گیاهان از ابتدای تاریخ به عنوان بخش جدایی ناپذیری از زندگی انسانها محسوب میشوند که علاوه بر تغذیه در درمان بسیاری از بیماریها نیز تاثیرگذار بوده اند. وجود گیاهان دارویی در طبیعت یکی از نعمتهای بزرگ الهی است که به درمان بسیاری از بیماریها و حفظ سلامت انسانها کمک میکنند. جالب است بدانید که شما میتوانید بسیاری از گیاهان دارویی را در منزل خود پرورش داده و از فواید آنها بهرهمند شوید. در ادامه با معرفی گیاه دارویی که به راحتی میتوان در منزل پرورش داد، با راهنماتو همراه باشید:
۱- آلوئه ورا
به گزارش راهنماتو، آلوئه ورا گیاهی آبدار شبیه کاکتوس با برگهای سبز و بلند است که علاوه بر زیبایی خواص درمانی فراوانی نیز دارد. در واقع جادوی واقعی این گیاه مواد ژلاتینی آن هستند که درون برگهای آن پنهان شده اند. این گیاه یکی از پرمصرفترین داروهای گیاهی برای درمان انواع مشکلات پوستی است. از درمان سوختگی و بریدگی، ترمیم خراش، درمان اگزما و تبخال گرفته تا تسکین التهابات ناشی از پسوریازیس و آکنه التهابی همه از خواص شگفت انگیز این گیاه شگفت انگیز هستند. آلوئه ورا یک گیاه آپارتمانی مقاوم با برگهای درخشان است که با انواع آب و هوا سازگار بوده و تقریباً در هر مکانی قابل رشد است. شما میتوانید این گیاه را در تابستان در پاسیو یا بالکن بکارید و در ماههای سرد به داخل منزل بیاورید. آلوئه ورا تحمل نور زیاد را ندارد و به نور غیر مستقیم خورشید نیاز دارد.
۲- جینسنگ جنوبی
جینسنگ جنوبی یک گیاه دارویی در چین باستان است که فواید درمانی بسیاری از جمله کاهش چربی خون، تنظیم فشار خون، پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی و عروقی، تنظیم قند خون، کمک به خواب بهتر، جلوگیری از پیری و بهبود ایمنی را ارائه میدهد. از برگ و ساقه این گیاه میتوان به عنوان دارو استفاده کرد. جینسنگ جنوبی یک گیاه آپارتمانی آویزی با برگهای ستارهای شکل و زیبا است که برای رشد به خاک مرطوب و غنی و نور عیر مستقیم خورشید نیاز دارد. در صورتی که این گیاه بیش از اندازه نور خورشید دریافت کند، نازک و زرد خواهد شد. ایوان، پاسیو یا طاقچه با نور غیر مستقیم خورشید، مکان مناسبی برای نگهداری این گیاه است.
۳- اسطوخودوس
اسطوخودوس یا گل لاوندر گیاهی با گلهای کوچک خوشهای به رنگ آبی یا قرمز سیر تا بنفش است که علاوه بر مصارف درمانی، رایحه بسیار خوبی نیز دارد و نگهداری از آن به عنوان یک گیاه آپارتمانی به کاهش استرس و اضطراب، کاهش فشار خون، تنظیم ضربان قلب، ایجاد حس آرامش و بهبود انواع زخم و اگزما کمک میکند. گیاه اسطوخودوس بیش از ۴۰ گونه مختلف دارد و در مناطق مختلف جهان کشت میشود. این گیاه برای رشد مناسب به تابش مستقیم نور خورشید و خاک غنی با زهکشی بالا نیاز دارد و در برابر کم آبی نیز مقاوم است.
۴- ریحان مقدس
ریحان مقدس یا تولسی یک واریته جمع و جور و بسیار زیبا از ریحان با گلهای بنفش زیبا و طعم بسیار خوب است که علاوه بر مصرف دارویی، میتوان از آن به عنوان چاشنی نیز استفاده کرد. این گیاه در گلدان بخوبی رشد میکند و از جمله خواص دارویی آن میتوان به درمان سردردهای میگرنی و عصبی، از بین بردن چین و چروک پوست، درمان تب و بیماریهای زنان اشاره کرد. ریحان مقدس برای رشد به آفتاب کامل، خاک غنی، مرطوب با زهکشی خوب نیاز دارد و نمیتواند خشکی را تحمل کند.
۵- رزماری
رزماری یک درختچه همیشه سبز از خانواده نعنایان است که گلبرگها و روغن آن سالهای زیادی است در حوزه سلامت کاربرد دارد. این گیاه فواید بسیاری برای پوست و مو و سلامتی دارد که از جمله آنها میتوان به درمان آکنه، جلوگیری از پیری، رفع آثار زخم، قطع ریزش مو، تقویت رشد مو، جلوگیری از سفید شدن موها، بهبود هضم، بهبود سیستم عصبی، تقویت حافظه و تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد. برای کاشت گیاه رزماری میتوانید یا بذر این گیاه را تهیه کنید و در گلدان بکارید، یا اینکه قلمه را از گیاه مادر جدا کرده و آن را در گلدان زیبایی پرورش دهید. این گیاه برای رشد به نور کامل و مستقیم خورشید، خاک سبک با زهکشی مناسب و محیط گرم با رطوبت متوسط نیاز دارد.
۶- به لیمو
به لیمو گیاهی چندساله، گلدار و معطر است که برگهای آن عطری شبیه لیمو دارند و از آنها به صورت پودر در تهیه دمنوش یا به عنوان چاشنی استفاده میشود. این گیاه خواص درمانی زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به درمان سوء هاضمه، درمان نفخ، تقویت معده، دردهای عصبی و استرس، سرگیجه، سردرد و میگرن و علائم سرماخوردگی اشاره کرد. این گیاه برای رشد به خاک حاصلخیر و با زهکشی خوب و آفتاب کامل نیاز دارد و در برابر خشکی بسیار مقاوم است.
۷- مریمگلی
مریم گلی گیاهی از خانواده نعناعیان با گلهای زیبا، رایحه و عطری خوشبو است که به دلیل دارا بودن ویتامینهای مختلف مانند A، B و C و مواد معدنی در درمان بسیاری از بیماریهای از جمله سرفه، بیماریهای اعصاب، حافظه، عفونت، دیابت، عفونت رحم و لاغری موثر است. این گیاه سالهای سال است که به عنوان یک گیاه دارویی و چاشنی مورد استفاده قرار میگیرد. مریم گلی برای رشد به رطوبت کافی، محیط پرنور و خاک سبک با زهکشی مناسب نیاز دارد. این گیاه در برابر سرما حساس است و برای رشد به حداقل دمای ۱۵ درجه سانتی گراد نیاز دارد.