نشست خبری ویژهبرنامههای نوروز ۱۴۰۳ و ماه رمضان با حضور محسن برمهانی ـ معاون سیما ـ و مدیران شبکههای تلویزیونی صبح امروز (چهارشنبه) ۱۶ اسفند ماه، در سالن مذاکرات مرکز همایشهای صداوسیما برگزار شد.
مهدی نقویان (رئیس مرکز سیمافیلم)، مجید اکبرشاهی (رئیس مرکز سیمرغ)، محمد رحیم لیوانی (رئیس مرکز پویانمایی صبا)، سیدسلیم غفوری (قائم مقام سیما)، کورش مفاخری (رئیس طرح و برنامه و ارزیابی سیما)، سید محمدرضا خوشرو (مدیر شبکه نسیم)، محمدعلی غلامرضایی (مدیرکل تامین و رسانه بین الملل)، محمد حسین کشکولی (مدیر شبکه قرآن و معارف سیما) در این نشست حضور دارند.
۱۰ ویژهبرنامه برای افطار، پخش «زندگی پس از زندگی»
محسن برمهانی، معاون سیما در بخشی از این نشست خبری با اشاره به همزمانی دو مناسبت رمضان و نوروز، اعلام کرد: ۹ ویژهبرنامه سحر و ۱۰ برنامه ویژه افطار خواهیم داشت. همچنین ۲۰ برنامه سخنرانی در ۲۰ کانال سیما، برنامه ترتیلخوانی داریم.
او در این ارتباط به پخش برنامه «محفل» با همان داوران قبلی خبر داد و از بازگشت «زندگی پس از زندگی» به شبکه چهار یاد کرد. برگزاری پویشی به نام «زندگی با آیهها» در ایام رمضان از برنامههای دیگر سیماست.
پخش «جومونگ ۳»، «نون خ ۵» و «زیرخاکی ۴» در نوروز و رمضان
معاون سیما درباره سریالهای نوروز و رمضان شبکهها اعلام کرد: در شبکه یک، سریال «زیرخاکی» از ابتدای ماه رمضان تا ایام قدر پخش میشود و سپس سریال «نون خ ۵» را خواهیم داشت. شبکه دو سریال «رستگاری» که مجموعهای ماورایی است را روی آنتن میبرد و شبکه سه سریال «هفت سر اژدها» که سریالی امنیتی پلیسی است را برای پخش در نظر گرفته است. علاوه بر سریالهای ایرانی، سریالهای خارجی هم داریم که از شبکههای مختلف پخش میشوند. سریال «جومونگ ۳» و سریال «دهن لق» از جمله این مجموعههاست.
سلیم غفوری، قائم مقام سیما هم در این نشست با تاکید بر تلاش برای رعایت تنوع ژانر در انتخاب سریالهای نوروز ۱۴۰۳ و رمضان، یادآور شد: ستاد سیما برنامهریزیهای خود را از همان آغاز سال ۱۴۰۲ آغاز کردند و تلاشمان این بود که در نوروز پیشرو تنوعی از ژانرهای مختلف داشته باشیم. بر این اساس در آثار نمایشی دو سریال طنز، یک سریال ماورایی و یک سریال امنیتی پلیسی داریم که تنوع خوبی است.
غفوری با بیان اینکه تلاش کردیم در تنظیم کنداکتور جلوی همپوشانیها را بگیریم، در این زمینه گفت: در برنامههای سحرگاهی تلاش کردیم به همه ابعاد توجه شود و در همه گونهها تولیدات جدید داشته باشیم. امیدواریم بتوانیم به صورت نسبی رضایت مخاطبان را جلب کنیم. برنامههای مناجاتنامهخوانی را در ایام رمضان خواهیم داشت و امیدواریم مخاطبان در پایان مناسبت از برنامهها لذت ببرند.
