ممکن است در بین خانواده یا اطرافیان خود کسانی را داشته باشید که در خانه برای خود کسب و کاری راه انداخته باشند. آنها با تهیه غذایخانگی، خیاطی، شیرینیپزی، خشک کردن میوه، محصولات خود را بیشتر از طریق شبکههای اجتماعی به فروش میرسانند یا کسانی که با ایجاد کانالهایی در این شبکهها با ساختن کلیپ و پرداختن به زندگی روزمره، مطالب آموزشی و جذابی را به مخاطبان خود ارائه میدهند و با گرفتن تبلیغات درآمد زایی میکنند. اینها نمونههایی کوچک از این نوع کسبوکار است. تنوع در این نوع کسب و کارها بسیار زیاد است. شما میتوانید با کمی خلاقیت و با سرمایه اندک برای خود شغلی ایجاد کنید و به درآمدزایی بالا برسید.
معمولا در مشاغل خانگی یک یا چند عضو خانواده در فضای خانه بدون این که مزاحمتی برای همسایگان خود ایجاد کنند، کالایی را تولید یا خدماتی را ارائه میکنند. مراقبت از فرزند، والدین سالمند، معلولیت و ایجاد شغل دوم از جمله دلایلی است که میتواند افراد را به سمت این مشاغل هدایت کند. معمولا این شیوه کسبوکار در میان زنان خانهدار طرفداران بیشتری دارد. آنها میتوانند با سرمایه اندک شغلی برای خود ایجاد کنند و درآمدی داشته باشند. مدیریت همزمان امور خانه و کار، ایجاد درآمد، کمک به معیشت خانواده، مراقبت از فرزندان از جمله مزایای مهم این نوع از مشاغل برای بانوان است. به دلیل گسترش شبکههای اجتماعی و تنوع زیاد کسبوکارهای خانگی، کشش به سمت این نوع مشاغل افزایش یافته است.
الهام یک مادر ۳۲ ساله بابلی است و یک پسر ۷ ساله دارد. تقریبا ۲ سال است که کار شیرینیپزی در منزل را آغاز کرده است. او که فارغ التصیل رشته روانشناسی است و قبل از شروع این کار در چند موسسه مرتبط با رشته تحصیلی خود کار میکرد. درباره این که چرا این شغل را انتخاب کرده است، میگوید: زمانی که کار را شروع کردم در اوج کرونا قرار داشتیم مهدهای کودک بسته شده بودند و نمیتوانستم فرزند خردسالم را به کسی بسپارم و به کار بیرون از خانه فکر کنم در نهایت یک مسیری در زندگیام قرار گرفت که باعث شد که به فکر استارت زدن کاری برای خودم بیافتم. میخواستم کاری را شروع کنم که فقط بعد مالی آن نباشد و انگیزهام در میان راه از بین نرود و بتوانم کار را ادامه بدهم. مسلما کاری را که شروع میکنیم برای این که به درآمد برسد به زمان احتیاج دارد. مخصوصا کاری که درون خانه باشد و بدون هیچ پیش زمینهای بخواهید از طریق فضای مجازی کار کنید.
وی در ادامه گفت: شیرینیپزی را از زمانی که یادم میآید، دوست داشتم همیشه شیرینیهای عید خودم و مادرم را من درست میکردم. درست کردن شیرینی کاری بود که همیشه تکرار و تمرین زیادی روی آن داشتم. بارها و بارها اگر خراب میشد بیخیال انجام آن نمیشدم. برای همین تصمیم گرفتم به چیزی که به آن علاقهمند هستم، ادامه دهم.
او مزایا و معایب انجام کار در منزل را این گونه عنوان میکند: در کل مزیتهای آن بیشتر از معایبش است. این که میتوانم همزمان که سفارشهای بیرون خود را انجام میدهم در خانه و در کنار فرزندم باشم. فرزندم کلاس اول است مسلما به حمایت من در درسها نیاز دارد. یا این که با یک پیام یا تماس تلفنی سفارشها را هماهنگ میکنم و دغدغه رفت و آمد ندارم.
این مادر بابلی درباره چگونگی توازن میان کارهای خانه و کارش میگوید: زمانی که حجم سفارشها به خصوص در اعیاد، بالاست، سعی میکنم برخی از مواد اولیه را از قبل آماده کنم، یا یکسری غذاهای نیمه آماده درست میکنم تا در زمان مورد نظر دغدغههایم کمتر شود.
او اکنون با وجود این که هنوز به درآمد دلخواهاش نرسیده، اما احساس رضایت صددرصد از انجام آن دارد، چون این کار را دلی شروع کرده است. تنها گرفتن مدرک را مفید نمیداند اگر قرار است برای مدرکی هزینه کند دوست دارد هزینه بیشتری بدهد و مهارت یاد بگیرد. پیشرفتش را مدیون تجربیاتش میداند که از طریق آزمون و خطا بدست آورده است. از نظر او درآمد و تشویقهای دیگران با این که مهم هستند، اما جزو عوامل بیرونی هستند. مهم خود شخص است. اگر بخواهید با کوچکترین کاری درجا بزنید یا باید کار را کنار بگذارید یا در سطح پایین بمانید. احساس رضایت مشتری برایش خیلی مهم است و، چون عشق زیادی به این کار دارد صفر و صد کار را خودش انجام میدهد و مشتریانش نیز از این عشق او به کارش آگاهند. این بانو مشتری داشته که از ایران مهاجرت کرده و به ایتالیا رفته، اما باز با وجود مسافت دور، متقاضی شیرینیهایش است.