روزنامه جمهوری اسلامی: غیررسمی، حکایت از دیدار و مذاکره یکی از افراد سرشناس و مؤثر نزدیک به دونالد ترامپ با سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل درباره روابط آمریکا با ایران دارد. هرچند این خبر و گفتگو رسمیت ندارند ولی میتوانند آغازی برای پیمودن راهی جدید در سیاست خارجی کشورمان تلقی شوند
روزنامه کیهان ملاقات ایروانی و ماسک را اتفاق فاجعهبار نامید، و روزنامه «جوئیش اینسایدر» نوشت: این ماجرا میتواند خیلی سریع به مشکل تبدیل شود
گروه سیاسی- خبر دیدار امیرسعید ایروانی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک به عنوان نماینده دولت منتخب آمریکا طی ساعات گذشته واکنش بسیاری از رسانهها و تحلیلگران را به دنبال داشته است.
سیدحسین موسویان، دیپلمات سابق کشورمان در همین رابطه نوشت: «در دیدار کاخ سفید، جوبایدن رییس جمهور مستقر به دونالد ترامپ رییس جمهور منتخب گفت که ایران فوری ترین تهدید امریکاست. دونالد ترامپ هم چند روز با دیدار و گفتگوی ایلان ماسک و ایروانی سفیر ایران در سازمان ملل، اولین ابتکار خود را به گونه ای متفاوت به نمایش گذاشت. این یک نشانه است که دونالد ترامپ میخواهد امریکا را از منجلاب جنگها و خصومتهای بی پایان و بی نتیجه نجات دهد و تریلیونها دلار هزینه های جنگ و خصومت را صرف توسعه زیر ساختها و اقتصاد امریکا کند. امکان پایان بخشیدن به چندین دهه خصومت امریکا و ایران وجود دارد. امیدوارم که دونالد ترامپ موفق شود. ایلان ماسک از ظرفیت لازم برای این ماموریت برخوردار است.»
روزنامه جمهوری اسلامی هم بدون ذکر نام ایلان ماسک درباره این دیدار نوشت: «اخبار غیررسمی، حکایت از دیدار و مذاکره یکی از افراد سرشناس و مؤثر نزدیک به دونالد ترامپ با سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل درباره روابط آمریکا با ایران دارد. هرچند این خبر و گفتگو رسمیت ندارند ولی میتوانند آغازی برای پیمودن راهی جدید در سیاست خارجی کشورمان تلقی شوند. مسئولان دولتی جمهوری اسلامی ایران نیز در اظهارنظرهایشان طی یک هفتهای که از انتخاب مجدد دونالد ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا گذشته، علائمی نشان دادهاند که به معنای اعلام آمادگی برای کاهش تنشها دانسته میشوند.»
این روزنامه در ادامه گزارش خودش نوشت: «وزیر امور خارجه کشورمان برای حل مشکلات با غرب اعلام آمادگی کرد و گفت انتخاب ما مذاکره و دیپلماسی است نه رویاروئی و تقابل. وی همچنین از مذاکره درباره حل و فصل باقیمانده مسائل هستهای استقبال کرد. رئیس جمهور پزشکیان نیز قبل از این و در واکنش به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفته بود: در توسعه روابط با کشورها نگاه بسته و محدود نخواهیم داشت. این سخنان، مواضع شفافی را مطرح میکنند که اگر به مرحله عمل و اجرا نیز برسند، تحول مهمی در سیاست خارجی کشورمان به وجود خواهد آمد. منظور این نیست که تمام مشکلات با پیمودن این مسیر به سرعت رفع خواهند شد ولی تردیدی نیست که برای رفع تدریجی مشکلات باید نقطه آغازی وجود داشته باشد.»
جمهوری اسلامی در پایان نوشت: «متأسفانه ما به دیپلماسی بهای لازم را نمیدهیم و از معجزه زبان دیپلماسی غافلیم. در مرحله کنونی، لازمترین اقدام، خارج ساختن دیپلماسی از انزوا و بهرهبرداری از فواید بیشمار آن است. »
اما این واکنشها تنها جنبه موافقت نداشت. مخالفان این دیدار یکساعته هم نسبت به این ماجرا واکنش نشان دادند. به عنوان مثال روزنامه کیهان در همین رابطه نوشت: «رسانههای مدعی اصلاحات از این دیدار به عنوان یک فرصت یاد کردند که نشان میدهد اتفاق فاجعهباری رخ داده است و نشان میدهد در شرایطی که سیاست خارجی در دولت انقلابی شهید رئیسی دچار تحولات اساسی شد، طیف غربگرا تلاش میکند، مسیر دیپلماسی را به سمت دوران امید و اعتماد به آمریکا منحرف کند و ایران را از دستیابی به حقوق خود بازدارد.»
