به علت خرابی پمپ، تا اطلاع ثانوی، آب کلیه واحدها قطع خواهد بود. تصور کنید در آغاز روز، با چنین پیامی از سوی مدیر ساختمان رو به رو شوید. قطعا آن روز برای شما روز بدی خواهد بود.
یکی از چالشهای اصلی در استفاده از پمپ، خرابی ناگهانی به دلیل نگهداری اشتباه یا عدم توجه به علائم هشدار دهنده درباره خرابی پمپ است. بیتوجهی به این موارد میتواند خیلی سریع باعث سوختن پمپ آب یا پمپ کف کش شود.
در این مقاله، به بررسی دلایل رایج خرابی پمپها و علائم هشدار دهندهای میپردازیم که باید به آنها توجه کرد تا بتوان از بروز خرابیهای ناگهانی جلوگیری کرد. پس برای اینکه ناگهان دچار دردسر و هزینههای پیشبینی نشده نشوید، حتما به این نکات توجه کنید.
پمپ یک قطعه مکانیکی است، بنابراین یکی از دلایل خرابی آن، فرسایش مکانیکی به صورت تدریجی است. این فرسایش میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، اما از جمله دلایل متداول آن میتوان به ۲ مورد زیر اشاره کرد.
· برخورد مدام قطعات داخلی پمپ
· استفاده از سیالات با ذرات ساینده
چنینی مشکلاتی باعث کاهش عمر مفید پمپ و اختلال در عملکرد آن میشود. بنابراین اگر میخواهید این مشکلات باعث سوختن پمپ یا کف کش نشوند، باید به طور مرتب آن را بررسی کرده و در صورت نیاز قطعات فرسایش یافته را تعویض کنید.
حتی انسان نیاز به چکاپ دورهای دارد. دستگاههای مکانیکی، از پمپ آب گرفته تا کف کش نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بازرسی منظم و تعویض قطعات فرسوده، از جمله واشرها و پرهها، میتواند عمر پمپ را افزایش دهد.
این بازرسی منظم، در حکم سرویسهای پیشگیرانهای است که میتواند از بروز آسیبهای جدی و سوختن موتور یا خرابی کلی پمپ و کف کش جلوگیری کند. بنابراین توصیه میکنیم برنامهای منظم برای بررسی صحت عملکرد پمپ داشته باشید.
پمپهای با سیالاتی مثل آب کار میکنند. بدیهی است هر چه ذرات ریز یا گل و لای و مواد شیمیایی موجود در سیالات کمتر باشد، عمر پمپ بیشتر خواهد بود. شاید تصور کنید وسیلهای مثل کف کش که برای پمپاژ آبهای گلآلود طراحی شده، نسبت به این موضوع مقاوم است. اما اشتباه میکنید!
کف کش نیز ابزاری مکانیکی است. شاید ظاهر کف کش به نسبت برخی از پمپهای آب زمختتر باشد، اما وظیفه آنها کار در محیط کثیف و پر از ناخالصی نیست. بنابراین آلودگی و ناخالصی میتواند به این تجهیزات مهم صدمه وارد کند.
یکی از مشکلات عمده این کف کش ها، مسدود شدن فیلترها و شیارها به دلیل ذرات شن و ماسه است. اگر این مشکلات شناسایی نشود، ممکن است به سوختن موتور و خرابیهای جدی منجر شود. برای پیشگیری از چنین مشکلاتی، باید از فیلترهای مناسب و ضد آلودگی استفاده کرد و کفکشها را به صورت منظم تمیز کرد.
همانطور که بیماری در انسان علائمی دارد، خراب شدن پمپ هم علائمی دارد. با توجه به این علائم، میتوانید پیش از سوختن کامل پمپ، متوجه مشکل شده و آن را رفع کنید. در ادامه درباره این علائم توضیح میدهیم.
یکی از سادهترین نشانهها برای تشخیص خرابی پمپها، صداهای غیرعادی است. اگر پمپ شما شروع به تولید صداهایی مانند صدای وز وز یا غرش کرد، این ممکن است نشاندهنده وجود مشکلی در قطعات داخلی پمپ باشد.
چنین مواردی در کف کش ها سریعتر رخ میدهد. از آنجایی که کف کش با سیالاتی که ناخالصی زیادی دارند سروکار دارد، فیلترهای آن سریعتر مسدود شده و پروانهها راحتتر آسیب میبینند.
کاهش ناگهانی فشار یا جریان سیال از پمپ میتواند به این معنا باشد که پمپ در حال خراب شدن است. اگر فشار کاهش یابد، ممکن است نیاز به بررسی دقیق داشته باشد تا از خرابی شدیدتر جلوگیری شود. بنابراین از کنار چنین نشانهای به راحتی عبور نکنید.
نشتی یا رطوبت در اطراف پمپ، به ویژه در نواحی موتور و اتصالات، میتواند یکی دیگر از علائم خرابی باشد. این نشتیها ممکن است نشاندهنده آسیب به واشرها یا اتصالات داخلی پمپ باشند. در کف کش، این نشتیها میتوانند به دلیل ورود آب یا گل به موتور ایجاد شوند و به سوختن آن منجر گردند.
برای اینکه جلوی هزینههای تعمیر پمپ را بگیرید، حتما به موارد زیر توجه کنید.
سرویس دورهای برای پمپ ضروری است. داشتن برنامه منظم برای بررسی وضعیت پمپ، تعویض قطعات فرسوده، روغنکاری اجزای متحرک میتواند از بسیاری مشکلات جلوگیری کند. در موارد کف کش نیز به ظاهر زمخت آن توجه نکنید، همیشه پس از اتمام کار آن را تمیز کنید.
برای افزایش عمر مفید پمپ، استفاده از قطعات با کیفیت بسیار حائز اهمیت است. در صورت استفاده از قطعات غیر اصل یا بیکیفیت، ممکن است مشکلات جدی به وجود آید.
شاید پمپ قطعه مکانیکی سادهای به نظر برسد. اما به هیچ وجه اجازه ندهید افراد غیر متخصص که سررشتهای عملکرد آن نداشته یا تخصصی در تعمیر پمپ ندارد، با آن کار کنند. حتی در ساختمانهای مسکونی توصیه میشود، نکات لازم برای استفاده از پمپ و علائم خرابی آن به مدیر ساختمان توضیح داده شود.
کف کش نیاز به مراقبت خاص دارد. علاوه بر نظارت منظم بر فیلترها و اجزای داخلی، تمیز کردن دورهای فیلترها و شیارها ضروری است. بنابراین به اشتباه از آن در آبهای گلآلود استفاده نکنید.
پمپها و کف کش ها، اگر به درستی نگهداری نشوند، میتوانند مشکلات جدی ایجاد کنند. از طریق بررسی منظم، استفاده از قطعات با کیفیت و مراقبتهای پیشگیرانه، میتوان از خرابیهای شدید و سوختن موتور پمپ جلوگیری کرد. با آموزش و آگاهی از علائم هشدار دهنده خرابی، طول عمر پمپ افزایش یافته و عملکردش بهینه میشود. پس همیشه به سلامت آن توجه کنید تا از بروز مشکلات بزرگتر جلوگیری کنید.