برای برخی افراد، بوی بد دهان میتواند ژنتیکی باشد، اما برای برخی دیگر، میتواند بخشی از برنامه روزانه باشد که حتی متوجه آن نمیشوند، مانند خوردن منظم غذاهای خاصی که معمولاً به آنها توجهی نمیکنند.
بسیاری از افراد تصور میکنند فقط سیر و پیاز باعث بوی بد دهان میشوند؛ اما مواد غذایی دیگری نیز میتوانند مقصر بروز این مشکل باشند.
بوی بد دهان به شکل مزمن اگر باشد میتواند بسیار خستهکننده بشود، حتی بیشتر از آن زمانی که سعی میکنید با آن مبارزه کنید، اما نمیتوانید مقصر آن را بفهمید.
در زیر هشت ماده غذایی که ممکن است در ایجاد بوی بد دهان نقش داشته باشند توضیح داده شده است:
۱. مرکبات
باکتریهای مولد بو محیط اسیدی را دوست دارند، بنابراین با خوردن مقدار زیادی مرکبات، اساساً بوی بد دهان را تشدید میکنید، به خصوص اگر مستعد رفلاکس اسید هستید که میتواند باعث برگشت اسیدها به گلو شود.
علاوه بر توجه بیشتر به دفعات مصرف غذاهای اسیدی، نوشیدن آب نبات بدون قند بعد از مرکبات را در نظر بگیرید تا نفس خود را تازه کنید. (آب نبات بدون شکر را در نظر بگیرید، زیرا باکتریها محیط شکری را دوست دارند)
۲. غذاهای با پروتئین بالا
خوردن مقدار بیش از حد پروتئین (مثلاً در رژیم غذایی پر پروتئین) میتواند منجر به بوی بد دهان شود، زیرا بدن در حالی که پروتئین را در طول فرآیند گوارش تجزیه میکند آمونیاک تولید میکند.
برای کمک به از بین بردن این بو زمانی که به مسواک دسترسی ندارید، غذاهای حاوی روی (اسفناج، تخم کدو تنبل، نخود) را امتحان کنید که میتواند به کنترل پلاک و کاهش بوی بد دهان کمک کند.
۳. کنسرو ماهی
برخلاف ماهی تازه، کنسرو ماهی (مانند ماهی تن و سالمون) زمان اکسید شدن و واکنش به سایر عناصر را داشته اند.
آنچه ما بهعنوان «بوی ماهی» توصیف میکنیم از ترکیبی به نام تریمتیلامینها در ماهی ناشی میشود. مگر اینکه با مایع دیگری متصل شوند، تمایل دارند در دهان باقی بمانند و بوی نامطبوعی از خود متصاعد کنند.
برای برطرف کردن این مورد، غذاهای اسیدی گزینه مناسبی برای شما است. آب اسیدی لیمو یا پرتقال یا سرکه میتواند به اتصال این ترکیبات به آب کمک کند و به شما امکان میدهد آنها را از دهان خود حذف کنید، اما اگر این مواد مفید نیستند، جویدن یک آدامس بدون قند میتواند به کاهش برخی از ذرات مزاحم و بدبو کمک میکند.
۴. پنیر
بیشتر محصولات لبنی، از جمله پنیر، حاوی اسیدهای آمینه هستند که با باکتریهای دهان شما واکنش نشان میدهند و ترکیبات گوگردی تولید میکنند که میتواند نفس شما را ترش مزه کند.
از آنجایی که این باکتریها روی مواد جامد شیر مینشینند، سولفید هیدروژن اضافی ایجاد میکنند در نتیجه محیط دهان را به بویی شبیه تخم مرغ گندیده آغشته میکنند.
استفاده از دهانشویه در این مورد کمک زیادی نمیکند، اما مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید به از بین بردن باکتریهای مزاحم که باعث ایجاد بوی بد میشوند کمک میکند. اگر نمیتوانید فوراً مسواک بزنید، نوشیدن آب میتواند به شستن باکتریها و ذرات موجود در دهان شما کمک کند.
۵. سس پاستا
مانند مرکبات، اسیدیته گوجه فرنگی میتواند باعث تجمع اسیدها در دهان و رشد باکتریها شود؛ این باکتریهای مزاحم میتوانند منجر به بوی بد دهان شوند. هنگامی که ماکارونی بعدی خود را با سس قرمز میخورید، یک لیوان آب در هنگام شام در دسترس داشته باشید تا دهانتان شسته شود و باکتریهای مزاحم از بین بروند.
۶. کره بادام زمینی
کره بادام زمینی منبع خوبی از پروتئین گیاهی است با این حال، قوام خمیری آن باعث میشود بزاق پروتئینها را پس از ورود به دهان، تجزیه کند و به دلیل چسبندگی آن، کره بادام زمینی میتواند ساعتها در دهان شما بماند.
باکتریها بخاطر وجود پروتئین رشد میکنند، بنابراین فراوانی کره بادام زمینی باعث ایجاد بوی بد دهان میشود. دفعه بعد که هوس کره بادام زمینی کردید، یک دهانشویه در نزدیکی خود نگه دارید، که میتواند به حذف باقیمانده ها، کاهش باکتریها و تازه کردن نفس شما کمک کند.
۷. ترب کوهی
همانند بیشتر سبزیجات ریشهدار، ترب کوهی حاوی یک ترکیب شیمیایی به نام ایزوتیوسیانات است که پس از مصرف به خوبی به دهان میچسبد.
از آنجایی که نوشیدن آب آشامیدنی معمولا وضعیت را تشدید میکند و میتواند باعث ناراحتی شود، مصرف نعناع ممکن است موثرترین راه برای مبارزه با این ترکیب خاص باشد.
پس از لذت بردن از این چاشنی قوی، چای نعناع بنوشید یا مقداری آدامس نعناع (بدون قند) بجوید تا زمانی که بتوانید مسواک بزنید.
۸. قهوه
قهوه ممکن است یک نوشیدنی سالم باشد، اما نوشیدنی صبحگاهی اثر خشککنندهای روی دهان دارد که جریان بزاق را کاهش میدهد و به باکتریهای بدبو اجازه میدهد نه تنها رشد کنند، بلکه مدت بیشتری نیز در دهان باقی بمانند.
بهترین راه برای متعادل کردن این باکتریها این است که هیدراته بمانید؛ مثلاً برای هر فنجان قهوهای که مینوشید، یک لیوان آب بنوشید.
در آخر
حتی اگر از مصرف سیر و پیاز پرهیز کنید، ممکن است عاملهای بدبوی دیگری نیز مقصر باشند. سایر غذاها و نوشیدنیها مانند پنیر، کره بادام زمینی و قهوه ممکن است باعث بدبو شدن نفس شما شوند. خوشبختانه، رعایت بهداشت خوب دندان، مانند استفاده از نخ دندان، استفاده از شستشوی دهان، نوشیدن آب یا جویدن آدامس بدون قند، میتواند به احساس طراوت در دهان شما کمک کند.