وقتی ارز ۴۲۰۰ تومانی شبانه حذف شد؛ یارانه تیرماه هم آخر ماه واریز می‌شود!

سخنگوی دولت در حالی حذف پرداخت یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی را زمان بر و منوط به فراهم شدن زیرساخت‌ها برای ارائه کالابرگ الکترونیک دانسته که عباس علوی راد، اقتصاددان معتقد است بهتر است تا پایان سال، پرداخت یارانه‌های جدید به صورت نقدی ادامه یابد.
وقتی ارز ۴۲۰۰ تومانی شبانه حذف شد؛ یارانه تیرماه هم آخر ماه واریز می‌شود!
کد خبر : ۷۴۳

سازمان هدفمندی یارانه‌ها تاکنون زمان مشخصی برای واریز یارانه معیشتی در تیرماه اعلام نکرده؛ اما تجربه ماه‌های گذشته نشان می‌دهد تاریخ بیستم یا بیست و یکم هر ماه زمان پرداخت یارانه هاست؛ البته عدم اطلاع رسانی در مورد برنامه‌های اقتصادی دولت، عادت یکساله دولت است؛ تا جایی که حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به صورت شبانه انجام شد.

در این میان سخنگوی دولت اعلام کرده تا زمانی که زیرساخت‌های کالابرگ فراهم نشود، پرداخت یارانه‌ها به صورت نقدی ادامه خواهد داشت؛ بنابراین ازآنجایی که هنوز شرایط آن مهیا نیست یارانه نقدی ادامه خواهد داشت.

پرداخت یارانه یا کالابرگ؟

یک اقتصاددان به اقتصاد ۲۴ گفت: با توجه به تورم‌های بی سابقه و کاهش قدرت خرید مردم، بهتر است فعلاً تا پایان سال ۱۴۰۱ پرداخت یارانه‌های جدید به صورت نقدی فعلی ادامه یابد.

عباس علوی راد با اشاره به اینکه بعد از حذف ارز ترجیحی و پرداخت یارانه‌های ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی توسط دولت سیزدهم پرسش‌های متعددی در سطوح مختلف جامعه ایران مطرح شده است، گفت: یکی از پرسش‌ها این است که پرداخت یارانه‌ها به صورت نقدی فعلی ادامه خواهد داشت یا به صورت کالابرگ خواهد بود؟ پرسش دیگر این است که کدام شکل پرداخت یارانه تبعات منفی کمتری نظیر تورم خواهد داشت؟

لیست یارانه بگیران آب می‌رود

این استاد دانشگاه گفت: به طور کلی با توجه به ضرورت پرداخت یارانه‌های جدید قبل از حذف ارز ترجیحی و اصلاح قیمت‌ها از یکسو و مهیا نبودن امکانات نرم افزاری و سخت افزاری مناسب از سوی دیگر و همین طور سایر ملاحظات، دولت تصمیم به پرداخت یارانه‌های جدید به صورت نقدی گرفت.

علوی راد ادامه داد: هرچند رقم دقیق تعداد افراد جامعه که یارانه جدید دولت را دریافت می‌کنند، مشخص نیست؛ اما به نظر می‌رسد بعد از حذف ارز ترجیحی، دولت مجموع رقمی که چه به صورت نقدی یا کالابرگ بخواهد به مشمولان دریافت آن پرداخت کند کمتر از وضعیت قبلی خواهد بود.

کاهش قدرت خرید مردم به دلیل تورم‌های بی سابقه

این اقتصاددان گفت: تورم زا بودن پرداخت یارانه‌های جدید؛ چه به صورت نقدی یا کالابرگ به چگونگی تاثیرگذاری آن بر کسری بودجه دولت مرتبط خواهد بود. واقعیت این است که درآمد سرانه واقعی جامعه ایران در دهه ۱۳۹۰ به شدت کاهش یافته و علاوه بر این، به دلیل تورم‌های بی سابقه سه سال اخیر، قدرت خرید هم به شدت کاهش یافته است.

علوی راد ادامه داد: از طرف دیگر همه ما می‌دانیم کشور ما از نبود یک سیستم تامین اجتماعی یکپارچه و کارآمد و بانک جامع اطلاعات درآمدی و سطح رفاه افراد جامعه و خانوار‌ها رنج می‌برد.

پرداخت یارانه نقدی ادامه یابد

این اقتصاددان به دولت توصیه کرد: با توجه به این واقعیت‌ها در شرایط فعلی بهتر است دولت محترم سه توصیه را مد نظر قرار دهد.

علوی راد در تشریح این سه توصیه گفت: ۱. دولت بهتر است تا حد امکان خانوار‌های بیشتری را مشمول یارانه جدید کرده و همگرایی دهک‌های درآمدی تورم زده کشور را تقویت کند. ۲. بهتر است فعلاً تا پایان سال ۱۴۰۱ پرداخت یارانه‌های جدید به صورت نقدی فعلی ادامه یابد. ۳. دولت قبل از حذف ارز ترجیحی دارو لازم است پوشش بیمه‌ای مناسب و کارآمد را به حداکثر ممکن جامعه ایران تعمیم دهد.

 

 

 

 

 

 

 

تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان را با نصب اپیلکیشن خبرخوان گردون به سهولت دنبال کنید.
مجله زندگی
ارسال نظر