یکی از مهمترین تجهیزات در جوشکاری الکترود است. این قطعه یک مفتول فلزی یا گرافیتی است که یک پوشش به نام فلاکس دارد. در انجام جوشکاری، باید از بهترین الکترود جوشکاری و بهترین مارک آن استفاده کنید تا در آخر جوشی تمیز، سریع و مطلوب داشته باشید. الکترودها در مارکها و مدلهای مختلفی در بازار وجود دارند که برای انتخاب انواع آن باید اطلاعات لازم را درباره آنها داشته باشید. اگر با جوشکاری سروکار دارید و میخواهید بهترین نوع الکترود را انتخاب کنید ادامه مقاله را از دست ندهید.
اولین سوالی که ممکن است برای افراد پیش بیاید اینست که الکترود جوشکاری چیست؟ در رابطه با پاسخ این سوال باید بگوییم که سیم جوش یک قطعه فلزی است که با کمک آن فرایند جوشکاری را انجام می دهند. این قطعات دارای پوشش فلاکس هستند و جریان برق را به خوبی از خود عبور میدهند. الکترودها از طریق آمپر بالایی که دریافت میکنند ذوب شده و باعث اتصال محل جوشکاری به یکدیگر میشوند.
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم الکترودهای جوشکاری انواع مختلفی دارند. انواع این محصولات از نظر جنس، پوشش و روش ساخت به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. نکتهای که وجود دارد اینست که برای اطلاع درباره نوع الکترود میتوانید به علائم و اعداد نوشته شده روی آن توجه کنید. برحسب این مشخصات میتوان اطلاعات خوبی به دست آورد و الکترود مرغوبی برای انجام جوشکاری انتخاب کرد.
به طور کلی الکترودها به دو دسته مصرفی و غیر مصرفی تقسیم میشوند:
الکترود مصرفی: این نوع الکترود در طول فرایند جوشکاری تمام شده و کل آن مصرف میشود. به دنبال همین موضوع با نام الکترود مصرفی شناخته میشود. این مدل الکترود نقطه ذوب پایینی دارد و بیشترین کاربرد آن در جوشکاری میگ است. این محصول خود نیز به دسته روکشدار و بدون روکش تقسیم میشود که مدل روکشدار آن کاربرد بسیار بیشتری در انجام انواع جوشکاری دارد.
الکترود غیر مصرفی: این نوع الکترود همانطور که از نامش پیداست تمام نشده و در طی فرایند جوشکاری ذوب نمیشود. به دنبال این موضوع با نام دیگر الکترودهای نسوز نیز شناخته میشوند. بیشترین کاربرد این نوع التکرودها در جوشکاری تیگ است و در دو مدل کربندار و تنگستن در بازار وجود دارند.
الکترودهای جوشکاری برای اتصال دو سطح فلزی و یا دیگر موارد استفاده میشوند. ضخامت، جنس و نوع کاربرد قطعه به طور مستقیم به الکترود مصرفی که انتخاب میکنید بستگی دارد. بنابراین انتخاب یک الکترود جوشکاری مناسب، برای دست یافتن به یک نقطه جوش دقیق و باکیفیت بسیار اهمیت دارد. حال برای اینکه بتوانید یک الکترود مناسب انتخاب کنید در ادامه شما را با تقسیمبندی تقسیمبندی الکترود ها آشنا میکنیم.
به طور کلی الکترودها از نظر ساختار به پنج دسته تقسیم میشوند. هرکدام از این دستهها تغییراتی را در سیم جوش ایجاد میکنند و باعث بهتر شدن عملکرد آن میشوند. تقسیمبندی انواع الکترود جوشکاری به شرح زیر است:
قطر
نوع پوشش
ساخت
جنس مفتول
ضخامت پوشش
هرکدام از این موارد در انواع سیم جوش متفاوت هستند. در ادامه شما را به طور گستردهتر با موارد نام برده شده آشنا میکنیم.
قطر از مهمترین عوامل انتخاب یک الکترود مناسب است. در جوشکاری باید با توجه به نوع کار، ضخامت قطعه و نوع دستگاه جوش الکترود را در سایز مناسب انتخاب کنید.
جالب است بدانید هر چه قطر و طول الکترود بیشتر باشد، در مقابل باید از دستگاه جوش قویتری هم استفاده کنید. برای مثال از الکترودهای سایز بالا مثل 500 بیشتر در کارهای صنعتی بزرگ استفاده میکنند. به طور کلی الکترودها در سایزهای 5 ، 4 ، 3 ، 2.5 تولید شده و به بازار عرضه میشوند.
