قلب بدون شک مهمترین عضو بدن است و برای عملکرد موثر آن باید هر روز زمانی را برای انجام فعالیتهای بدنی اختصاص داد. همچنین میبایست بر رژیم غذایی که آن را تغذیه میکند نیز تمرکز کرد.
حمله قلبی که قبلاً افراد مسن را تحت تأثیر قرار میداد، اکنون در بین جوانان و حتی کودکان نیز رایج شده است.
باید نشانههای آشکار ناراحتی قلبی را بدانیم، زیرا درمان زودهنگام میتواند جان انسانها را نجات دهد و از آسیب جلوگیری کند.
در ادامه به چند علامت هشداردهنده که نمایانگر ناراحتی قلبی هستند، خواهیم پرداخت.
* درد یا ناراحتی قفسه سینه
ناراحتی قلبی اغلب با درد قفسه سینه نشان داده میشود که به صورت سفتی، فشار یا سوزش گزارش میشود. بازوها، گردن، فک یا کمر نیز ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند. ارزیابی فوری برای هر درد قفسه سینه که غیرقابل توضیح باشد، لازم است.
* تنگی نفس
تنگی نفس که حتی با انجام فعالیتی سبک یا در حالت استراحت رخ میدهد، ممکن است نشانهای از یک بیماری قلبی باشد. احساس خفگی یا نفس نفس زدن نیز میتواند همراه با آن باشد.
* خستگی
یک بیماری قلبی ممکن است با خستگی مداوم و غیر قابل توضیح نشان داده شود به خصوص اگر در توانایی شما برای انجام کارهای روزمره اختلال ایجاد کند. سطوح پایین انرژی میتواند ناشی از ناتوانی قلب شما در پمپاژ خون به طور موثر باشد.
* ضربان قلب نامنظم
هر گونه تپش قلب را جدی بگیرید. آریتمی قلب یا ضربان قلب نامنظم ممکن است نشان دهنده یک بیماری قلبی جدیتر باشد.
* تورم
نارسایی قلبی ممکن است با تورم در پاها، مچ پا یا شکم نمایان شود. زمانی که قلب نتواند به اندازه کافی خون پمپاژ کند، بدن پر از مایع میشود.
* سرگیجه یا غش کردن
خون رسانی ناکافی به مغز که ممکن است با بیماری قلبی مرتبط باشد، میتواند باعث سبکی سر، سرگیجه یا غش کردن شود. این وضعیت باید هر چه زودتر بررسی شود.
* تعریق زیاد
تعریق بیش از حد ممکن است نشانهای از یک بیماری قلبی به ویژه حمله قلبی باشد، به خصوص زمانی که با علائم دیگری مانند درد قفسه سینه یا تنگی نفس همراه باشد.
* حالت تهوع یا استفراغ
برخی از افراد - به ویژه زنان - در طول حمله قلبی یا سایر مشکلات قلبی، حالت تهوع یا استفراغ را تجربه میکنند. این علامت اغلب نادیده گرفته شده یا با مشکلات گوارشی اشتباه گرفته میشود.
* درد در قسمت بالایی بدن
به خصوص در زنان، درد یا ناراحتی در قسمت فوقانی شکم، بازوها، شانهها، گردن یا فک ممکن است نشان دهنده مشکلات قلبی باشد.
* افزایش بیدلیل وزن
توجه به افزایش وزن که به طور ناگهانی رخ میدهد و به دلیل احتباس مایعات ناشی از نارسایی قلبی ایجاد میشود، بسیار مهم است.
نادیده گرفتن این علائم ممکن است منجر به مشکلات جدی قلبی یا حتی مرگ شود. به یاد داشته باشید که با تشخیص و درمان به موقع، شانس مدیریت مشکلات قلبی و اجتناب از عوارض جدی آن بسیار افزایش مییابد.
همچنین داشتن سبک زندگی سالم و انجام معاینات معمول پزشکی نیز در کاهش احتمال ابتلا به بیماری قلبی بسیار موثر است.
سرویس سلامت همگانی انگلیس (NHS) با تاکید بر سبک زندگی سالم برای حفاظت از قلب و مراقبت مفید از این عضو حیاتی بر حفظ رژیم غذایی کمچرب و پُرفیبر با مقدار بیشتری از میوه و سبزیجات تازه و غلات کامل تاکید میکند.
این مرکز سلامتی همچنین توصیه میکند که مقدار نمک مصرفی خود را محدود و از مصرف غذاهای حاوی چربیهای اشباع شده شامل برشهای چرب گوشت، کره، خامه، کیک و بیسکویت اجتناب کنید. در عوض به سراغ غذاهای حاوی چربیهای غیراشباع مانند ماهی، سبزیجات و دانهها بروید.
وزن خود را نیز متعادل نگه دارید. بهترین راه برای انجام این کار ترکیب یک رژیم غذایی سالم با ورزش منظم است. بنا به اعلام NHS، داشتن وزن مناسب شانس ابتلا به فشار خون بالا را کاهش میدهد و ورزش منظم، قلب و سیستم گردش خون را کارآمدتر میکند و سطح کلسترول را کاهش میدهد. هر گونه ورزش هوازی مانند پیادهروی، شنا و رقصیدن، قلب را سالم نگه میدارد.
سیگار نکشید. سیگار عامل اصلی مرگومیرهای قابل پیشگیری است. همچنین به یاد داشته باشید که مصرف الکل خطر حمله قلبی را افزایش میدهد.
فشار خون و دیابت را تحت کنترل نگهدارید. شما میتوانید فشار خون خود را از طریق یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و دارو کنترل کنید. دیابت نوع یک را میتوان با انسولین کنترل کرد، در حالی که دیابت نوع دو معمولا از طریق رژیم غذایی و ورزش و همچنین مراقبت از وزن و فشار خون کنترل میشود.