اگر به دنبال راههایی برای کاهش قند خون هستید، افزودن سبزیجات کم کربوهیدرات مانند پیاز به رژیم غذایی ممکن است مفید باشد.
این بیماری را با پیاز کنترل کنید
وقتی سعی میکنید قند خون خود را کنترل کنید، افزودن سبزیجات غیر نشاستهای بیشتر به رژیم غذایی ایده خوبی است، زیرا هم کالری و هم کربوهیدرات پایینی دارند.
اما آیا سبزیجاتی مانند پیاز به واقع میتوانند به تنظیم سطوح قند خون شما کمک کنند؟ آیا پیاز به طور خاص، مزایای سلامتی دیگری برای افراد مبتلا به دیابت دارد؟
محتوای تغذیهای پیاز
پیش از بررسی تأثیر پیاز بر قند خون، آشنایی با محتوای مواد مغذی آن مفید است.
پیاز کالری پایینی دارد و منبع خوبی از فیبر و ویتامین ث است. به گفته وزارت کشاورزی آمریکا، یک فنجان پیاز خرد شده حاوی مواد مغذی زیر است:
کالری: ۴۶
کربوهیدرات: ۱۱ گرم
فیبر: ۲ گرم
پروتئین: ۱.۳ گرم
ویتامین ث: ۱۲ میلی گرم
فولات: ۳۰ میکروگرم
آیا پیاز میتواند قند خون را کاهش دهد؟
اگر به دنبال راههایی برای کاهش قند خون هستید، افزودن سبزیجات کم کربوهیدرات مانند پیاز به رژیم غذایی ممکن است مفید باشد. به گفته کلینیک مایو، پیاز شاخص گلیسمی پایینی دارد که ممکن است برای افراد مبتلا به دیابت مفید باشد. از دیگر سبزیجات با شاخص گلیسمی پایین میتوان به سبزیجات برگ دار، هویج خام، لوبیا قرمز، نخود و عدس اشاره کرد.
در شرایطی که پژوهشهای فعلی زیادی در مورد تنظیم قند خون و پیاز وجود ندارد، چند مطالعه قدیمی ارتباطات احتمالی بین این دو را نشان میدهند.
به طور خاص، یک بررسی قدیمی که در اکتبر ۲۰۱۴ در Nutrition منتشر شد، به ترکیبات گوگردی موجود در پیاز به ویژه اس-متیل سیستئین و فلاونوئید کوئرستین اشاره میکند که ممکن است مسئول اثر این سبزی بر قند خون باشند.
این بررسی همچنین اشاره میکند که در کارآزماییهای بالینی، افراد مبتلا به دیابت پس از خوردن برشهای پیاز، اثرات کاهش قند خون را تجربه کردند.
مطالعهای قدیمیتر که در اکتبر ۲۰۱۰ در Environmental Health Insights منتشر شد، نشان داد افراد مبتلا به دیابت که پیاز قرمز خام مصرف میکردند، چهار ساعت بعد سطح قند خون ناشتا پایین تری داشتند.
با این وجود، به خاطر داشته باشید که پژوهشهای بیشتری برای تعیین این ارتباطات نیاز است. همواره پیش از امتحان کردن درمانهای خانگی برای تنظیم قند خون، با پزشک خود مشورت کنید.
آیا میتوانید از عصاره پیاز برای کاهش قند خون استفاده کنید؟
عصاره پیاز از آب پیاز تهیه میشود و مانند پودر پیاز میتواند در پخت و پز استفاده شود. پژوهشهای محدودی وجود دارند که نشان میدهد عصاره پیاز برای کاهش قند خون مفید است. با این وجود، مطالعه منتشر شده در Nutrition که در بالا به آن اشاره شد، نشان میدهد که عصاره پیاز ممکن است با تثبیت فرآیند گلیکولیز (تجزیه گلوکز) اثر هیپوگلیسمیک کمی داشته باشد.
یک مطالعه کوچک دیگر روی موشها نشان داد که پودر پیاز ممکن است در برابر قند خون بالا ناشی از دیابت اثر محافظت کننده داشته باشد. با این وجود، این یافتهها را نمیتوان لزوما به انسان تعمیم داد.
فواید دیگر پیاز
افزون بر اینکه ممکن است به کنترل قند خون کمک کند، پیاز برخی فواید سلامتی دیگر را ارائه میکند که ارزش توجه را دارند.
