یک متخصص فیزیولوژی میگوید: اقلیم یا همان منطقه جغرافیایی که ما در آن زندگی میکنیم دارای مزاج است و افراد باید بر اساس خصوصیات مزاجی خود اقلیم متناسب برای زندگی را انتخاب کنند، در غیر این صورت باید تدابیری را برای پیشگیری از بروز برخی مشکلات به کار بندند. بهترین اقلیم در ایران نوار میانی کشور از شرق به غرب است که فصول و آب و هوای معتدل داشته و برای هر مزاجی خوب است.
فاخره بهبهانی: شاید تا به حال در اشعار و کتب قدیمی طب سنتی با واژه هفت اقلیم مواجه شده باشید. از دیدگاه طب سنتی ماجرای هفت اقلیم و اثرات آن بر روی مزاج و نوع تغذیه، واقعیت داشته و عدم تطابق و هماهنگی افراد با اقلیمهای مختلف میتواند سبب بروز مشکلات و بیماریهایی در آنها شود.
دکتر سید مهدی میرغضنفری، متخصص فیزیولوژی و عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی ارتش، میگوید: تمام اشیاء و پدیدههای پیرامون ما دارای مزاج اند و از نظر گرمی، سردی، خشکی و رطوبت درجاتی دارند.
اقلیم یا همان منطقه جغرافیایی که ما در آن زندگی میکنیم نیز دارای خصوصیاتی است که واژه مزاج را به آن نسبت داده اند. حکما در قدیم یک طبقه بندی در اقلیمها داشتند و کشورهای مجاور با استوا تا قطب شمال یا جنوب را از اقلیم یک تا هفت شماره گذاری کرده و اصطلاح هفت اقلیم را به آن نسبت داده اند.
ایران چه مزاجی دارد؟
کشورهای مجاور با استوا یا مناطق حارهای مزاج گرم و مرطوب دارند که هر چه از این مکان دورتر شویم به تدریج از گرما و رطوبت هوا کاسته شده و بر میزان سردی و خشکی افزوده میشود. ایران و بخشهایی از هند و چین و ... در گروه اقلیمهای سه و چهار است که نه به استوا و نه به قطب نزدیک بوده و مزاجی میانه دارند. به عقیده حکما کشورهای واقع در اقلیم میانه بهترین گونه و جنس و کیفیت گیاهی و جانوری را داشته و انسانها از نظر بدنی و جثه، اندامی متناسب و قوی و سالم دارند و از لحاظ هوش و حافظه و حرفه کشاورزی مطلوبترین هستند. کشورهای در اقلیم میانه فصول منظم و چهار گانه دارند و فصول تقویمی و نجومی شان با یکدیگر منطبق است. از نظر تقویم اواخر اسفند، هوا بهاری و اواخر خرداد، هوا تابستانی میشود. البته در هر کشوری همچون ایران مناطقی با اقلیمهای مختلف وجود دارد و تمایزاتی که در آب و هوای مناطق جنوبی، شمالی، غربی و شرقی کشورمان به چشم میخورد ناشی از اقلیمهای مختلفی است که در این مکانها حکمفرماست.
کدام مزاج در کدام اقلیم؟
جالب است بدانید که مناطق کوهستانی و در واقع سنگ و کوه مزاج سرد و خشک دارند. تحمل سکونت در این اقلیم برای افراد با مزاج سرد و خشک طاقت فرساست و پرهیز از مصرف سردی ها، ترشیجات و گوشت توصیه و استفاده از مواد غذایی با مزاج گرم وتر همچون روغن حیوانی، گوشت گوسفندی، مغزهای آجیلی، شیره میوهها و خشکبار شیرین مفید است. برای مزاجهای سرد و خشک زندگی در اقلیمهای جنوبی و شمالی کشور پیشنهاد میشود. در مناطق شمالی و جنوبی کشور در فصل بهار و تابستان مزاج اقلیم گرم وتر است و افراد با این مزاج دچار مشکلاتی میشوند و تدابیر خوراکی آنها مصرف کمتر گرمیجات، پرهیز از شیرینیها و غذاهای سرخ کرده و کبابی و گوشتی است. برای افراد با مزاج گرم وتر مصرف سردیها و سکونت در مناطق کوهستانی توصیه میشود. هر منطقه که سد و رودخانه داشته باشد، رطوبت بالاست. مناطق شمالی کشور در فصول سرد سال مزاج سرد وتر پیدا میکنند و برای مزاجهای سرد وتر مشکل ساز میشوند. بهترین مکانها برای این افراد مناطق گرم و خشک به سمت مرکز و جنوب کشور است. همین طور برای مزاجهای گرم و خشک، اقلیمهای سرد وتر توصیه میشود. در واقع با شناخت مزاج بدنی و اقلیمی میتوان به بهترین نتیجه برای انتخاب محل سکونت رسید. بهترین اقلیم در ایران نوار میانی کشور از شرق به غرب است که فصول و آب و هوای معتدل داشته و برای هر مزاجی خوب است.