اداره کل حقوقی قوه قضاییه اعلام کرد اگر وثیقهگذار فوت کرد، وثیقه باید رفع توقیف شود و ورثه تعهدی ندارند.
به گزارش ایلنا، اداره کل حقوقی قوه قضاییه اعلام کرد تعهد وثیقهگذار در ابتدا تعهدی غیرمالی است و این تعهد با فوت به وراث منتقل نمیشود.
متن سوال مطرح شده در این باره و پاسخ آن به شرح زیر است:
دو دانگ مشاع از یک پلاک ثبتی در وثیقه قرار گرفته و بهرغم سپری شدن مدت حدود ۵۴ سال از زمان توقیف، تاکنون اقدامی نسبت به آن نشده است و ظاهراً مالک و وثیقهگذار نیز در سال ۱۳۷۲ فوت کرده است و ورثه هیچگونه اطلاعی از علت وثیقه قرار گرفتن ملک ندارند. با این وصف و به لحاظ اینکه ورثه وثیقه مذکور حاضر به بازگرداندن مبلغ وثیقه برای رفع اثر از ملک میباشند، خواهشمند است این مرجع را ارشاد فرمایید.
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه:
تعهد وثیقهگذار از ابتدا تعهدی غیرمالی است؛ هر چند تخلف از آن با تحقق شرایطی ممکن است آثار مالی به دنبال داشته باشد؛ بنابراین اساس این تعهد با فوت به وراث منتقل نمیشود و از این حیث بین مرحله رسیدگی و اجرای حکم تفاوتی وجود ندارد. ماده ۲۳۴ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ مبنی بر اینکه با فوت وثیقهگذار، قرار قبولی وثیقه از بین میرود، حاوی حکم حقوقی جدید و یا تأسیس جدیدی در حقوق ایران نیست؛ بنابراین در فرض سؤال فوت وثیقهگذار صرفنظر از قانون حاکم بر زمان فوت باعث از بین رفتن تعهد وثیقهگذار خواهد بود؛ چه در مرحله رسیدگی یا اجرای حکم باشد؛ بنابراین علت قانونی برای در توقیف ماندن مال موضوع وثیقه وجود ندارد.
منبع: ایلنا