این روزنامه در ادامه اضافه کرد: «ترامپ به دشمنی و کینهتوزی علیه ایران مشهور است. نگاهی به کابینه ترامپ نشان میدهد که این افراد 2 ویژگی ضدایرانی و صهیونیست دارند و برخی از آنها خواستار حمله به ایران و تأسیسات هستهای شدهاند. در این میان، ایلان ماسک همه کاره ترامپ است. ماسک خود را دست راست ترامپ و فراتر از کابینه وی میداند. نکته دیگر این است که امور اینچنین در سیاست خارجی، در حیطه سیاستهای کلان نظام و شورای عالی امنیت ملی است و نماینده ایران در سازمان ملل حق ندارد با نماینده ترامپ ملاقات کند.»
همزمان با اعتراض کیهان از دیدار ایلان ماسک و سفیر ایران «جوئیش اینسایدر» رسانه حامی اسرائیل نیز از این دیدار انتقاد کرد و نوشت: «تهران میداند که ایلان ماسک اکنون هر روز تمام وقت با رئیسجمهور است. اگر او پیامی را منتقل میکند، در واقع ترامپ است که سخن میگوید. اگر این ایده بزرگ ماسک باشد و نه تهدیدی واضح که از سوی فرمانده کل قوای آینده به ایران منتقل میشود، این ماجرا میتواند خیلی سریع به مشکل تبدیل شود.»
حسین شریعتمداری هم در همین رابطه ضمن تاکید بر این نکته که دونالد ترامپ مانند جو بایدن و سایر رؤسایجمهور آمریکا- دموکراتها و جمهوریخواهها- دشمن سرسخت و کینهتوز جمهوری اسلامی ایران است، نوشت: اکنون این پرسش از برادر عزیزمان جناب آقای پزشکیان، در میان است که آیا ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل متحد با نماینده ترامپ، به صورت «پنهان»! و در یک مکان «مخفی»! و خودداری طرفین از اعلامنظر درباره انجام این ملاقات، با اطلاع رئیسجمهور محترم کشورمان صورت پذیرفته و یا بدون اطلاع ایشان بوده است؟! اگر با اطلاع ایشان بوده است، اولاً؛ تناقض میان این ملاقات ذلتبار و برخاسته از دیپلماسی التماسی با اظهارات و شعارهای جناب پزشکیان چگونه قابل تعریف است؟! و اگر ملاقات یادشده، بدون اطلاع رئیسجمهور محترم و در بیخبری جناب ایشان صورت پذیرفته، نماینده کشورمان در سازمان ملل با کدام مجوز قانونی دست به این اقدام زده و حیثیت ایران اسلامی و قدرتمند را نزد بیگانگان و اصلیترین دشمن ایران و ایرانیان مخدوش و لکهدار کرده است؟! اساساً چرا اصرار داشتهاند که این ملاقات پنهان و در مکانی مخفی انجام شود؟! و چرا هر دو سوی ماجرا از پاسخ درباره انجام یا عدم انجام آن طفره رفتهاند؟! این ملاقات با مواضع بارها اعلامشده آقای عراقچی، وزیر محترم امور خارجه کشورمان نیز در تناقض آشکار است.
این روزنامه افزود: «این نکته نیز گفتنی است که حتی اگر ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل متحد با اجازه و اطلاع ریاست محترم جمهوری نیز صورت گرفته باشد، اقدامی غیرقانونی است، چرا که اقدامات و اموری از این دست در فهرست سیاستهای کلان نظام تعریف شدهاند و دولت نمیتواند به تنهائی درباره اقداماتی از این دست، تصمیم بگیرد.»
با این حال مشخص نیست که این دیدار بر اساس چه موضوعی ترتیب داده شده و دو طرف بر چه نکاتی تاکید داشتند اما به نظر میرسد همانطوریکه وزیر خارجه روز چهارشنبه مدعی شد؛ "باید مدیریت کنیم تا هزینههای اختلافات ایران و آمریکا کاهش یابد" و وضعیت در منطقه از این بدتر نشود.
منبع: مستقل آنلاین