اعلام رسمی بازگشت ایرج طهماسب و فرزاد حسنی به تلویزیون
معاون سیما اعلام کرد: در شبکه نسیم برنامهای به نام «مهمانی» با اجرای ایرج طهماسب در حال تولید است که ۹ قسمت آن در نوروز پخش خواهد شد.
او توضیح داد: این برنامه تلفیقی از عروسکهای جدید و قدیم خواهد بود.
برمهانی همچنین اعلام کرد، فرزاد حسنی مجری برنامه تحویل سال شبکه نسیم خواهد بود.
مجریان نوروز و رمضان را بشناسید
به گفته برمهانی «ایران دوستداشتنی» و «شب عیدی» از ویژهبرنامههای تحویل سال شبکههای یک و سه هستند.
برنامه «ماه من» را نجمالدین شریعتی اجرا میکند. مجری تحویل سال شبکه سه سیما هم حامد سلطانی است.
در شبکه دو سیما نیز المیرا شریفیمقدم، وحید رونقی و مجید یحیایی ویژهبرنامه تحویل سال را اجرا میکنند.
معاون سیما از امیرحسین مدرس، فلورا سام و پدرام کریمی به عنوان دیگر مجریان ویژهبرنامههای نوروزی یاد و اعلام کرد: علاوه بر ویژهبرنامههایی که نام برده شد، مستند «ایران از بالا»، برنامه «کلمه» با اجرای وحید یامینپور و برنامه «ماه خدا» با اجرای حسن سلطانی و برنامه «افطار هلال» را از مشهد مقدس خواهیم داشت.
پخش ۱۷۷ فیلم جدید در نوروز ۱۴۰۳
برمهانی درباره فیلمهای نوروز ۱۴۰۳ هم اظهار کرد: پرمخاطبترین گونه نوروز فیلمهای سینمایی هستند و بر این اساس ۱۷۷ فیلم جدید و ۱۳ فیلم سینمایی ایرانی خواهیم داشت. «هناس»، «کارو» و «مصلحت» از جمله این فیلمها هستند.
۸۰ مستند خارجی ـ از مستندهای علمی، نجوم تا حیاتوحش ـ از شبکه مستند و سایر شبکهها روی آنتن میبریم.
محمدعلی غلامرضایی، مدیر کل تامین و رسانه بینالملل نیز در ادامه جلسه درباره پخش فیلمهای سینمایی گفت: فیلمهای کارو. هناس، ضد، اخت الرضا، مصلحت، پری دریایی، لوپتو، پسر دلفینی، شماره ده،های پاور و هوک جزو فیلمهای ایرانی هستند که از تلویزیون پخش میشوند. همچنین پخش فیلمهای خارجی قاتلان ماه کامل، انجمن برف و سریع و خشن ۱۰ را هم در نظر گرفتهایم.
۱۶ انیمیشن جدید برای نوروز
در نشست خبری اعلام برنامههای نوروزی سیما عنوان شد که مرکز صبا ۱۶ مجموعه جدید را در این ایام پخش خوهد کرد.
لیوانی رئیس مرکز صبا توضیحاتی درباره انیمیشنهای تلویزیون ارائه داد و گفت: امسال با توجه به تقارن دو مناسبت، ۱۶ مجموعه تولید شده که از این تعداد، چهار مجموعه بِرند هستند. فیل کوچولو، دشت پرماجرا، چی شد که این رنگی شدم، شکرستان، جوانمردان، خروس زیبا و روباه کلک هم شامل این انیمیشنهاست.
نقویان نیز بر پخش سریالهای زیرخاکی، نون خ و رستگاری و همچنین هفت سر اژدها در ایام رمضان و نوروز تاکید کرد و گفت: ما از سبد تولیدات انتخاب کردیم و از آنتن عقب نبودیم.
اکبر شاهی نیز با اشاره به پروژه صنوبر در صداوسیما گفت: پالایشی انجام شده و تیم ارزیابی مشخص شده که رصد در حوزه اجرا آنجا انجام میشود.
