نوزادان تا قبل از یک ماهگی، گاهی اوقات حرکاتی شبیه به لبخند را به صورت غیرارادی و ناخودآگاه از خود نشان میدهند. این حرکات، از جمله لبخند، هیچ معنا و دلیل خاصی ندارند. اما از حدود چهار ماهگی، نوزادان نسبت به خود و حرکاتشان، از جمله لبخند، آگاهی بیشتری پیدا میکنند و خندیدن به تدریج به یکی از مراحل رشد اجتماعی آنها تبدیل میشود.
کودکان از مراحل رشدی متفاوتی از نظر جسمی، حسی، حرکتی، هیجانی، اجتماعی و اخلاقی گذر میکنند و به تکامل میرسند. هر یک از این مراحل نشانهها و علامتهایی دارد که کودکان به صورت طبیعی و جمعی در سن خاصی آنها را ابراز میکنند، اما ممکن است که تفاوتهای جزئی، در سن بروز این علامتها با یکدیگر داشته باشند.
لیورا سعید، روانشناس کودک و نوجوان با تأکید بر اینکه نوزادان از وقتی به دنیا میآیند تا یک ماهگی حرکتی شبیه لبخند زدن را بی اختیار و غیرارادی از خودشان بروز میدهند، اظهار کرد: این لبخند در واقع ادامه زمان جنینی شان است و از همان زمانی که در رحم مادر هستند، حرکتی شبیه لبخند زدن را به شکل غیر ارادی انجام میدهند و تا یک ماهگی هم به همین شکل ادامه پیدا میکند که حرکت غیر ارادی میگویند، زیرا که هنوز در آن سن ارتباط کودک با محیط اطرافش آغاز نشده است و این حرکات به شکل غریزی و ناآگاهانه از نوزاد سر میزند.
خنده نوزاد در خواب نشانه چیست؟
وی حرکات نوزاد هنگام خواب را هم ناآگاهانه و غریزی دانست و ادامه داد: حرکت ناآگاهانه و غیر ارادی در خواب هم توسط نوزاد انجام داده میشود، زیرا نوزادان انقباضات صورتی دارند و در خواب حرکاتی شبیه اخم کردن، مکیدن و حتی لبخند زدن از خودشان نشان میدهند. این حرکات از جمله لبخند، هیچ پیام و دلیل خاصی ندارد.
نوزاد از حرکات اطرافیان تقلید میکند
این روانشناس تصریح کرد: به تدریج نوزاد از یک ماهگی بیناییش بهتر میشود، او میتواند چهرهها را ببیند و تشخیص بدهد؛ بنابراین تعاملش با دیگران شروع می شود، به این صورت که میتواند به شما نگاه کند، تماس چشمی برقرار کند و لبها و دهان شما را ببیند. نوزاد از حرکت لبهای شما که در حال صحبت کردن هستید، تقلید میکند و لب هایش را به همان شکل حرکت میدهد و لبخند میزند که این حرکت پاسخی به حرکت شماست.
این مشاور کودک و نوجوان، لبخند پس از دو الی سه ماهگی را آگاهانهتر عنوان کرد و گفت: نوزاد در دو و سه ماهگی، تعاملش با نزدیکان بیشتر و لبخندهایش آگاهانهتر میشود. اغلب نوزادانی که طبیعی هستند در سه ماهگی لبخند زدن خودشان را شروع میکنند و بین چهار تا شش ماهگی که مهارتهای اجتماعی نوزاد به مرور بهتر میشود، در پاسخ به خندههای اطرافیان یا کار خنده دارشان، میخندد.
خندیدن کودک مهارتی اجتماعی و ارتباطی است
سعید با اشاره به اینکه خندیدن کودک علامتی از مهارت ارتباطی و اجتماعی است، بیان کرد: با بزرگ شدن نوزاد، خنده هایش بیشتر و با صدای بلندتر میشود. بنابراین، از این طریق احساس شادی و هیجان مثبت خودش را به دیگران نشان میدهد. هر چقدر سن نوزاد بیشتر میشود، یعنی از چهار ماهگی به بعد آگاهی نوزاد به خودش و حرکاتش بیشتر میشود. گاهی او میخواهد شما را به خندیدن بیشتر یا انجام بیشتر حرکت خنده دارتان وادار کند؛ بنابراین با صدای بلند قهقهه میزند که هم شادی خودش را نشون بدهد و هم اطرافیان را به کنش و واکنش بیشتر وادار کند.
اگر نوزاد نخندید، باید نگران شد؟
وی درباره نخندین نوزاد و عدم واکنش به حرکات شادی آور را نگران کننده توصیف کرد و افزود: گاهی این اتفاق از تفاوتهای فردی هر کودکی با کودک دیگر نشأت میگیرد و ممکن است کودکی زودتر شروع به لبخند زدن کند و کودکی دیرتر. پدر و مادر باید کمی صبر کنند تا نوزاد از دو ماهگی گذر کند و ممکن است سه ماهگی و چهار ماهگی لبخند زدن را شروع کند، اما از طرفی ممکن است که نخندیدن تا این سن نشانهای از تأخیر رشد باشد. در این زمان پدر و مادر بهتر است که با پزشک اطفال یا کار درمانگر مشورت کنند.
منبع: ایونا