بیماری التهابی لگن یک عفونت جدی است که زمانی ایجاد میشود که برخی از بیماریهای مقاربتی یا سایر عفونتها درمان نشوند، میتواند باعث درد مزمن و ناباروری شود.
چه چیزی باعث بیماری التهابی لگن میشود؟
بیماری التهابی لگن که PID نیز نامیده میشود، یک عفونت در رحم، لولههای فالوپ و یا تخمدانها است. PID زمانی اتفاق میافتد که باکتری از واژن و دهانه رحم به سایر قسمتهای بدن شما حرکت میکند که میتواند منجر به درد مزمن و سایر مشکلات سلامتی جدی مانند ناباروری شود.
PID معمولاً توسط ۲ عفونت مقاربتی ایجاد میشود: کلامیدیا یا سوزاک. این بیماریهای مقاربتی را میتوان به راحتی با آنتیبیوتیکها درمان کرد، اما بسیاری از مردم نمیدانند به آنها مبتلا هستند، زیرا معمولاً علائمی ندارند، به همین دلیل است که انجام آزمایش برای STD بسیار مهم است.
اگر کلامیدیا و سوزاک درمان نشوند، میتوانند منجر به PID شوند. PID همچنین میتواند توسط سایر عفونتهای درمان نشده مانند واژینوز باکتریایی ایجاد شود.
علائم بیماری التهابی لگن
بسیاری از مردم نمیدانند که در مراحل اولیه بیماری التهابی لگن دارند. PID اغلب هیچ علامتی را نشان نمیدهد، یا علائم آنقدر خفیف هستند که آنها را احساس نمیکنید، به خصوص زمانی که برای اولین بار به عفونت مبتلا میشوید. هر چه مدت طولانی تری PID داشته باشید، علائم بدتر و شدیدتر میشوند.
علائم PID ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اگر هر یک از این علائم را داشتید، فوراً به پزشک یا مرکز بهداشت مراجعه کنید. در صورت عدم درمان PID میتواند خطرناک باشد.
برخی از علائم PID را میتوان با سایر مشکلات سلامتی مانند آپاندیسیت یا اندومتریوز اشتباه گرفت؛ بنابراین معاینه شدن توسط پزشک تنها راه برای اطمینان از اینکه چه اتفاقی در حال رخ دادن است، میباشد.
عوارض بیماری التهابی لگن چیست؟
اگر بیماری التهابی لگن درمان نشود، میتواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود و عفونت ممکن است به سایر قسمتهای بدن شما سرایت کند. بیماری التهابی لگن میتواند خطر حاملگی خارج از رحم را افزایش دهد که میتواند تهدید کننده زندگی باشد.
افراد مبتلا به بیماری التهابی لگن میتوانند درد مزمن در قسمت پایین شکم خود و ناباروری را تجربه کنند.
هر چه مدت طولانی تری بیماری التهابی لگن داشته باشید، احتمال اینکه مشکلات طولانی مدت سلامتی و ناباروری خطرناکی داشته باشید بیشتر میشود. به همین دلیل بسیار مهم است که هر علامتی را توسط پزشک بررسی کنید و به طور منظم برای بیماریهای مقاربتی آزمایش دهید.
بیماری التهابی لگن قابل درمان است. اما درمان ممکن است نتواند آسیب جدی (مانند جای زخم) ناشی از عفونتهای طولانی مدت این بیماری را خنثی کند.
چگونه میتوان از بیماری التهابی لگن جلوگیری کرد؟
انجام آزمایش برای STD یکی از بهترین راهها برای پیشگیری از PID است، زیرا PID معمولاً در اثر کلامیدیا یا سوزاک ایجاد میشود. اکثر افراد مبتلا به کلامیدیا یا سوزاک هیچ علامتی ندارند، بنابراین آزمایش تنها راه برای اطمینان از ابتلای شما به یکی از این عفونتها است.
کلامیدیا و سوزاک را میتوان به راحتی با آنتی بیوتیکها درمان کرد و هر چه زودتر شما و شریک شما آزمایش و درمان شوید، خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن در شما کاهش مییابد. همچنین میتوانید با داشتن رابطه جنسی ایمن و استفاده از کاندوم در هر بار رابطه جنسی از این بیماریها و سایر بیماریهای مقاربتی جلوگیری کنید.
کنترل بارداری هورمونی از عفونتهای مقاربتی جلوگیری نمیکند، بنابراین حتی اگر از روشهای ضدبارداری استفاده میکنید، در معرض خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی هستید. بنابراین، استفاده از کاندوم همراه با کنترل بارداری برای جلوگیری از بیماریهای مقاربتی که میتواند به بیماری التهابی لگن تبدیل شود، ایده خوبی است.
دوش واژینال به طور کلی برای واژن شما مفید نیست و میتواند باعث تحریک و عفونت جدی شود. دوش کردن همچنین ممکن است منجر به بیماری التهابی لگن شود، زیرا باکتریها را به عمق بدن شما میفرستد. پس دوش نگیرید!
بیماری التهابی لگن واقعا رایج است. به همین دلیل بسیار مهم است که در صورت مشاهده علائم بیماری التهابی لگن، آزمایشات STD را انجام دهید و به پزشک مراجعه کنید.
اثرات طولانی مدت بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی طولانی مدت لگن میتواند منجر به برخی مشکلات جدی شود:
ناباروری: از هر ۱۰ مورد بیماری التهابی لگن، ۱ مورد نابارور خواهد بود. بیماری التهابی لگن باعث ایجاد زخم بر روی لولههای فالوپ میشود که لولههای فالوپ را مسدود میکند و در نتیجه از لقاح جلوگیری میکند.