خرید فیلمهای نوروزی از اوج
معاون سیما درباره خرید فیلمهای نوروزی سیما از اوج، توضیح داد: سازمان صداوسیما قراردادی با جایی ندارد بلکه هر ساله رصد میکنند و فیلمها را خریداری میکنند. امسال دلیل اینکه فیلمهایی از اوج خریداری شده، بهدلیل حجم تولیدات و ملاحظات بوده است.
حفظ بِرندها و بازگشت چهرهها
او درباره حفظ بِرندهای تلویزیونی و بازگشت چهرهها نیز تاکید کرد: نباید یک سالِ سیما را با ۳۵ سال مقایسه کرد. یک سیر طبیعی و سیر تطور در حوزه نمایشی رخ داده است. مگر میشود چهره و تلویزیون را از هم دور کرد؛ این یک اصل است! طبیعی است تلویزیون چهره میخواهد؛ هم چهرههای قدیمی و هم چهرههایی که قابلیت دارند.
برمهانی درباره دستمزدهای نجومی که نسبت به برخی سلبریتیها مطرح میشود، بیان کرد: اینگونه نبوده است. برخی گفتند فلانی آمده و دستمزد نجومی گرفته است. شما در جریان دستمزدهای سینمایی هستید، دستمزد سینمایی را تقسیم بر روز و یک شب برنامه کنید. نکتهای که هست مردم هم بالاخره دوست دارند برخی از این چهرهها را در تلویزیون ببینند.
ساخت سریال «موسی (ع)» با تکنیک وی اف ایکس
محسن برمهانی درباره آخرین وضعیت ساخت پروژه «موسی (ع)»، گفت: این سریال در مرحله پیش تولید است و بنا دارد با تکنولوژی روز دنیا همان وی اف ایکس استودیو ساخته شود؛ البته ممکن است مجبور شویم جاهایی دکور بسازیم. در حال حاضر فیلمبرداری انجام میشود، اما فیلمبرداری در پیش تولید. در سریال موسی روزانه ۲۰۰ نفر کار میکنند.
وضعیت «پایتخت» همچنان نامشخص
برمهانی درباره ساخت فصل جدید سریال «پایتخت» نیز گفت: درباره «پایتخت» باید گفت عناوین مهم را رها نخواهیم کرد. هر سریالی تا زمانی که وارد پیش تولید نشود، نمیتوان گفت این سریال در حال کار و انجام است، اما تولید «پایتخت» یکی از کارهای در حال مذاکره است. نمیگویم در چه مرحلهای است، چون تا وارد تولید نشود نمیتوان اعلام کرد مثل بقیه پروژهها که وارد تولید شدند و بعد دربارهشان اطلاعرسانی شد.
هوش مصنوعی به جای دوبلورهای قدیمی
معاون سیما در پاسخ به پرسشی مبنی بر استفاده از هوش مصنوعی به جای دوبلورهای قدیمی و فقید، تاکید کرد: این اتفاق کپی رایت و حتما بار حقوقی دارد. اما در حال بررسی هستیم.
او درباره ساخت آثار تاریخی و سریالسازیهای طولانی گفت: تولید ما در ایران دچار عادات غلط است؛ در دنیا، متن یک جا تولید میشود و بخشهای دیگر جای دیگر. باید این اشتباه اصلاح شود و در حال اتفاق افتادن است.
حواشی نظرسنجی صداوسیما
او درباره حواشی نطرسنجیهای اخیر در سازمان صداوسیما و منتشر نشدن این آمار در مقاطعی از سال، گفت: انتشار آمار در سازمان هیچگاه روتین نبوده است از طرفی انتشار این آمار گاهی به ضرر شده است. ضمن اینکه وقتی با یک مقوله صنعتی روبهرو هستید صرفا آماری داده میشود، اما تولید برنامه، شرایط متفاوتی دارد. برخی برنامهها شاید آمار مخاطبان پائینی دارند، اما مهم هستند و مخاطبان خاص خود را دارند، پس نیازی نمیبینیم که آمار تعداد بیننده آنها را منتشر کنیم؛ چراکه برنامه جهاد تبیین انجام میدهد و موثر است. با این همه گاه نگاه ژورنالیستی به این قبیل برنامهها میشود و آماری هم از تعداد بینندهشان منتشر میشود که بعدا به ضرر ماست.