دومین عامل مهمی که در انتخاب الکترود مهم است پوشش آن است. به طور کلی پنج دسته اصلی مواد عایق و پوشش برای الکترودها وجود دارد که به دستههای زیر تقسیم میشوند:
الکترود قلیایی
الکترودهای روتیل
الکترودهای سلولزی
الکترودهای اسیدی
تقسیمبندی دیگر که در الکترودهای جوشکاری وجود دارد ساخت و تولید آنهاست. این مورد ممکن است بلافاصله هنگام انتخاب قابل تشخیص نباشد، اما تاثیر بسیار زیادی در کیفیت جوشکاری دارد. روشهای ساخت الکترود میتوانند بر سرعت ذوب و انجماد و قدرت الکترود تاثیر بگذارند. به طور کلی الکترودها از نظر ساخت و تولید به دستههای زیر تقسیم می شوند:
الکترودهای چسبان سریع
الکترودهای کم هیدروژن
الکترودهای انجماد پرشده
بالاتر اشاره کردیم که الکترود از یک میله فلزی با پوشش تشکیل میشود. حال دیگر موردی که در عملکرد و کیفیت آن تاثیر میگذارد جنس این میله است. در واقع مادهای که قرار است آن را جوش دهید، ارتباط مستقیمی با مواد اولیهای که در الکترود به کار رفته است دارد. انواع الکترودهای جوش از نظر مواد به دستههای زیر تقسیم میشوند:
الکترودهای فولادی کم کربن
الکترودهای فولاد کربن متوسط
الکترودهای فولادی با کربن بالا
الکترودهای چدنی
الکترودهای فولادی
الکترودهای غیر آهنی
الکترودهای آلیاژی
جالب است بدانید مقدار ضخامت پوشش سیم جوش در انواع مدلهای الکترود به مواردی چون نوع ساخت، مواد پوشش و ترجیحات سازنده الکترود بستگی دارد. در واقع سیستمی که در تولید الکترود وجود دارد این امکان را میدهد که بتوان ضخامت عایق روی میله و پوشش را برای مدلهای مختلف الکترود تغییر داد. به طور کلی چهار مدل ضخامت پوشش استاندارد برای الکترودها وجود دارد که عبارتاند از:
الکترودهای پوشش نازک
الکترودهای پوشش متوسط
الکترودهای پوشش ضخیم
الکترودهای پوششی بسیار ضخیم
لازم است بدانید الکترودها نقش مهمی در فرایند قالبگیری ترزیقی پلاستیک دارند. به عبارت سادهتر به طور مستقیم کیفیت و جنس الکترودها بر کیفیت و قیمت قالب تزریق پلاستیک اثر میگذارند.
الکترود جوشکاری از نظر پوشش با پودرهایی پوشش داده میشود که این پودرها براساس کاربرد الکترودهای جوشکاری جنس آنها تغییر میکنند. بالاتر به بررسی انواع پوشش الکترودها پرداختیم. همانطور که گفتیم این پوششها به چهار دسته قلیایی، اسیدی، سلولزی و روتیلی تقسیم میشوند.
این پوششها با توجه به مزایا و ویژگیهایی که دارند دارای نکات منفی نیز هستند که این نکات در عملکرد آنها تاثیر دارد. قبل از انتخاب و خرید الکترود برای انجام جوشکاری بهتر است با این مزایا و معایب آشنایی داشته باشید تا هنگام کار به مشکلی برنخورید.
برتری نسبت به دیگر الکترودها
ظاهر مناسب
خواص مکانیکی
کیفیت مطلوب
معایب الکترود قلیایی
ترک هیدروژنی
حساسیت بالا به رطوبت
سرعت بالا و نفوذ بسیار زیاد در انجام جوشکاری
عمق بالای جوشکاری
کیفیت جوش بالا
تولید کم سرباره
ایجاد قوس الکتریکی بسیار قوی
مناسب برای جوشکاریهای عمودی
درزهای صاف و یکدست
تمیزی سازه
عدم ایجاد برش
عدم گودی
جوشکاری آسان
ظاهر براق و هموار
دوام بسیار بالای جوش
دارای پوشش نسبتا ضخیمتر
ظاهر بسیار مناسب
جدا شدن آسان سرباره
این نوع پوشش دارای کیفیت بالایی نیست و در موارد حساس استفاده نمیشود.
با توجه به اینکه بالاتر شما را با انواع الکترود و همچنین نوع کاربرد آنها آشنا کردیم. دیگر به راحتی میتوانید به بهترین مارکهای تولید کننده الکترود پی ببرید. الکترودهای مصرفی یا غیر مصرفی، سرعت، منبع تغذیه، موقعیت جوش، فلز مبنا و .... همه از مواردی هستند که باید در انتخاب الکترود به آنها دقت کنید. در نتیجه برای اینکه بتوانید بهترین الکترود جوشکاری را انتخاب کنید، باید دقت زیادی داشته باشید تا الکترود بتواند بهترین عملکرد را داشته و دچار خرابی و یا افتادن در جوش نشود. در ادامه شما را با بهترین مارکهای داخلی و خارجی الکترود آشنا میکنیم.
بلک استالون
بلو دمون
برنارد
کراون
هایپرترم
جکسون
بریکرز
جی کی ورلدواید
از جمله بهترین مارکهای ایرانی و معروف الکترود باید به آما و میکا اشاره کنیم. الکترود آما کیفیت بسیار بالایی دارد و سالانه تعداد بسیار زیادی از آن روانه بازار میشود. این برند در سال 1338 تاسیس شده و توانسته تا به امروز حجم بالایی از انواع الکترود را در بهترین کیفیت عرضه کند و اعتماد مشتریان خود را به دست بیاورد.
کیفیت الکترود تاثیر بسزایی در عملکرد آن دارد و باعث میشود نتیجه جوش بسیار دقیق و تمیز باشد. پس نسبت به کیفیت الکترود بسیار حساس باشید. از آنجا که شما را با ویژگیهای انواع الکترود جوش آشنا کردیم، دقت داشته باشید که حتما الکترود را متناسب با کار خود تهیه کنید.