انسان ها معمولا به طور ارثی و مادرزادی یا بلغمی هستند و یا دموی یا صفراوی یا سودایی و در موارد بسیار نادر دارای اعتدال مزاج .همه ما باید طبع و مزاج خود را شناسایی کنیم و با غذاهای مفید و مضر براساس نوع مزاج خود آشنایی داشته باشیم تا اخلاط اربعه را در بدن خود به حال تعادل نگه داریم و از هر گونه کسالت و بیماری مصون بمانیم . ما می توانیم با خوردن برخی از غذاها و پرهیزات غذایی مزاج خود را متعادل کنیم و به تعادل نسبی برسیم.
اگر شما دارای مزاج سرد و خشک ( سوداوی ) هستید باید به فکر اصلاح طبع خود باشید زیرا اگر این کار را نکنید دچار افسردگی و پژمردگی روحی می شوید و روز به روز لاغر تر و تکیده تر و دارای چهره گرفته تر خواهید شد. در این مطلب به معرفی غذاهای مفید و مضر برای سرد مزاج های سوداوی (مزاج سرد و خشک) خواهیم پرداخت.
سودا یکی از اخلاط چهار گانه بدن است که اگر بر دیگر اخلاط غلبه پیدا کند عوارضی را بدنبال خواهد داشت که نسبت به سن، جنسیت، قدرت جسمانی و روحی شخص متفاوت است و به شکلهای گوناگون ظاهر میشود.اگر دارای علائم زیر هستید احتمالا سودا مزاج می باشید ، این علائم عبارتند از :
از دست دادن علاقه، بی حوصلگی، دلزدگی، ناتوانی از لذت بردن، احساس ناامیدی، بی حالی و خستگی، گوشه گیری اجتماعی، بی اشتهایی یا پرخوری، یبوست، از دست دادن میل جنسی و مشکل داشتن در تصمیم گیری ، یکباره گریه افتادن بدون علت خاص، تحریک پذیری ، افکار خودکشی ، دردهای مختلف بدون شواهدی از بیماری جسمی ، ترک ترک شدن زبان ، کهیر پوستی و برگشت اسید معده(رفلکس اسید معده)
عوامل تولید سودا
تداوم درمصرف غذا های سودازا
مصرف غذا هایی که سریع پخته شده یاداغ می شوند
مصرف غذا های مانده
پرخوری
مصرف دخانیات
آلودگی هوا ، آلودگی صوتی
افسردگی ، اضطراب زیاد ، سوء ظن زیاد ، غم مستمر ، نخندیدن زیاد ، خندیدن زیاد یا شادی زیاد از حد .
بیماری های مزمن ومستمر.
خواب بین الطلوعین ، خواب غروب وخواب زیاد
تحریکات جنسی ناقص
بی تحرکی جسمی
تماس مستمر با سردی
استفاده مداوم از رنگ های تیره
زیاد قرار گرفتن در معرض امواج الکترو ، همچون کامپیوتر ،موبایل،......
در میان مزاج ها بهترین مزاج گرم و تر است و پردردسرترین مزاج سرد و خشک یا همان سوداوی است.
افراد دارای مزاج سردو خشک افرادی دقیق ، منظم ، دوراندیش و محاسبه گر هستند . آنها کم خواب بوده و خواب های آشفته و کابوس می بینند . بسیاری از مواقع سریع عصبانی می شوند و اگر مزاج خود را متعادل نکنند ، دچار افسردگی شدید خواهند شد . بسیار از فلاسفه و دانشمندان نیز دارای این نوع مزاج میباشند.
افراد دارای مزاج سردو خشک خصوصیات ظاهری مانند ، اندام لاغر ، رنگ چهره کدر(نامساوی براق)، قد کوتاه و بینی خشکی دارند .آنها بیشتر به بیماری هایی مانند افسردگی ، سوزش معده،سوزش ادرار، یبوست شدید، وسواس، توهم، ادرارتیره مدفوع تیره، بوی بددهان دچار می شوند.
این افراد تمایل زیادی به مصرف شیرینی و گرمی ها نسبت به سردی ها دارند و به هوای گرم و فصل بهار تمایل بیشتری دارند.
تغذیه برای اینکه افراد سرد مزاج به تعادل مزاج برسند ، اهمیت فراوانی دارد.
بهترین انواع گوشت برای افراد دارای مزاج سرد و خشک ، گوشتهای گرمی بخش مانند گوشت گوسفند، گوشت شتر، گوشت کبوتر، گوشت گنجشک و گوشت سارهستند.
