
به هر غذای نذری و بسته افطاری اعتماد نکنید/ نوشیدنیهای افطار را به این دلیل شیرین نکنید!
به گفته یک کارشناس تغذیه، نباید به هر غذای نذری یا بسته افطاری اعتماد کرد. گرفتن غذا از دست افراد ناشناس در خیابانها و مکانهایی مثل سرچهار راهها اقدام عقلانی و منطقی نیست؛ ضمن اینکه با ضوابط بهداشتی همخوانی نداشته و قابلیت پیگیری ندارد.
مسعود فیروزکوهی، مشاور تغذیه و رژیمهای غذایی و درمانی و کارشناس اسبق گروه تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید: اغلب افراد در ماه رمضان از راههای مختلف اقدام به اطعام میکنند. بهترین شیوه برای اطعام و دادن نذری، کمک گرفتن از موسسات خیریه، آشپزخانهها و رستورانهای مورد اعتماد محلات است که در مکان مشخص مستقر بوده و قابل اعتماد هستند. نکته مهم اینکه توزیع بستههای افطاری در خیابانها و چهارراهها با ضوابط بهداشتی همخوانی نداشته و قابلیت پیگیری ندارد و احتمال اینکه افرادی مغرض به توزیع مواد غذایی آلوده تحت عنوان افطاری در چهارراهها مبادرت کرده و باعث مسمومیت روزه داران شوند، زیاد است.
تحول در تهیه و توزیع بستههای افطاری
فیروزکوهی با اشاره به اینکه بستههای سادهای که در زمان افطار بین روزه داران توزیع میشوند باید دارای ویژگیهایی باشند، میگوید: بهتر است به جای توزیع نان و پنیر و سبزی به روش سنتی از محصولات غذایی آماده و کارخانهای استفاده کنید تا احتمال آلودگی ثانویه به حداقل برسد. مثلا از پنیر بسته بندی یک نفره، نان بسته بندی از نوع نان جو یا نان ساندویچی سبوسدار، گردو، یک نوشیدنی پالپ دار پاکتی و یک نوع میوه که همگی در یک ظرف یکبار مصرف قرار داده شده و سپس در یک نایلون قرار گرفته، استفاده شود. افرادی هم که اقدام به توزیع غذای گرم در زمان افطار میکنند در درجه اول بهتر است سفارش تهیه غذا را به آشپزخانههای مجاز دهند تا غذایی با اصول بهداشتی در ظروف مناسب و نزدیک به زمان افطار تهیه و سپس هر غذا در پلاستیک مجزا به همراه قاشق و چنگال به صورت تکنفره بسته بندی شود و مجموع غذا به صورت فوری و گرم توسط خودروی مناسب به محل توزیع، حمل و در اختیار نیازمندان قرار گیرد.
نوشیدنیهای افطار را شیرین نکنید
بیشترین نوشیدنیهایی که در زمان افطار توزیع میشوند چای، دمنوش دارچین، شیر ساده، شیرکاکائو و شربت است. با توجه به شیوع بالای ابتلای افراد به بیماریهای دیابت، کبدچرب و اضافه وزن بهتر است این نوشیدنیها را با شکر زیاد شیرین نکنید. به جای شیرین کردن چای و شیر میتوانید آن را به همراه کیک یزدی، نان قندی، شکر پنیر، خرما، نبات، مویز، کشمش یا قند توزیع کنید تا روزه دارانی که مایل به استفاده از شیرینی جات نیستند، بتوانند به تنهایی از نوشیدنی بهره ببرند. برای تهیه شیرکاکائو هم میتوانید از شکر به میزانی استفاده کنید که فقط تلخی کاکائو را بگیرد و یک شیرینی ملایم داشته باشد. استفاده کمتر شکر در نذوراتی، چون فرنی، شله زرد، شیر برنج، کاچی و حلوا نیز توصیه میشود.