بسیاری از مردم، صبحها به دنبال یک فنجان قهوه هستند و برای برخی افراد، این اولین کاری است که هر روز انجام میدهند. اگر از علاقمندان به سرو قهوه صبحگاهی هستید، احتمالا شنیده اید که آیا نوشیدن قهوه آن هم با معده خالی میتواند باعث ناراحتی دستگاه گوارش یا موارد دیگر شود. در این مقاله به نوشیدن قهوه صبحگاهی با معده خالی خواهیم پرداخت.
نوشیدن قهوه صبحگاهی با معده خالی
با وجود اینکه، افراد با یکدیگر متفاوت هستند و تاثیرات مثبت و منفی میتواند متفاوت باشد بهتر است به آنچه بدنتان به شما میگوید گوش دهید. اگر بعد از میل قهوه صبحگاهی با معده خالی احساس ناراحتی کردید، حتما سرو آن را به بعد از صبحانه خود موکول کنید. این میتواند به عواملی همچون ارتباط قهوه با دستگاه گوارش باشد.
ارتباط قهوه با دستگاه گوارش
وقتی صبح از خواب بیدار میشود، ساعت بدن شما مجددا تنظیم میشود و خوردن صبحانه به سیستم گوارش اطلاع میدهد که وعده صبح و شروع روز است. افرادی که بعد از نوشیدن قهوه با معده خالی دچاره معده درد، نفخ، حالت تهوع، سوزش سر دل و .. میشوند به دلیل شوک در هضمی متفاوت بعد از چندساعت خواب است. همچنین ممکن است بدن شما فقط به کافئین واکنش نشان دهد.
قهوه به گاسترین (هورمون پپتیدی که باعث تحریک ترشح اسید معده و تحریک رشد مخاط معده میشود) در بدن شروع به سینگال دهی میکند. گاسترین هورمونی است که مسئول ترشح اسید کلریدریک است. اسید کلریدریک مادهای است که بدن شما برای تجزیه پروتئین و جذب مواد مغذی استفاده میکند و باکتریهای مضر را فیلتر میکند، اما مقدار بیشتر از حد معمول اسید هیدروکلریک میتواند علائم معده درد، نفخ، حالت تهوع و سوزش سر دل را ایجاد کند.
بله درست است! همه افراد با مصرف قهوه صبحگاهی این علائم را دریافت نمیکنند و این احتمالات برای آنها بعید است. همه ما متفاوت از یکدیگر به دنیا آمده ایم و آن دسته افرادی که مشکلی با نوشیدن قهوه با معده خالی ندارند، از برخی مزایا نیز بهرمند میشوند.
طبق تحقیقات، بسیاری از مردم براین باورند که با سرو قهوه صبحگاهی، احساس انرژی و هوشیاری بیشتری داشته و خلق و خوی آنها بهبود مییابد. انجام مراحل تهیه قهوه از آسیاب کردن دانههای قهوه تا روشهای دم آوری خاص میتواند به بهبود خلق و خو و حس خوب نیز در افراد کمک کند. این تنها اثرات کوتاه مدت آن است. اثرات مثبت بلند مدت مصرف قهوه شامل کاهش خطر ابتلا به آلزایمر و زوال عقلی، سرطان کبد و بیماری پارکینسون است.
همچنین مصرف قهوه میتواند باعث افزایش متابولیسم شود و در چربی سوزی به شما کمک کند. قهوه حاوی مواد مغذی ضروری است که به شما کمک میکند زندگی سالم تری داشته باشید. این تمام ماجرا نیست. در طرف مقابل مصرف قهوه میتواند اثرات منفی برای برخی افراد به همراه داشته باشد.
نکات منفی نوشیدن قهوه در صبح
برخی افراد ممکن است هنگام سرو قهوه دچار استرس یا بدخلقی شوند. این حساسیت به دوز کافئین میتواند باعث افزایش موقت هورمون استرس به نام کورتیزول شود که میتواند باعث بدخلقی، فشار خون بالا و قند خون بالاتر از حد معمول شود.
مطالعات نشان میدهند اگر یک قهوه نوش معمولی هستید، احتمال تجربه این موارد نادر است، اما اگر یک مصرف کننده معمولی قهوه نیستید، احتمالا افزایش سطح کورتیزول خود را تجربه خواهید کرد. لازم به ذکر است که مصرف بیش از حد قهوه برای تمامی افراد میتواند خطرناک باشد.
میزان مجاز مصرف قهوه در طول روز
همانگونه که در مطلب فوق ذکر شد، میزان مجاز هر فرد با فرد دیگر متفاوت است، اما به صورت کلی، سازمان غذا و داروی آمریکا، میزان ۴۰۰ میلی گرم کافئین در روز را پیشنهاد میدهد. این میزان برابر با ۴ فنجان قهوه تلخ معمولی است. در نظر داشته باشید این عدد برای کل کافئین روزانه بیان میشود. به جز قهوه، چای، برخی از نوشیدنیهای انرژی زا، نوشابه و ... نیز حاوی کافئین هستند.