همچنین این افراد باید از سبزیجات گرمی مانند نعناع، ریحان، ترخون، مرزه، جعفری، تره، انواع کلم، ساقه ی کرفس استفاده نمایند.
از جمله ی خوراکی های مفید برای افراد سوداوی مزاج ، خوراکی هایی با طبع گرم مانند عسل، توت، کشمش، انجیر، خرما، هل، دارچین، زنجبیل، زعفران ، زیره و بذرهای ملین، مانند:قدومه ی شیرازی، تخم شربتی و بارهنگ , تخم ریحان و مرو هستند.
اگر این افراد تمایلی به استفاده از گوشت نداشته باشند می توانند غذاهای گیاهی مانند آلو اسفناج , کدو تنبل ، هویج فرنگی پخته ، انواع سالاد های فصل با مقداری جوانه گندم قبل از غذا و آش جو بخورند.
برای دفع سودا از روده ها این افراد می توانند تنقیه ی دم کرده جو یا روغن زیتون مصرف نمایند.
از میوه های مناسب افراد سوداوی مزاج می توان به انجیر، انبه، مرکبات شیرین، انار ، سیب شیرین ، گلابی ، قیسی، موز، آناناس و پاپایا اشاره کرد .
نوشیدنی های با طبع گرم مانند :دمنوش بادرنجبویه، زعفران، دارچین، زنجبیل، گل گاو زبان، شربت عسل، شیره انگور و خرما، عرقیجات سنتی مثل عرق بیدمشک، بهار نارنج، نسترن، نعناع و پونه برای افراد سوداوی مزاج مناسب است .
لوبیا ، شلغم ، هویج ،کلم قمری ، کدوحلوائی ، زیتون رسیده نیز برای این افراد مفید می باشند.
مصرف غذاهای چرب , شور , مانده و بیات برای افراد سوداوی مزاج مضر است.
افراد دارای مزاج سرد و خشک باید از مصرف لبنیاتی مانند ماست و پنیر و کشک پرهیز کنند و هیچگاه پنیر همراه با چای شیرین به عنوان صبحانه مصرف نکنند.
نوشیدنی های مضر برای این افراد عبارتند از :چای ، دوغ ، آب یخ، نوشابه های گاز دار و قهوه و نسکافه
گوشت گاو- گوساله و گوسفند ، ماهی دودی و ماهی شور برای این افراد مضر است .
سوداوی ها باید از خوردن شیرینی جات مصنوعی , ادویه جات ، ترشی جات ، خیار شور و سرکه خودداری نمایند زیرا مصرف این مواد غذایی برای این گونه افراد فوق العاده زیان اور است و سبب افزایش رسوبات خون خواهد شد و آنها را دچار یبوست مزاج می کند .
از غذاهای مضر برای سوداوی مزاج ها ماش پلو، سوسیس وکالباس،عدس، ساندویچ ، پیتزا ، غذاهای کارخانه ای ، جگرودل وقلوه ، غذاهای سرخ کرده، کره گیاهی وخامه ، غذاهای نشاسته ای مانندماکارونی می باشد .
سوداوی مزاج ها باید از خوردن میوه ها و مواد غذایی مانند :نارنگی ، میوه کال ، خربزه، انگور، طالبی ، گوجه سبز، سنجد ، گیلاس ، شادونه ، گشنیز، سماق، زرشک ، غوره،لیموعمانی، ذرت، ، سس و رب گوجه فرنگی اجتناب کنند زیرا مصرف این مواد غذایی برای آنها مضر است.
این افراد باید از مصرف قرص جلوگیری از بارداری نیز خودداری کنند.
افراد سوداوی مزاج بهتر است برای چرب کردن پوست خشک خود از روغن زیتون یا روغن کنجد استفاده نمایند.
پس از خوردن شام ۱۰تا ۱۵ دقیقه پیاده روی کنند.
مصرف آب لیموترش برای آنها مفید است.
این افراد خواب کافی شبانه داشته باشند زیرا بی خوابی و خواب بعد از ظهر برای آنها مضر است .
تنهایی و افسردگی علائم سوداوی آنها را تشدید می کند.
افراد سوداوی از آب ولرم برای حمام کردن استفاده کنند و بعد ازحمام بدن خود را با روغن ماساژ دهند.
مصرف آب هویج و آب سیب برای آنها مفید می باشد.
مرطوب کردن بینی با کمی روغن بادام شیرین به آنها توصیه می شود.
پیاده روی بهترین ورزش برای افراد سوداوی مزاج است.
استفاده زیاد از رایانه و تماشا کردن فراوان تلویزیون سبب افزایش سودا می شود.