با اینکه گاه تشخیص نوع بیماری گوارشی زمانبر و نیازمند مراجعه به متخصص حاذق است؛ اما اگر تشخیص درست باشد و کار درمان هم با داروی درستش آغاز شود بیمار به سرعت میتواند روند بهبودی را طی کند.
چرا دچار بیماری گوارشی میشویم؟
۱- رژیم غذایی نادرست:
فیبر یکی از مواد مناسب برای کارکرد صحیح رودهها و دستگاه گوارش است که باید به مقدار کافی در غذای روزانه از آنها استفاده کنیم. کمبود فیبر در رژیم غذایی مشکلساز میشود. همچنین حساسیتهای غذایی هم میتواند برای فرد دردسرساز شود.
۲- سبک زندگی ناصحیح:
ورزش کردن علاوه بر افزایش بافت عضلانی، کاهش چربی، افزایش تراکم استخوان ها و … در افزایش توانایی دستگاه گوارشی در هضم غذا هم میتواند تاثیر چشمگیری داشته باشد.
۳- عوارض جانبی داروها:
مصرف برخی دارو ها میتواند در عملکرد دستگاه گوارش تاثیر منفی داشته باشد از جمله
داروهای ضدحاملگی، داروهای ضدافسردگی و ضددرد مانند مواد مخدر، قرص آهن و ...
۴- استرس و فشارهای روحی
۵- تغییر محل زندگی یا مسافرت
۶- بارداری
۷- باکتریها، آمیبها، ویروسها، قارچها و انگل ها
علائم شایع سیستم گوارش ناسالم و بیماری های گوارشی
سیستم گوارشی ناسالم علائم مختلفی در کل بدن دارد مثل:
ناراحتی شکمی:
اگر در شکم تان مدام علائمی مثل گاز و نفخ، اسهال، یبوست و درد دارید به معنای داشتن سندرم روده تحریک پذیر است. این بیماری بسیار شایع بوده و روی روده بزرگ تاثیر می گذارد.
خستگی و بیماری های گوارشی:
طبق تحقیق منتشر شده در سال ۲۰۱۷ در مجله پزشکی میکروبیوم افرادی که سندروم خستگی مزمن دارند ممکن است در میکروبیوم های شکمی شان عدم تعادل وجود داشته باشد که متشکل از باکتری ها، میکروارگانیسم ها، قارچ ها و ویروس هایی است که در دستگاه گوارش وجود دارد.
نیاز شدید به خوردن:
استفاده بیش از حد از شکر می تواند منجر به ازدیاد باکتری بد در شکم و دیس بیوز شود. تغییر عادات غذایی در واقع تغییر در میکروبیوم است.
تغییر وزن غیر عمد و غیر طبیعی:
تحقیقات نشان داده اند تغییرات در میکروبیوم شکمی در افراد بسیار لاغر یا چاق دیده می شود.
سبک تغذیه غربی و خوردن چربی زیاد و محدود کردن کربوهیدرات ها سبب بهبود باکتری روده می شود.
مشکلات پوستی:
تحقیقات ارتباطی بین سیستم گوارش ناسالم و مشکلات پوستی مثل آکنه پسوریازیس و اگزما پیدا کرده است.
میکروبیوم های شکمی از طریق مکانیزم های پیچیده ایمنی، پروبیوتیک ها و پره بیوتیک ها سبب ایجاد تعادل در سیستم گوارش و پیشگیری یا درمان مشکلات پوستی می شوند.
آلرژی و بیماری های گوارشی:
تحقیقی دیگر در سال ۲۰۱۸ نشان داد سیستم گوارش ناسالم نقشی پیچیده در بیماری های آلرژیک مثل آلرژی های تنفسی، آلرژی های غذایی و آلرژی های پوستی دارند.
بنابراین میکروبیوم شکمی روی تغذیه پوست و حتی ریه ها تاثیر می گذارد.
بیماری های خود ایمنی:
تحقیقی منتشر شده در سال ۲۰۱۸ نشان داد که یک باکتری خاص شکمی به نام باکترویید فراگیلیس پروتئینی تولید می کند که ممکن است سبب شروع بیماری های خود ایمنی مثل روماتوئید آرتروئید، کولیت اولسراتیو و MS شود.
اختلالات خلقی:
ارتباطی کاملا مستند بین سیستم گوارش و مغز وجود دارد و تغییراتی در سیستم گوارش ممکن است روی خلقیات تاثیر بگذارد.
تحقیق منتشر شده در سال ۲۰۱۷ به این نتیجه رسید که اختلالات و التهابات سیستم عصبی مرکزی احتمالا علت بالقوه اضطراب و افسردگی باشد. پروبیوتیک ها گاها سبب درمان این بیماری ها می شوند.
میگرن و سردردهای شدید:
تحقیقی منتشر شده در سال ۲۰۲۰ نشان داد ارتباطی بین سیستم گوارش و مغز وجود دارد که روی میگرن تاثیر می گذارد.
بیشتر بخوانید:
برای بهبود چه کنیم؟
اگر هر کدام از این علائم را تجربه کرده باشید بهترین راه مشاوره با پزشک است تا مشخص شود علائم تان به علت سیستم گوارش نا سالم یا سایر عوامل است.
در این صورت بهتر است بخواهید با پزشک متخصص طبیعی درمانی صحبت کنید.
پزشک احتمالا رژیم غذایی خاص و آزمایش هایی تجویز کند تا مشخص شود آیا غذاهایی هستند که مشکل زا بوده و ویژگی هایی در سیستم گوارشی تان سبب عدم تعادل شده یا خیر. با انجام آزمایشات راه درمان هموار شده و سلامت خود را به تدریج به دست خواهید آورد.