وقتی بیش از حد قهوه مینوشید چه اتفاقی میافتد؟
بزرگترین عارضه جانبی سرو روزانه قهوه، کافئین آن است که میتواند بسیار اعتیادآور باشد. ماهیت اعتیادآور کافئین نیز میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. اما کسانی به آن اعتیاد میآورند که تمایل دارند بیشتر از آن بنوشند که میتواند منجر به مصرف بیش از حد مجاز قهوه شود و با مشکلات خاص خود همراه شود.
برخی از این مشکلات شامل:
اضطراب عمومی
بی قراری
تپش قلب
سردرد یا میگرن
معده درد
مشکلات عصبی و بی خوابی
از آن جایی که قهوه میتواند در هربار استفاده تا ۷ ساعت بر بدن شما تاثیرگذار باشد، توصیه میشود در اواخر روز چیزی که حاوی کافئین است ننوشید تا خواب شما مختل نشود.
بهترین زمان مصرف قهوه
تحقیقات نشان میدهد بهترین زمان سرو قهوه، اواسط تا اواخر صبح است که سطح کورتیزول کمی کاهش مییابد. به عنوان مثال، افرادی که حدود ساعت ۶:۳۰ صبح از خواب بیدار میشوند، بهتر است قهوه خود را مابین ۹:۳۰ الی ۱۱:۳۰ مصرف کنند. این توصیه به دلیل افزایش مجدد سطح کورتیزول توسط کافئین قهوه است. لازم به ذکر است مصرف قهوه درست کمی پس از بیداری میتواند سطح هورمون کورتیزول را مجددا افزایش دهد. سطوح بالای کورتیزول در دورههای طولانی مدت میتواند سیستم ایمنی بدن شما را مختل کرده و باعث مشکلات سلامتی شود. لازم به ذکر است، افزایش کورتیزول ناشی از کافئین در افرادی که به طور منظم قهوه مینوشند، کاهش مییابد.
میزان کافئین میتواند به عواملی همچون روش دم آوری و گونه قهوه متفاوت باشد. علاوه بر این، انتخاب دمافزار مناسب برای قهوه نیز اهمیت دارد. از جمله انواع دمافزارهایی که برای تهیه قهوه استفاده میشود میتوان به دمافزارهای نسل سوم و اسپرسوسازها اشاره کرد. هر کدام از این دمافزارها ویژگیها و طعم خاص خود را به قهوه میبخشند که باعث میشود تجربه سرو قهوه برای هر فرد متفاوت باشد.
اگرچه این بحثها ممکن است در برخی افراد جذاب باشند، اما همیشه بهتر است در مصرف هر چیزی اعتدال داشته باشیم. اگر به دنبال راهی برای کم کردن قهوه هستید یا فقط میخواهید چیزی متفاوت را امتحان کنید، چند جایگزین دیگر به شما پیشنهاد میکنیم.
قهوه بدون کافئین
در صورتی که دوز بالای کافئین باعث بروز مشکلاتی برای شما میشود، میتواند از قهوههایی که کافئین کمتری دارند و به قهوه بدون کافئین (دی کف) شناخته میشوند رجوع کنید. در نظر داشته باشید این قهوهها نیز حاوی کافئین هستند، اما مقدار آنها کمتر از قهوههای معمولی است.
چای
چای سبز یا سیاه میتواند جایگزین مناسبی برای قهوه باشد. طعم متفاوت چای میتواند تغییری در روند شروع روزانه شما داشته باشد و کافئین آن در حد متعادل است.
هات چاکلت و کاپوچینو
در صورتی که قهوه صبحگاهی میتواند باعث تاثیرات منفی برایتان شود میتوانید نوشیدنیهایی مانند کاکائو داغ را امتحان کنید. در کنار مزه شیرین و دلچسب آن، میزان کالری و قند آن را نیز در نظر داشته باشید.
دمنوشهای گیاهی
دمنوشهای گیاهی که از ترکیب برخی گیاهان دارویی و میوهها بدست میآید عاری از کافئین است. طعم دلچسب و خواص آن میتواند شروع روز خوبی را برایتان رقم بزند. برخی از گیاهان مانند نعناع یا زنجبیل میتواند خواص آرامش بخشی به همراه داشته باشد.
سخن پایانی
مصرف قهوه با معده خالی میتواند اثرات متفاوتی بر افراد داشته باشد و از فرد به فرد دیگر متفاوت است. اما ایده بدی نیست که مصرف نوشیدنیهای کافئین دار را به بعد از صبحانه منتقل کنید. متخصصین بر این باورند که بهترین زمان سرو قهوه، کمی بعد از صبحانه و در ساعت ۹:۳۰ الی ۱۱:۳۰ صبح است. به آنچه بدنتان به شما میگوید گوش دهید و اگر اثرات منفی آن را مشاهده کردید، با معده خالی قهوه مصرف نکرده و با پزشک خود مشورت کنید. اگر قهوه با سبک زندگی یا الزامات سلامتی شما مطابقت نداشته باشد، جایگزینهای زیادی برای قهوه وجود دارد که همگی با طعمهای جایگزین وجود دارد. با انجام آنچه درست است شاد و سالم بمانید.