حضور این خودروی چینی توسط نارنجیهای جاده مخصوص، سبب غافلگیری ایران خودروییها شد. این محصول برند چانگان یک سدان جمع و جور شهری است و بر اساس اخبار منتشر شده با قیمتی حدود ۱۶ هزار و ۴۰۰ یورو وارد میشود.
چانگان EV۴۶۰ اولین محصول برند چانگان است که به صورت برقی وارد کشور میشود. مشخص نیست این محصول تنها برای حضور در ناوگان حمل و نقل عمومی وارد میشود یا نارنجیهای جاده مخصوص قصد دارند در ادامه این خودروی چینی را برای واگذاری به متقاضیان عادی نیز در ویترین خود قرار دهند.
اواخر سال گذشته اخباری در ارتباط با واردات سه خودروی برقی توسط ایران خودروییها منتشر شد. آبیهای جاده مخصوص طی قرار دادی با شهرداری تهران برنامه ریزی برای واردات حدود ۶ هزار دستگاه خودروی برقی برای حضور در ناوگان تاکسیرانی را نهایی کردند.
آن طور که ایران خودرو برنامه ریزی کرده بود در فاز اول قرار بود دو هزار و ۸۰۰ دستگاه خودروی برقی از سه برند بستیون، دانگ فنگ و JMC وارد کشور شوند.
مدیران ایران خودرو از سبد محصولاتی سه خودروساز چینی A۷۰ را از سبد محصولاتی دانگ فنگ، لونا را از میان محصولات JMC و نات را از سبد محصولاتی بستیون انتخاب کردند.
نکته قابل توجه اینکه بستیون نات برخلاف دانگ فنگ A۷۰ و JMC لونا یک ون تمام الکتریکی است که قرار است در سطح شهر تهران به عنوان ون تاکسی تردد کند و محصول دانگ فنگ و JMC هر دو محصولی سدان (سواری) هستند.
آن طور که معاونت حمل و نقل شهرداری تهران اعلام کرده قرار است به زودی واردات هزار دستگاه دانگ فنگ A۷۰ و همچنین هزار دستگاه لونا به همراه ۸۰۰ دستگاه بستیون نات نهایی شود و این خودروها به ناوگان حمل و نقل شهری تهران تحویل داده شوند.
پیش از حضور خودروسازی سایپا در بازار تاکسیهای برقی این گمانه مطرح بود که این بازار به صورت انحصاری در اختیار ایران خودروییها قرار دارد و مدیران نارنجیهای جاده مخصوص برنامهای برای ورود به بازار تاکسیهای برقی ندارند. اما به نظر میرسد خودروساز ساکن کیلومتر ۱۵ جاده مخصوص نیز بدش نمیآید تا بخشی از سهم بازار تاکسیهای برقی را به خود اختصاص دهد.
البته تغییر راس هرم مدیریت نارنجیهای جاده مخصوص نیز میتواند در برنامه ریزی جدید این خودروساز برای حضور در بازار تاکسیهای برقی دخیل باشد.
عزم سیاست گذار خودرویی برای برقی کردن بازار خودرو جدی است. وزارت صمت در اولین گام نسبت به برقی کردن ناوگان حمل و نقل عمومی اقدام کرده تا به نوعی مشتریان بازار خودرو را با مواهب خودروهای برقی آشنا کند. مدیران صمت امیدوارند از این مسیر تقاضا برای خودروی برقی را تحریک کرده تا مشتریان نسبت به خریداری کردن خودروی برقی اقدام کنند.
آن طور که اخبار منتشر شده نشان میدهد همزمان با واردات خودروهای برقی برای ناوگان حمل و نقل عمومی، برخی از شرکتهای واردکننده نیز ثبت سفارش برای واردات خودروهای برقی را آغاز کرده اند.
به توجه به قرار داد ایران خودرو با شهرداری برای واردات تاکسیهای برقی به نظر میرسید این خودروساز به دنبال این است تا سهم بیشتر بازار محصولات حاضر در حمل و نقل عمومی را به خود اختصاص دهد، اما حال سایپا هم با چانگان EV۴۶۰ برای رقیب خود خط و نشان میکشد.