یک درد وحشتناک کل بدن را فرا میگیرد. شاید فکر کنید ممکن است پاشنه پایتان به جایی خورده باشد اما این درد روزها و ساعتها امانتان را میبرد. در این حالت به احتمال زیاد به خار پاشنه مبتلا شدهاید.
خار پاشنه چیست ؟
رشد زائده استخوانی در ناحیه پاشنه پا منجر به بروز این عارضه میشود. این زائده درست در جایی که استخوان پاشنه به رباط فاشیای کف پا متصل است، ایجاد میشود. عوامل متعددی مانند اضافه وزن نیز در ایجاد آن نقش دارند. این عارضه به مرور زمان ایجاد میشود و اکثر مردم نسبت به آن بیاطلاع هستند، تا زمانی که احساس درد کنند. نکته جالب اینجاست که این زائده به خودی خود درد ندارد. زمانی که تیزی آن وارد بافت نرم کف پا میشود، احساس درد میکنید. این زائده لزوما با چشم غیر مسلح دیده نمیشود. طول آن نیز میتواند تا ۲ سانتیمتر باشد. بیشتر بیماران از شدت درد در ناحیه داخلی پا یا پاشنه شکایت میکنند.
علائم بروز خار پاشنه پا
بارزترین علامت از این بیماری وجود درد در ناحیه پاشنه و کف پا است. این درد معمولا در ابتدای حرکت شدت بیشتری دارد.
حتی برخی بیماران هیچگونه نشانه و علامتی را حس نمیکنند. گاهی اوقات تشخیص این بیماری صرفا از طریق آزمایشات تصویربرداری انجام میشود.
علت بروز خار پاشنه پا
معمولا افرادی که به خارپاشنه مبتلا هستند، از التهاب (فاشیای) کف پا رنج میبرند. در واقع رسوب ماده معدنی کلسیم در قسمت پاشنۀ پا است که منجر به بیرونزدگی استخوان در این قسمت میشود. علاوهبر آن، خارپاشنه میتواند به دلایل زیر نیز بروز کند:
آرتروز ، اضافه وزن ، کفشهای نامناسب، مشکلات راه رفتن، کفشهای کهنه، پوشیدن زیاد دمپایی، کبودی پاشنه پا، پرونشین یا چرخش کف پا به خارج (در این شرایط به فاشیا، فشار بیش از حدی وارد میشود.)، قوس زیاد کف پا، وارد کردن ضربات متعدد به کف پا (این مشکل بیشتر در ورزشکارانی دیده میشود که به طور مرتب پاشنه پا را به زمین میکوبند؛ دوندگان بیشتر از این مشکل رنج میبرند.) ، راه رفتن بر روی سطوح ناهموار و سخت، افزایش سن (با بالا رفتن سن جنس بافت فاشیای پلانتار نیز تغییر میکند.)
بیشتر بخوانید:
علائم آرتروز و راههای درمان آن
علائم سندروم پای بیقرار و راههای درمان
علائم روماتیسم مفصلی و راههای درمان
علائم عفونت گوش و راههای درمان
علائم بیماری ام اس و راههای درمان آن
روشهای درمان خار پاشنه پا
استراحت و تغییر سبک زندگی
اولین اقدام برای درمان خار پاشنه پا، استراحت و پرهیز از فعالیتهایی است که میتواند بیماری را شدت دهد. در این رابطه پزشک با توجه به وضعیت شما، توصیههای لازم را ارائه میکند.
از کمپرس سرد استفاده کنید
کمپرس سرد شدت جریان خون در ناحیه ملتهب را کاهش میدهد. این امر منجر به التیام درد خواهد شد. برای این منظور میتوانید سه تا چهار بار در روز، به مدت ۱۵ دقیقه پا را کمپرس کنید.
تزریق داروهای ضد التهابی
گاهی اوقات شدت درد به حدی است که پزشک تزریق داروهای ضد التهابی مانند کورتیکواستروئیدها را تجویز میکند. این داروها درد را در سراسر قوس و پاشنه پا تسکین میدهند.
تمرینات فیزیوتراپی و کششی
تمرینات فیزیوتراپی و کششی نیز میتوانند در درمان خار پاشنه پا موثر باشند. برای نتیجه گرفتن از آنها، لازم است حرکات را به درستی و در بازههای زمانی معین انجام دهید.
استفاده از کفیهای مناسب کفش
کفیهای مناسب، باعث می شود تا فشار به طور یکسان در کف پا پخش شود. این کفیها را در طی روز استفاده کنید.
جراحی
شاید آخرین کار جراحی خار پاشنه باشد. ۹۰ درصد بیماران بدون نیاز به عمل جراحی در طی ۱۰ ماه بهبود مییابند اما اگر روشهای معمول برای درمان خارپاشنه مفید نباشند، پزشک از جراحی برای درمان استفاده خواهد کرد. تنها افراد کمی به این نوع درمان نیاز پیدا خواهند کرد.