پیاز ممکن است به کاهش التهاب کمک کند
پیاز سرشار از آنتی اکسیدانها و ویتامینهای مغذی است که میتواند به کاهش سطح التهاب در سراسر بدن کمک کند. به گفته کلینیک کلیولند، پیاز حدود ۲۵ فلاونوئید مختلف دارد که نوعی آنتی اکسیدان مفید در جلوگیری از بیماری است.
یکی از این فلاونوئیدها به نام کوئرستین، فوایدی برای سلامت قلب دارد و میتواند به مبارزه با چاقی و سندرم متابولیک، همراه با فشار خون بالا و کلسترول بالا کمک کند.
به ویژه، پیاز قرمز به دلیل محتوای آنتوسیانین خود دارای فواید سلامتی است. آنتوسیانینها آنتی اکسیدانهایی هستند که رنگ بنفش مایل به قرمز را به پیاز قرمز میدهند.
پیاز میتواند به پشتیبانی از یک روده سالم کمک کند
در شرایطی که پیاز میتواند برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (آی بی اس) محرک باشد - موجب گاز، نفخ و اسهال گاه به گاه میشود -، اما به دلیل محتوای پری بیوتیک خود میتواند در موارد دیگر مفید باشد.
پیاز حاوی گوگرد است که ممکن است از نظر بوی بدن عالی نباشد، اما میتواند برای سلامت دستگاه گوارش و سلامت کلی بدن انسان مفید باشد.
به گفته کلینیک مایو، پری بیوتیکها به عنوان غذا برای باکتریهای خوب در روده انسان عمل میکنند و به رشد و شکوفایی آنها کمک میکنند.
به گفته کلینیک کلیولند، پیاز منبع خوبی از پری بیوتیکها و فیبر است، اما گوارش آن به شکل پخته ممکن است بهتر صورت گرفته و مزایای بیشتری برای دستگاه گوارش انسان داشته باشد.
پیاز با کاهش خطر برخی سرطانها مرتبط است
خوردن پیاز میتواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد که به کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها کمک میکند. یک مطالعه کوچک در اکتبر ۲۰۱۹ در Asia-Pacific Journal of Oncology نشان داد که خوردن سبزیجات آلیوم (به عنوان نمونه، پیاز) با کاهش خطر سرطان روده بزرگ مرتبط است.
به گفته کلینیک کلیولند، خوردن یک رژیم غذایی سرشار از پیاز همچنین ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سرطانهای دیگر، از جمله سرطان مثانه و سرطان معده کمک کند.
با این وجود، به خاطر داشته باشید که این به معنای آن نیست که خوردن پیاز به تنهایی از سرطان جلوگیری یا آن را درمان میکند.
پیاز با استخوانهای قویتر پیوند خورده است
به گفته کلینیک کلیولند، خوردن پیاز یا نوشیدن چای پیاز به ویژه برای افراد مسن، ممکن است به حمایت از سلامت استخوانها کمک کند.
یک مطالعه در فوریه ۲۰۱۶ در Food & Function نشان داد که افراد میانسال و یائسه که هر روز به مدت هشت هفته ۸۹ میلی لیتر آب پیاز مینوشیدند، بهبود ملایم در تراکم مواد معدنی استخوان خود را تجربه کردند. نویسندگان این مطالعه نتیجه گیری کردند که نوشیدن آب پیاز میتواند به درمان اختلالات مرتبط با استخوان مانند پوکی استخوان کمک کند.
اگر میخواهید از مزایای آب پیاز یا چای پیاز بهرهمند شوید، چه بهتر که آن را خودتان درست کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید
اگر سطح قند خون خود را بررسی میکنید و به طور مداوم خیلی بالا است (بالاتر از ۲۴۰ میلی گرم در دسی لیتر)، با پزشک خود تماس بگیرید تا در مورد نیاز به تغییر در برنامه دارویی خود صحبت کنید.
سخن پایانی
در شرایطی که پژوهشهای زیادی در مورد نقش پیاز در تنظیم قند خون وجود ندارند، اما این یک ماده غذایی با شاخص گلیسمی پایین و حاوی ترکیبات گوگردی است که میتواند بر کاهش قند خون موثر باشد.
افزون بر این، پیاز حاوی آنتی اکسیدانهای سالمی است که با کاهش خطر ابتلا به برخی بیماریها مرتبط هستند.
اگر مطمئن نیستید که آیا باید پیاز را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا به مدیریت قند خون خود کمک کنید، با پزشک یا یک متخصص تغذیه مشورت کنید. آنها میتوانند به شما در تهیه یک برنامه غذایی ویژه دیابت و پیشنهاد دیگر غذاهای تنظیم کننده قند خون کمک کنند.