مشکلات حافظه ممکن است جدیتر از آن چیزی باشد که فکر میکنید، به طوری که از هر ۹ بزرگسال بالای ۴۵ سال، یک نفر دچار اختلال حواس یا از دست دادن حافظه میشود.
اختلالات حافظه میتواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد و در برخی موارد میتواند به عارضه جدیتری مانند بیماری آلزایمر تبدیل شود. چهار مکمل مفید برای حافظه وجود دارد که استفاده منظم از آنها، چه از طریق منابع غذایی و چه از طریق داروها (تحت نظر پزشک)، میتواند تا حد قابل توجهی از زوال حافظه پیشگیری کند و ابتلا به آلزایمر را به تعویق بیندازد:
۱. ویتامین B ۱۲
ویتامینهای گروه B برای سلامت مغز بسیار مهم هستند، زیرا به ایجاد مواد شیمیایی عصبی کمک میکنند و به سلولهای مغز اجازه میدهند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. از این میان ویتامین B ۱۲ برای حافظه مهم است. کمبود ویتامین B ۱۲ میتواند اثرات شناختی مانند گیجی یا ضعف حافظه و حتی در موارد شدید زوال عقل را ایجاد کند.
علاوه بر مکملهای دارویی B ۱۲، بهترین منابع غذایی حاوی ویتامین B ۱۲ شامل موارد زیر است:
گوشت گاو
ماهی، به ویژه ماهی ساردین و ماهی تن
گوشت مرغ و ماکیان
گوشت بره
محصولات لبنی مانند شیر، پنیر و ماست
برخی از محصولات مخمرهای غذایی
تخم مرغ
۲. ویتامین D
ویتامین D یک پیشساز هورمون است، به این معنی که یک جزء کلیدی برای تولید هورمونهاست؛ به ویژه هورمونهایی که مسئول ارتباط بین سلولهای مغز هستند. در نتیجه، کمبود ویتامین D میتواند خطر مشکلات حافظه را افزایش دهد.
یک مطالعه نشان داد که افراد مبتلا به کمبود ویتامین D به طور قابل توجهی در معرض خطر ابتلا به زوال عقل و بیماری آلزایمر هستند. مطالعه دیگری نشان داد که افراد مبتلا به ام اس که کمبود ویتامین D داشتند، پس از سه ماه مصرف مکمل ویتامین D، بهبود حافظه را تجربه کردند.
معجزه ویتامینها بر سلامت مغز/ ۴ ویتامین مفید برای حافظه
۳. ویتامین E
به مرور زمان، آسیب رادیکالهای آزاد میتواند بر مغز تأثیر بگذارد و منجر به زوال شناختی شود. مصرف آنتی اکسیدانهایی مانند ویتامین E میتواند با برخی از آسیبهای رادیکالهای آزاد مقابله کند. یک بررسی نشان داد که سطوح بالای ویتامین E در خون با عملکرد شناختی بالاتر مرتبط است و این ویتامین ممکن است در به تاخیر انداختن یا جلوگیری از زوال شناختی ناشی از افزایش سن و بیماری آلزایمر نقش داشته باشد.
روغن زیتون، روغن ذرت، آجیل تازه (فندق، بادام، گردو)، اسفناج، کلم پیچ، سویا و سیب زمینی نیز دارای مقادیری از این ویتامین هستند.
۴. اسیدهای چرب امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳، به ویژه EPA (ایکوزاپنتانوئیک اسید) و DHA (اسید دوکوزاهگزانوئیک) در سلامت مغز نقش دارند. کمبود EPA و DHA با اختلالات عصبی مرتبط است. EPA و DHA با التهاب در مغز مبارزه میکنند و به تقویت ارتباطات بین سلولهای مغز و کمک به ایجاد مواد شیمیایی عصبی کمک میکنند. یک مطالعه نشان داد که مکمل امگا ۳، به ویژه همراه با مکمل آلفا لیپوئیک اسید (ALA) در طی ۱۲ ماه عملکرد شناختی را در افراد مبتلا به بیماری آلزایمر بهبود بخشید.
مکمل امگا ۳ ممکن است تنها زمانی مفید باشد که فرد در مراحل اولیه اختلال شناختی باشد، بنابراین میتواند به عنوان یک درمان بالقوه کمک کند، نه لزوما به عنوان یک اقدام پیشگیرانه.