وی ادامه داد: در برخی مواقع ویدیوهایی که از یک برنامه منتشر میشود گاهی بیشتر از خود برنامه دیده میشود. هر از گاهی هم البته آمار منتشر شدهاند.
ماجرای قطع همکاری با رامبد جوان، احسان علیخانی و رشیدپور
برمهانی درباره حضور مجریان مطرح سیما در شبکه نمایشخانگی و افرادی که با تلویزیون همکاری نمیکنند، گفت: نمایش خانگی هم بخشی از رسانه است و چه اشکالی دارد فلان مجری در آن کار میکند. در تلویزیون به این قایل نیستیم که باید تنها رسانه باشیم، ما سکوهای مختلفی داریم که آنها هم باید برنامه سازی کنند. شاید نقدهایی داشته باشم یا به فرزندم اجازه ندهم برخی محتواها را ببیند، اما اینکه بگوییم چرا فلانی رفته در فلان سکو کار میکند درست نیست. مشخصا آقای رضا رشیدپور خودش گفت نمیخواهد برنامه را ادامه دهد که درست یا غلط تصمیم او بود. ما هم به این تصمیم احترام گذاشتیم. اما آقای فرضیایی در تدارک عقد قرارداد با تلویزیون است. او سرمایه حوزه کودک تلویزیون است. بچههای ما کلی مفاهیم از ایشان آموختهاند. مگر میشود از او چشم پوشی کنیم، حتما از ایشان استفاده میکنیم. سالها طول کشیده است تا او به عمو پورنگ تبدیل شده است.
او درباره قطع همکاری با احسان علیخانی هم اظهار کرد: روز اختتامیه «عصر جدید» که برنامه زنده بود، برای خدا قوت رفتم. همانجا به آقای علیخانی اعلام کردم که فصل جدید ساخته شود. ایشان گفتند فرصت زمانی میخواهیم و نیاز به ظرفیت داریم؛ بنابراین همچنان تلویزیون بر همان منوال تاکید به ادامه داشت. با آقای جوان هم همینطور. قرار بود فاصلهای برای «خندوانه» صورت بگیرد و نیاز به بازآرایی بود. از طرفی سال گذشته اتفاقاتی باعث ایجاد فاصله بین ما و هم مسلکهایمان شد. اما سازمان تاکید دارد آنها را حفظ کند و با آنها همکاری کند.
موضع صداوسیما در قبال مهران مدیری
معاون سیما درباره همکاری با مهران مدیری، توضیح داد: افرادی هستند که تلویزیون تمایلی به همکاری با آنها ندارد، چون به مردم احترام نگذاشتهاند، اما مدیری جزو آنها نیست. چهرهها و افرادی که نام برده شدند همه حرفهایشان مورد تایید نیست، اما اینها ظرفیتهایی هستند که نباید از آنها چشم پوشی کرد. بر این اساس همکاران در حال گفتگو با آقای مهران مدیری هستند.
برمهانی همچنین گفت: افت مخاطب در سازمان صداوسیما یک امرِ منحصر به این رسانه نیست؛ در جهان هم اینگونه است. در نمودارها این سیر نزولی در دورههای قبل هم بوده و فقط مربوط به این دوره نیست. یک بخش آن حتما به مساله بودجه برمیگردد. بودجه کل تولید سیما به انداره یکی از شبکههایی است که علیه ما و دنیا سمپاشی میکنند. تلویزیون در دوره جدید به دنبال رفتن به ساختار برودبند است و کارهای جدیدی هم شروع کرده. ساختار برودکست در تمام دنیا افت داشته است.