حمله فضای مجازی به فوتبال واقعی!
شبکههای اجتماعی در حال تغییر دادن شئون مختلف زندگی بشر هستند و فوتبال هم از گزند آنها در امان نیست. کار به جایی رسیده که از دل این شبکهها باشگاه بیرون میآید.
شبکههای اجتماعی این روزها به جزئی مهم از زندگی انسانی تبدیل شدهاند. دنیای ورزش و فوتبال هم از تاثیر روز به روز در حال افزایش شبکههای اجتماعی مصون نیست.
درحالیکه احتمالا گمان میکنید تاثیر شبکههای اجتماعی بر فوتبال به واکنش ستارهها و هوادارانشان در پلتفرمهای مختلف مثل اینستاگرام و توییتر خلاصه میشود باید بگوییم که حالا کار از این حرفها گذشته است. دامنه حضور سوشیال مدیا در فوتبال به حدی گسترش یافته که کم کم شاهد تولد باشگاههای فوتبالی هستیم که از دل این شبکههای اجتماعی متولد شدهاند.
یک نمونه بسیار جالب، باشگاه فوتبال هشتگ یونایتد است. این باشگاه ابتدا با ابتکار سپ و کارمایکل و اسپنسر اوون کارمایکل و دوستانشان تشکیل شد. اسپنسر از فعالان دنیای اینترنت و شبکههای اجتماعی بود و عقبه او و دنبالکنندههای پرتعدادش در سوشیال مدیا باعث شد هشتگ یونایتد در مدتی کوتاه هواداران و اعضایی پرتعداد پیدا کند.
شاید فکر کنید هشتگ یونایتد بیشتر به شوخی شبیه است ولی باز هم در اشتباه هستید. در مدتی کوتاه دنبالکنندههای باشگاه فوتبال هشتگ یونایتد از بسیاری از باشگاههای حرفهای فوتبال بیشتر شد و ویدیوهای اکانت باشگاه در یوتیوب آنقدر دیده میشد که بسیاری از باشگاههای رسمی در خواب هم نمیدیدند.
بنیانگذاران هشتگ یونایتد از قدرت شبکههای اجتماعی آگاه بودند ولی حتی آنها هم فکر نمیکردند محبوبیت باشگاهشان از فضای مجازی به فضای واقعی سرایت کند. هشتگ یونایتد در سال 2018 رسما از مجازی وارد واقعیت شد و ورودش را به هرم فوتبال انگلیس جشن گرفت. هشتگ یونایتد در لیگ دسته یک جنوب در منطقه ایسترن کانتیز پذیرفته شده بود.
در سالهای بعد هشتگ یونایتد در دنیای واقعی سه بار به دسته بالاتر صعود کرد. موفقیت این باشگاه در فضای مجازی حتی از دنیای واقعی هم درخشانتر بود. آنها حالا در یوتیوب آنقدر دنبالکننده دارند که با باشگاههای فوتبال حاضر در لیگ برتر انگلیس قابل مقایسه هستند.
با اینحال رقبای هشتگ یونایتد در لیگهای دسته پایین انگلیس میگویند دنبالکنندههای میلیونی این باشگاه باعث شده آنها در زمین فوتبال نسبت به رقبا مزیتی غیرمنصفانه داشته باشند. اما بنیانگذاران باشگاه این شکایتها را رد کرده و میگویند مثل هر باشگاه دیگری مسیر پیشرفتشان را از انتهای هرم شروع کرده و پله به پله در حال صعود به بالای هرم هستند.
کارمایکل، بنیانگذار باشگاه در این باره گفت: "ما در هر کدام از لیگهایی که حضور داشتیم تیمی کاملا متعارف بودیم. بودجه ما هیچوقت بیشترین بودجه در لیگها نبوده و حریفان ما نمیتوانند از این نظر به هشتگ یونایتد خرده بگیرند. ما سه بار صعود کردهایم و در همه فصلها یا در میانه جدول یا در بالای جدول حضور داشتیم. ما با استفاده از تعداد دنبالکنندههای باشگاه در شبکههای اجتماعی به روشهای درست درآمدسازی کردیم و با استفاده از محبوبیتمان در اینترنت موفق شدیم بازیکنهای خوبی جذب کنیم. راز موفقیت ما این بوده است. رقبای ما فکر میکنند هشتگ یونایتد کل لیگ را خریده ولی این دروغ محض است. آنها فکر میکنند یوتیوب برای ما گنج قارون بوده ولی فراموش میکنند که بزرگی عملیات تجاری ما باعث شده هزینههایی وحشتناک هم داشته باشیم. در واقع ما با استفاده از هنر مدیریت و جاذبه سوشیال مدیا موفق شدهایم".
سه صعود در عرض پنج سال نشان میدهد هشتگ یونایتد این قابلیت را دارد که در سالهای آینده صعودهای بیشتری را هم تجربه کند. شاید دور نباشد روزی که برای اولین بار باشگاهی متولد شده در سوشیال مدیا را در لیگ برتر جزیره ببینیم. فضای مجازی در حال تغییر دادن چهره دنیایی است که میشناسیم، باید سعی کنیم با این واقعیت کنار بیاییم.