیعی واکنش می دهد . با فلزات فعال واکنش می دهد و هیدروژن گازی و نمک فلزی تشکیل می دهد .
گیاه حاوی اسید فرمیک - گیاه گزنه است .
اسید فرمیک به جای اسیدهای معدنی برای محصولات تمیز کننده مختلف مانند پاک کننده های رسوب آهک و پاک کننده های کاسه توالت استفاده می شود در واقع فرمات ها ، نمک های اسید فرمیک ، به سرعت لایه های نازک یخ را از بین می برند و به طور موثر از چسبیدن برف جدید یا تشکیل لایه جدید یخ جلوگیری می کنند .
اسید فرمیک بسیار محلول است زیرا اسید فرمیک می تواند با آب پیوند هیدروژنی ایجاد نماید .
برخی از گونه ها ، از جمله مورچه های نجار، زمانی که احساس خطر می کنند ، این ماده شیمیایی که یک ماده شیمیایی سوزاننده است و بوی زیادی شبیه سرکه می دهد ، اسپری می کنند. برخی افراد فکر می کنند که توانایی بوییدن اسید فرمیک ژنتیکی است ، مانند مارچوبه ، و ممکن است به همین دلیل باشد که برخی از افراد نسبت به این بوی خاص مورچه حساس تر از دیگران هستند.
اثر مستقیم اسیدهای آلی بر سلول های باکتریایی به ظرفیت آنها برای نفوذ در غشاهای سلولی باکتری مربوط می شود . هنگامی که در سلول باکتری ، جایی که pH برابر با 7 است ، اسید فرمیک تجزیه می شود و pH سیتوپلاسم را کاهش می دهد و باعث غیرفعال شدن دکربوکسیلازها و کاتالازهای باکتریایی می شود .
مورچهها معمولا بوی اسید فرمیک (که بویی شیمیایی دارد) میدهند ، اگرچه این عطر فقط توسط برخی افراد قابل بو کردن است باید بدانیم که همه مورچه ها بوی یکسانی ندارند ، که با توجه به تفاوت فاحش برخی از گونه های مورچه با سایرین ، منطقی است. برخی بوی پنیر آبی دارند ، در حالی که برخی دیگر بوی سیترونلا یا لیمو می دهند.
اسید فرمیک ساده ترین اسید کربوکسیلیک است که حاوی یک کربن است . به طور طبیعی در منابع مختلف از جمله سم نیش زنبور و مورچه وجود دارد و یک معرف مصنوعی آلی مفید به شمار می آید. این ترکیب عمدتا به عنوان یک عامل نگهدارنده و ضد باکتری در خوراک دام استفاده می شود .
کاربردهای این ترکیب در زندگی روزمره:
اسید فرمیک در سنتز مواد شیمیایی و دارویی ، افزودنی های موادغذایی ، تولید انواع آفت کش ها ، صنایع نساجی ، دباغی و تولید چرم ، خوراک دام و به عنوان تنظیم کننده pH در خنثی سازی مواد قلیایی استفاده می شود .
اسید فرمیک به عنوان یک عامل نگهدارنده و ضد باکتری استفاده می شود ، همچنین در ساخت چرم و لاستیک مفید است . به عنوان کنه کش توسط زنبورداران نیز استفاده فراوانی دارد .
فرمیک اسید یکی از پر کاربردترین ترکیبات شیمیایی به شمار میرود و در دو نوع صنعتی و آزمایشگاهی توسط کارخانه های بزرگ مواد شیمیایی تولید و عرضه میگردد .