حاملگی خارج از رحم: اسکارهای ناشی از بیماری التهابی لگن میتوانند از حرکت تخمک بارور شده به داخل رحم جلوگیری کنند. این بدان معنی است که یک تخمک بارور شده میتواند درست در لوله فالوپ رشد کند. در صورت عدم تشخیص زودهنگام حاملگی خارج رحمی ایجاد شده و پاره میشود و باعث خونریزی داخل صفاقی میشود و زندگی بیمار را تهدید میکند که در این صورت نیاز به جراحی است.
درد مزمن لگن: بیماری التهابی لگن میتواند منجر به درد لگنی مداوم شود.
تاثیر بیماری التهابی لگن بر جنین: مادران باردار باید بدانند که ابتلا به عفونت زنان در دوران بارداری میتواند اثرات منفی بر روی جنین داشته باشد. به گفته متخصصان، اگرچه بیماریهای زنان در دوران بارداری نمیتوانند به نوزاد منتقل شوند، اما هنگام زایمان، نوزاد از دهانه رحم و واژن عبور میکند که احتمال دارد بسیار آسان به باکتریهای مادر آلوده شود. بنابراین، نوزادانی که با روش زایمان طبیعی متولد میشوند، نسبت به نوزادانی که به روش سزارین به دنیا میآیند، مستعد ابتلا به عفونتهای ناشی از بیماریهای زنانه از سوی مادر خواهند بود.
تشخیص بیماری التهابی لگن در دوران بارداری
برای تشخیص بیماری التهابی لگن، پزشک ابتدا باید تاریخچه پزشکی شما، از جمله عادات جنسی، روشهای کنترل بارداری که استفاده میکنید و علائم شما را بررسی کند. اگر علائم بیماری التهابی لگن را دارید، در مرحله بعد، باید معاینه لگنی برای ارزیابی اندامهای تولید مثلی شما انجام شود. سپس نمونهای از مایع دهانه رحم برای آزمایش سوزاک و کلامیدیا گرفته میشود و در صورت نیاز میتوان آزمایش خون تکمیلی را انجام داد.
پزشک ممکن است آزمایشها و روشهای اضافی مانند سونوگرافی، بیوپسی آندومتر را پیشنهاد کند و حتی ممکن است نیاز به لاپاراسکوپی داشته باشد.
درمان بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن قابل درمان است، اما نمیتواند اسکارها یا آسیبهای ناشی از عفونت را از بین ببرد. هر چه مدت زمان طولانی تری عفونت درمان نشود، خطر مشکلات جدی، حتی ناباروری بیشتر میشود.
آنتی بیوتیکها اولین انتخاب برای درمان بیماری التهابی لگن هستند. میتوان آن را به صورت خوراکی یا تزریقی مصرف کرد. پزشک معمولا یک آنتی بیوتیک را تجویز میکند، اما بسته به شرایط بیمار ممکن است دو یا چند آنتی بیوتیک را نیز ترکیب کنند.
گاهی اوقات علائم ممکن است ابتدا از بین بروند، اما عفونت همچنان در بدن وجود دارد، بنابراین مصرف آنتی بیوتیکها با توجه به دوره درمانی صحیح ضروری است.
در دوران بارداری، زنان اغلب نگران این هستند که آیا باید درمان شوند یا نه، زیرا مصرف آنتی بیوتیک میتواند بر رشد جنین تأثیر بگذارد. با این حال، اگر مجبور به درمان هستید زیاد نگران نباشید، زیرا پزشک درمان را بی خطر میداند و در صورت عدم درمان و بدتر شدن وضعیت، هم برای مادر و هم برای نوزاد بسیار خطرناک خواهد بود.
بستری شدن در بیمارستان برای موارد زیر توصیه میشود:
تشخیص مشخص نیست. مادر باردار که بیماری شدیدی دارد، باید از آنتی بیوتیکهای داخل وریدی استفاده کند. در این شرایط علائم تهوع و استفراغ، تب شدید و آبسه در لوله فالوپ یا تخمدان وجود دارد. در شرایط خاصی، جراحی آبسه ممکن است ضروری باشد.
نحوه پیشگیری از بیماری التهابی لگن در دوران بارداری
برای جلوگیری از بیماری التهابی لگن در دوران بارداری، لازم است با اقدامات زیر از بیماریهای مقاربتی جلوگیری شود:
هنگام رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید، حتی اگر از روشهای دیگر پیشگیری از بارداری استفاده کرده اید.
اگر شما یا همسرتان قبلا رابطه جنسی داشته اید، خطر ابتلا به بیماریهای مقاربتی افزایش مییابد.
ناحیه خصوصی را به درستی تمیز کنید، از استفاده از محلولهای تمیزکننده با بوی قوی و شویندههای قوی خودداری کنید، شلوارهای راحت بپوشید، از مواد نایلونی و پلاستیکی خودداری کنید.
زنان باردار میتوانند هر روز ماست بدون شیرینی بخورند تا تعادل pH واژن و حمایت از درمان موثرتر را حفظ کنند.
بیماری التهابی لگن در دوران بارداری میتواند به طور جدی بر وضعیت مادر و نوزاد تأثیر بگذارد. هنگامی که علائم غیر طبیعی در ناحیه خصوصی وجود دارد، زنان باردار باید به مراکز درمانی معتبر مراجعه کنند تا توسط متخصص زنان و زایمان معاینه شوند.