یک دیپلمات پیشین ایران درباره پیش بینیها در خصوص انتخابات ریاست جمهوری آمریکا میگوید: آقای ترامپ کماکان در میان اقشار خاصی محبوبیت دارد و میتواند رییسجمهور شود اگر در دیوان کشور تایید شود البته او بیشتر به این دلیل شانس موفقیت خواهد داشت که بایدن رقیب او باشد.
فریدون مجلسی دیپلمات پیشین در پاسخ به این سوال که با توجه به اخباری که در رسانهها نسبت به نظر سنجیهای انتخاباتی آمریکا منتشر میشود از بالا بودن رای ترامپ صحبت به میان میآید. پیش بینی شما چیست؟ آیا این امکان وجود دارد که ترامپ مجددا رییس جمهور آمریکا شود؟ رای آوری بایدن یا ترامپ چه تاثیری بر تحولات جهانی یا منطقهای دارد؟ اظهار داشت: در آمریکا سیاست خارجی چندان اهمیت ندارد. آنچه باعث میشود مردم آمریکا پای صندوق رای بیایند و رای بدهند سیاستهای داخلی نامزدها است. اکنون نامزدی ریاست جمهوری با مشکلی همراه شده است. آقای بایدن در سن بسیار بالا با استفاده از حیثیت خود به عنوان معاون اوباما شرکت کرد و ماموریت تاریخی بزرگی را به انجام رساند و آن ماموریت عبارت بود از شکست دادن ترامپ در دور دوم انتخابات که مصیبت حضور ترامپ را در عرصه بین المللی برای آمریکا و ملل دنیا تا حدود زیادی از بین ببرد.
بخشهایی از گفت و گوی مجلسی را در ادامه میخوانید:
ترامپ نماینده اقشاری از آمریکاییان بود که از لحاظ فرهنگی در ردیف فرومایگان آمریکا هستند و معمولا در سیاست دخالتی نمیکنند، ولی وقتی کار این گونه اشخاص به دخالت کشیده میشود بسیار پرمدعا و ویرانگر و بدون آینده نگری و بدون ملاحظات حقوق بشری و انسانی و… و بسیار خطرناکتر هستند. گروه مقابل اندیشمندانی هستند که از حمایتهای دانشوران و دانشگاهیان و … بهرهمند هستند چنین بود که آقای بایدن توانست با گردهم آوردن تمام نیروهای اندیشمندتر جامعه آمریکایی یک بار جلوی ریاست جمهوری ترامپ را بگیرد.
این بار وضعیت تفاوت کرده است یک علت تفاوت پیر شدن بایدن است. بایدن بعد از انجام آن ماموریت باید میدانست که در ۸۲ سالگی دیگر نمیتواند برای دوره دیگری کاندیدا شود و آن هم در شرایطی که ما به چشم میبینیم. درست است که مغز اش کار میکند، ولی فیزیک اش و سلامتی کامل اش جای تردید دارد رفتار او رباتیک است و گیج میخورد و با کسانی که فرض میکند در روبروی او هستند دست میدهد و خودش را به جوانی میزند و اینها به چشم میخورد.
این مشکلات باعث شده است بین دموکراتها اختلاف بیفتد و آنها تمایلی ندارند که ایشان بار دیگر بیاید و در اوضاع بحرانی جهان اختیار را بر عهده بگیرد. آقای ترامپ کماکان در میان اقشار خاصی از آن موتور سواران جلیقه چرمی پوش تا تجار و دیگر حامیان اش محبوبیت دارد و میتواند رییس جمهور شود اگر در دیوان کشور تایید شود که شورش گروه حامیان او مانع از نامزدی اش نیست میتواند موفق شود. البته او بیشتر به این دلیل شانس موفقیت خواهد داشت که بایدن رقیب او باشد.
آقای بایدن روز گذشته در مصاحبهای اعلام کرد که من برای شکست ترامپ این وظیفه را برای خودم قائل هستم که نامزد بشوم در حالیکه باید بداند که حضور او در انتخابات است که موجب ناامیدی رای دهندگان ترامپ میشود و بر اثر عدم حضور آنان و در غیاب گروههای فرهیخته آمریکا، ترامپ شانس پیروزی بیشتری خواهد داشت.
تصور من این است که در لحاظ آخر چنین انتخاباتی حتی به نحوی غیر متعارف در تاریخ آمریکا مثل گذر از برخی عادات رایج، دو نامزد دیگر را به عنوان رقیب در برابر هم قرار خواهند داد. اگر از میان سناتورها وزرا و دیگر اشخاص مدبر و دارای سوابق علمی و با تجربه کافی به میدان بیایند میتوانند شانس بیشتری را برای دموکراتها به دست بیاورند، اما اینکه برای ما و دیگران در جهان چه میگذرد در حقیقت اگر ترامپ باشد، ماجرا خطرناکتر میشود.
برتری طلبیهای او با چالشهای جهانی مواجه خواهد شد و خطرناک است، اما اگر نماینده دیگری از حزب جمهوری خواه یا حزب دموکرات بیاید اصولا سیاستهای آمریکا توسط اتاقهای فکر و اندیشکدهها و محافل حرفهای و دستگاههای کارشناسی و نظامهای امنیتی و وابسته به وزارت امور خارجه در هر بخشی تدوین شود.
آنها هستند که با بررسیهای طولانی و در اختیار داشتن اطلاعات در سیاستهای داخلی و خارجی و بخشهای حرفهای از جمله کشاورزی و دامداری و صنعت مبنای سیاستهای دولت آمریکا را تدوین میکنند. مبنا سیاستهای دولت آمریکا است و به اجرا گذاشته میشود.
رییس جمهور ضمن داشتن اختیارات بالاتر و ضمن داشتن حق رهبری، مجری تصمیمات کارشناسانهای است که در برابرش قرار میگیرد و او هم میتواند نظراتی برای خود داشته باشد و در میان بگذارد و اگر همه اینها با هم تایید شد نظر نهایی کشور آمریکا است که اعلام میشود نه سلیقه رییس جمهور.