
آب تره با برگهای کوچک و گرد و طعم تند و فلفلی ملایم که تا اوایل دهه ۱۸۰۰ میلادی به عنوان علف هرز بی خاصیت در نظر گرفته میشد امروزه به عنوان یک سبزی فوقالعاده مفید با خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی شناخته شده که به حفظ سلامت قلب، استخوانها، چشم و کاهش وزن کمک میکند.
خانواده بزرگ چلیپاییها که سبزیجاتی همچون کلم کیل، جوانه بروکسل، کلم پیچ و بروکلی را در خود گنجاندهاند جزو پر طرفدارترین و مشهورترین سبزیجات در سراسر دنیا هستند و کمتر کسی باور میکند آب تره یا شاهی آبی که اغلب به آن توجهی نمیشود از خوراکیهای فوق العاده مغذی متعلق به این خانواده محبوب باشد.
آب تره با برگهای کوچک و گرد و طعم تند و فلفلی ملایم که تا اوایل دهه ۱۸۰۰ میلادی به عنوان علف هرز بی خاصیت در نظر گرفته میشد امروزه به عنوان یک سبزی فوق العاده مفید با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی شناخته شده که به حفظ سلامت قلب، استخوان ها، چشم و کاهش وزن کمک میکند.
۱. خاصیت آنتی اکسیدانی قوی
شاهی آبی سرشار از ترکیبات گیاهی آنتی اکسیدانی و بیش از ۴۰ فلاونوئید منحصربهفرد است که از بدن در برابر آسیب سلولی ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت کرده و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن از جمله دیابت، سرطان و بیماریهای قلبی را کاهش میدهند.
۲. پیشگیری از سرطان
ترکیبات شیمیایی گیاهی موجود در آب تره خطر ابتلا به برخی انواع خاص سرطان را کاهش میدهد.
به عنوان مثال آب تره و دیگر سبزیجات چلیپایی حاوی گلوکوزینولاتها هستند که با برش خوردن یا جویدن به ترکیباتی به نام ایزوتیوسیانات تبدیل میشوند.
ایزوتیوسیاناتها شامل مواد شیمیایی همچون سولفورافان و ایزوتیایوسیانات فنیل اتیلن میباشند که با محافظت از سلولهای سالم، غیر فعال کردن مواد شیمیایی سرطان زا و مهار رشد و نمو تومورهای سرطانی با بیماری سرطان مقابله میکنند.
این ترکیبات به خصوص برای پیشگیری از سرطانهای روده بزرگ، ریه، پروستات، پوست و سرطان سینه مفید هستند.
۳. سلامت قلب
آنتی اکسیدانهای موجود در شاهی آبی از جمله بتاکاروتن، زاکسانتین و لوتئین به درمان بیماریهای قلبی و کنترل فشار خون کمک کرده و خطر بروز حمله قلبی و سکته مغزی را کاهش میدهند.
نیترات موجود در آب تره نیز با کاهش التهاب، سفتی و ضخامت رگهای خونی از سلامت آنها محافظت کرده و با افزایش اکسید نیتریک در خون به کاهش فشار خون بالا کمک میکند.
به علاوه گفته شده مصرف آب تره برای کاهش کلسترول بد خون که از عوامل اصلی ابتلا به بیماریهای قلبی است مفید میباشد.
۴. پیشگیری از پوکی استخوان
شاهی آبی حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی مختلف و مفید برای حفظ سلامت و تقویت استخوانها میباشد که از آن جمله میتوان به کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فسفر اشاره کرد.
جالب است بدانید مصرف ۱ فنجان آب تره بیش از ۱۰۰ درصد نیاز بدن به ویتامین K را برطرف میکند. این ویتامین از اجزای استئوکلسین میباشد، نوعی پروتئین تشکیل دهنده بافت استخوانی سالم که به تنظیم تبدیل استخوانی کمک میکند.
به نظر میرسد افرادی که ویتامین K بیشتری مصرف میکنند کمتر دچار شکستگی لگن میشوند.
۵. تقویت سیستم ایمنی بدن
آب تره منبع خوب ویتامین C است که به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی بدن شهرت پیدا کرده و کمبود آن میتواند باعث کاهش عملکرد ایمنی و افزایش التهاب در بدن شود.
این ویتامین با افزایش تولید گلبولهای سفید خون با عفونتها مقابله کرده و خطر ابتلا به بیماریها را کاهش میدهد.
به علاوه با این که هنوز ثابت نشده این ویتامین تاثیری در کاهش ابتلا به سرماخوردگی داشته باشد، اما بدون شک میتواند مدت زمان بهبودی را کاهش دهد.
۶. کاهش وزن
آب تره از سبزیجات کم کالری و بسیار مغذی است که مصرف آن به خصوص برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند توصیه میشود.
۷. ورزشکاران
همان طور که قبلا اشاره کردیم سبزیجات چلیپایی همچون شاهی آبی حاوی مقادیر زیادی نیترات هستند که رگهای خونی را آرام کرده و باعث افزایش اکسید نیتریک در خون میشود که تاثیر خوبی در عملکرد ورزشی خواهد داشت.
نیترات همچنین فشار خون در حالت استراحت و میزان اکسیژن مورد نیاز در طول فعالیتهای ورزشی را کاهش میدهد که برای افزایش تحمل ورزشی در ورزشکاران مفید است.
هشدار: برخی دانشمندان احتمال میدهند مصرف آب تره باعث افزایش تولید دی اکسید کربن در حین ورزش شود که میتواند اثر منفی روی عملکرد ورزشی بگذارد، با توجه به اطلاعات ضد و نقیض در این زمینه توصیه میشود از زیاده روی در مصرف این سبزی اجتناب کنید.
۸. سلامت چشم
آب تره حاوی کاروتنوئیدهای لوتئین و زاکسانتین است که برای حفظ سلامت چشمها ضروری بوده، خطر ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا ناشی از افزایش سن را کاهش میدهند و از چشم در برابر آسیب ناشی از نور آبی محافظت میکنند.
ویتامین C موجود در آب تره نیز به کاهش خطر ابتلا به آب مروارید کمک میکند.
نحوه مصرف آب تره
آب تره سبزی خوش خوراکی است که میتوان از آن چه به صورت خام یا پخته در غذاهای مختلف استفاده کرد، اما اگر میخواهید از حداکثر خواص و ترکیبات آنتی اکسیدانی فعال موجود در این سبزی بهرهمند شوید توصیه میشود آن را به صورت خام یا اندکی بخار پز شده مصرف کنید.
برای افزودن آب تره به رژیم غذایی خود میتوانید آن را به سالاد افزوده، در دقایق پایانی پخت به سوپ اضافه کنید یا از آن به عنوان جایگزین کاهو و اسفناج در ساندویچ و کنار غذاهای خود بهره ببرید.
ارزش غذایی آب تره
آب تره به عنوان سبزی کم کالری با ویتامین K فراوان شناخته شده و برخی از مهمترین مواد مغذی موجود در یک فنجان (۳۴ گرم) آب تره به صورت زیر میباشد:
کالری: ۴
کربوهیدرات: ۰.۴ گرم
پروتئین: ۰.۸ گرم
چربی: ۰
فیبر: ۰.۲ گرم