
اکثر والدین و به ویژه کسانی که فرزند دانش آموز دارند تجربه سخت بیدار شدن کودکان و عجله کردن یک فرزند خواب آلود برای آماده شدن جهت رفتن به مدرسه را دارند.
کارشناسان میگویند بی نظمی در الگوی خواب کودکان کاملا نتیجه بی توجهی و کم کاری والدین بوده و در این میان نه کودک و نه هیچ شخص دیگری مقصر نیست. به باور روان شناسان، وقت گذاشتن برای ایجاد برنامههای خواب مناسب برای فرزندان، ارزش تلاش و دوره کوتاهی سختی را دارد.
به گفته استفانی سنتوفانتی (Stephanie Centofanti) و الکس آگوستینی (Alex Agostini)، کارشناسانان خواب در دانشگاه استرالیای جنوبی، در طول همه گیری کرونا، اگرچه ساعات مدرسه و خواب و بیداری کودکان به دلیل آموزش مجازی دچار اختلال شد، اما یک رژیم خواب مشخص میتواند به کاهش استرس و اضطراب جوانان کمک کند.
آگوستینی در ادامه توضیحاتش میگوید: داشتن یک روال آرامش بخش قبل از خواب و رفتن به رختخواب در هر شب در زمان مشخص میتواند به بدن کودکتان یاد دهد که چه زمانی وقت به خواب رفتن است. به گزارش سیناپرس، این تکرار الگو میتواند خوابیدن را آسانتر کرده و منجر به خواب طولانیتر و آرامتر شود. ممکن است فرزند شما در ابتدا نسبت به خوابیدن در ساعت ۹ شب واکنش نشان دهد، ولی تکرار این موضوع در نهایت منجر به ایجاد نظم شده و فقط لازم است در این رابطه جدیت به خرج داده و پشتکار داشته باشید. ما به والدین توصیه میکنیم با فرزندان خود بنشینند تا یک برنامه روتین قبل از خواب طراحی کنند که برای کودک آنها آرامش بخش باشد.
این برنامه ممکن است شامل حمام کردن، خواندن کتاب، گوش دادن به موسیقی یا حتی صحبت در مورد برنامههای فردا باشد. نکته مهم این است که آنها را برای خوابیدن آماده کنید.
دکتر سنتوفانتی در این رابطه توصیه کرد: در طول زمان تغییرات کوچکی در برنامه روزانه کودک خود ایجاد کنید و حتی میتوانید زمان خواب او را هر شب ۵ یا ۱۰ دقیقه تغییر دهید. این سیاست میتواند ریتمهای بیولوژیکی آنها را راحتتر تنظیم کند و البته سعی کنید هر روز راس ساعت خاصی در صبح آنها را بیدار کنید و این عمل را نیز میتوانید به تدریج و با تغییرات ده دقیقهای به ساعت مد نظر خود برسانید.
دکترآگوستینی در تکمیل توضیحات همکارش گفت: کنار گذاشتن همه ابزارهای الکترونیکی مانند تلفنهای همراه در ساعات قبل از خواب میتواند کل خانواده را به یک ریتم خواب مناسب برساند. به گزارش سیناپرس، تعیین مرزهای روشن در مورد استفاده از فناوری بسیار مهم است تا در ساعات پایانی عصر که بچهها باید برای خواب آماده شوند، به این وسایل دسترسی نداشته باشند. توصیه میشود از ساعات غروب آفتاب به بعد به کودکان اجازه استفاده از موبایل ندهید.
دکتر آگوستینی همچنین خاطرنشان کرد: برای والدین مهم است به یاد داشته باشند که نیازهای خواب با افزایش سن تغییر کرده و برای هر کودک متفاوت است، اما در کل توصیه میشود کودکان زودتر به خواب رفته و زودتر بیدار شوند.
پیشنهادهای دیگر برای کمک به خواب مناسب شبانه کودکان شامل ورزش کردن در طول روز، دادن وعدههای غذایی سبکتر در شب و تاریک و ساکت نگه داشتن اتاق خواب با دمای مناسب است.