تخم کتان را چه به صورت موضعی و در قالب روغن استفاده کنیم و چه به شکل دانه کتان آسیاب شده خوراکی، از مزایای شگفت انگیز این گیاه در راستای داشتن موهایی سالمتر بهرهمند خواهیم شد. در واقع این باور سنتی وجود دارد که استفاده از روغن دانه کتان موها را تقویت و رشد آنها را افزایش میدهد.
در حالی که تحقیقات انجام شده در این حوزه محدود هستند، هیچ شکی وجود ندارد که تخم کتان آسیاب شده و روغن آن فواید زیادی برای سلامتی عمومی بدن و به خصوص سلامت موهایمان دارند. اطلاعاتی که در ادامه در اختیار علاقهمندان قرار میگیرند، از طریق وب سایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا قابل دسترسی هستند.
تخم کتان چیست؟
تخم کتان (گیاه کتان با نام علمی Linum usitatissimum) که به دلیل رنگ قهوهای طلایی خود بسیار معروف است، ترکیبی از درشت مغذیها و ریز مغذیهای ضروری را در خود جای داده است و از این نظر همچون یک نیروگاه تغذیهای ارزشمند در نظر گرفته میشود. از جمله این محتویات مهم میتوان به پروتئین، اسیدهای چرب امگا ۳، فیبر و آنتی اکسیدانها اشاره کرد.
با وجود مواد مغذی بسیار، تخم کتان کامل به راحتی توسط بدن جذب نمیشود. به همین دلیل است که یا به شکل پودر شده استفاده میشود و یا تحت روند پرس سرد قرار میگیرد تا روغن استخراج شده به مصرف پخت و پز و طعم دهی به غذاهای خاص برسد. روغن تخم کتان همچنین در انواع روشهای سلامت مکمل و درمانهای خانگی از جمله روغن تراپی مو استفاده میشود.
تخم کتان چگونه میتواند به سلامت مو کمک کند؟
هنگامی که به صورت موضعی روی مو استفاده شود، هر نوع روغن گیاهی ممکن است به مهر و موم شدن کوتیکولها کمک کند. این موضوع خود منتج به جلوگیری از شکستن مو و ایجاد موخوره میشود و به رشد بهینه موها یاری میرساند. این در حالی است که روغن تخم کتان با توجه به مشخصات کلی تغذیهای آن، مزایای خاص تری را هم ارائه میدهد.
از جمله این فواید منحصر به فرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسیدهای چرب امگا ۳: ممکن است تعجب آور باشد، اما تخم کتان حاوی اسید چربی است که اغلب در ماهی نیز یافت میشود، اما شکل متفاوتی به نام آلفا لینولنیک اسید (ALA). از سوی دیگر، ماهی منبع دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) است. ALA گیاهی به دلیل فواید متعدد خود برای سلامت قلب شناخته شده است. این ترکیب همچنین میتواند التهاب را کاهش دهد که یکی از عوامل ایجاد کننده بیماری در سراسر بدن محسوب میشود و میتواند بر رشد مو نیز تاثیر بگذارد.
- ویتامینهای گروه ب: تخم کتان منبع قابل اعتمادی از انواع ویتامینهای خانواده ب است. این ویتامینها گروهی از مواد مغذی هستند که به داشتن موهایی قویتر و سالمتر کمک میکنند و باعث میشوند که مو با سرعت بیشتری رشد کند.
- ویتامین ای: ویتامینای آنتی اکسیدانی است که در آجیل و روغنهای گیاهی یافت میشود. زمانی که صحبت از سلامت مو به میان میآید، این ویتامین تاثیر منفی رادیکالهای آزاد را روی پوست سر کاهش میدهد و در نتیجه باعث رشد مو میشود. مصرف کافی ویتامینای همچنین ممکن است فولیکولهای مو را تقویت کند.
برای استفاده بیشتر از فواید تغذیهای تخم کتان، بهتر است دانههای آسیاب شده یا روغن خوراکی آن را مصرف کنیم. اشکال موضعی نیز میتوانند به طور موقت به اهداف زیبایی کمک کنند.
نحوه استفاده از تخم کتان برای کمک به حفظ سلامت مو
روشهای متعددی وجود دارند که بهره مندی از فواید تخم کتان برای سلامت مو را امکان پذیر میسازند. با این حال، زمانی که از تخم کتان به طور مستقیم روی موهای خود استفاده میکنیم، واضحا دانه کامل یا خرد شده کارایی ندارد و در عوض باید از روغن آن کمک گرفته شود.
برای استفاده از تخم کتان به عنوان ماسک مو، مقدار کمی از روغن را در دستان خود بریزید و مستقیما روی موهایتان ماساژ دهید. اجازه دهید روغن تا ۱۵ دقیقه روی پوست بماند، سپس بشویید و طبق روال معمول شامپو بزنید.
روغن تخم کتان به صورت کپسول خوراکی نیز توسط شرکتهای داروسازی تولید میشود و روش مصرف آسانی را در اختیار علاقهمندان قرار میدهد. با این حال پیش از مصرف هر گونه مکمل از جمله عصاره تخم کتان، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. در حالی که دوز مصرفی وابسته به توصیههای شرکت سازنده است، برخی معتقد هستند که میتوان روزانه تا ۶ عدد کپسول تخم کتان مصرف کرد.
در نهایت، میتوان با مصرف خوراکی دانههای خرد شده از حداکثر فواید این گیاه فوق العاده بهرهمند شد. تخم کتان را برای طعم آجیلی به وعدههای غذایی روزمره مانند جو دوسر، سالاد و غلات نیز اضافه میکنند.
با گذشت زمان، موهای شما ممکن است به لطف اسیدهای چرب و آنتی اکسیدانهای موجود در تخم کتان درخشان و قویتر از گذشته شوند. با این حال، مانند هر "ابر غذای دیگری"، تخم کتان هم باید تنها به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل در نظر گرفته شود.
یک توصیه خوشمزه: اگر تخم کتان را در قابلمه روی گاز با حرارت ملایم بدون افزودن هیچ گونه روغن مقداری تفت دهید و خیلی خیلی کم به آن نمک اضافه کنید، طعم فوق العاده بهتری پیدا میکند. قطعا این روش نسبت به دیگر روشهای خوراکی شبیه قاطی کردن دانه آسیاب کرده با ماست یا سس سالمتر و رژیمیتر است.