شیرهای گیاهی طرفداران زیادی دارند و بسیاری از افراد ازجمله گیاهخواران از آنها استفاده میکنند. شیر سویا و شیر بادام ازجمله شیرهایی هستند که افرادی که به هر دلیلی نمیتوانند شیر گاو مصرف کنند، از این نوع شیرها مصرف میکنند. برای تهیه شیر سویا ابتدا دانه های این گیاه را در آب جوشانده، به خوبی مخلوط میکنند و سپس آنها را صاف کرده تا باقیمانده دانهها خارج شوند. این محصول در واقع ترکیبی از آب، روغن و پروتئین است. آیا میدانید زمانی که شیر سویا را به طور منظم مینوشید چه اتفاقی میافتد؟ در این مطلب به فهرستی از نکات مثبت و منفی شیر سویا که ممکن است به سلامت و الگوهای رژیم غذایی فرد مرتبط باشد، اشاره میکنیم.
شیر سویا منبع خوبی از پروتئین گیاهی است و بسته به غنی سازی انجام گرفته، حاوی مواد مغذی ضروری مانند کلسیم، ویتامین D و ویتامین B۱۲ است. این شیر همچنین اغلب چربی اشباع کمی دارد.
پروتئین سویا با فوایدی در زمینه حفظ و بهبود سلامت قلب، از جمله کاهش بالقوه سطح کلسترول LDL (کلسترول بد) مرتبط است. وجود اسیدهای چرب امگا ۳ در برخی از انواع شیر سویا ممکن است به سلامت قلب و عروق کمک کند.
شیر سویا به طور طبیعی سرشار از پروتئین است که آن را به منبعی عالی برای سلامت کلی استخوانها تبدیل میکند. علاوه بر این، شیر سویا با کلسیم و ویتامین D غنی شده که برای حفظ سلامت استخوان ضروری است.
افرادی که از عدم تحمل لاکتوز رنج میبرند میتوانند به این جایگزین سالم روی آورند و از این نوشیدنی سالم لذت ببرند بدون اینکه با سوء هاضمه و سایر مشکلات مربوط به معده برخورد کنند.
سویا حاوی ترکیباتی به نام فیتواستروژن است که ترکیبات گیاهی هستند که میتوانند اثرات استروژن (هورمونهای زنانه) را در بدن تقلید کنند. برخی از افراد در مورد اثرات بالقوه هورمونی این شیر، به ویژه در مقادیر زیاد، نگران هستند. اگر زنانی که سابقه بیماریهای مانند سرطان سینه یا تخمدان دارند از این محصول استفاده کنند، با مشکلات جدی روبرو میشوند. البته شیر سویا در برخی شرایط از بروز سرطان جلوگیری میکند اما با توجه به موارد گفته شده بهتر است با پزشک مشورت کنید.
سویا یک آلرژن رایج است. افراد مبتلا به آلرژی به سویا باید از شیر سویا و محصولات حاوی سویا خودداری کنند (آلرژن یا حساسیت زا نوعی آنتی ژن است که باعث واکنش غیرطبیعی و شدید سیستم ایمنی میشوند).