اگر همزمان با تغییر برخی فصول سال احساس ناراحتی و پریشانی دارید، احتمالا با افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی روبهرو هستید. اگر این اختلال را دارید ممکن است بی دلیل از بعضی از فصلهای سال خوشتان نیاید.و در این فصلها احساس خوبی ندارید. اما بعد از تمام شدن فصل غم، دوباره شرایط به حالت عادی برمیگردد و حالتان بهتر میشود.
برخی از افراد ممکن است با الهام گرفتن از نو شدن طبیعت در فصل بهار احساسات بهتری داشته باشند، برخی نیز ممکن است احساسات منفی پیدا کنند و دچار افسردگی فصلی شوند، لازم است این گروه از افراد جامعه با رعایت برخی موارد به پیشگیری و درمان این نوع افسردگی بپردازند.
این اختلال همزمان با فصل بهار آغاز میشود و با تظاهراتی همانند نشاط زدگی، خلق بالا به صورت شادی، خوشبینی یا بد بینی افراطی، اشکال در تمرکز و برنامهریزیهای بلندپروازانه دیده میشود.
دکتر سیما فردوسی، روانشناس، درباره اینکه چرا بعضیها فکر می کنند که در اسفند ماه هم دچار افسردگی میشوند به همشهری آنلاین گفت: افسردگی مخصوص اسفند ماه نداریم. اما با توجه به شرایط اقتصادی فعلی جامعه که مردم تحت فشار هستند میتوان گفت که افسردگی بیشتر بروز میکند. ولی به طور کلی افسردگی خاص اسفند ماه وجود ندارد و چه بسا که با تغییر فصل و در بهار بیماری افسردگی بیشتر نمود پیدا میکند. که با بررسی بیشتر ممکن است ببینیم که افسردگی نبوده و طبق شرایط زندگی افراد یا تغییر آب و هوا این حس و حال بوجود آمده است.
فردوسی گفت: علائم و نشانههای افسردگی فصلی با اختلال افسردگی دائم شباهت زیادی دارد، اگر چنانچه این بیماری به موقع تشخیص و درمانها پیش از شدت گرفتن علائم آغاز شود، روند درمان تا حدود زیادی از بروز مشکلات بعدی جلوگیری خواهد کرد.
وی با تاکید بر اینکه تمامی افرادی که دچار افسردگی فصلی می شوند ضرورتا مبتلا به اختلال افسردگی نیستند، توضیح داد: ممکن است درصد کمی از افرادی که به یکباره با تغییر فصل دچار اضطراب و افسردگی شوند که به درمانهای مداخلهای نیاز داشته باشند و در این شرایط حتما باید به پزشک یا مشاور روان شناس مراجعه کنند.
این روانشناس ادامه داد: در برخی از فصول سال به دلایل نامعلوم ممکن است خلق برخی از افراد دستخوش تغییراتی شود، اما افسردگی فصلی اختلالی است که معمولا با تغییر فصل به بالاترین میزان خود میرسد. به طور کلی از آنجایی که بهار به ظاهر فصلی شاد و زاینده است. اما تغییرات آب و هوایی در آن باعث بروز کرختی و تنبلی میشود، که بعضی وقتها آن را با افسردگی اشتباه میگیرند. اما این رفتار نوعی اختلال است که ممکن است همراه با احساس اضطراب و افسردگی نیز باشد.
وی گفت: این اختلال همزمان با فصل بهار آغاز میشود و با تظاهراتی همانند نشاط زدگی، خوشبینی افراطی، اشکال در تمرکز و برنامهریزیهای بلندپروازانه دیده میشود.
وی استفاده از درمان های دارویی، غیر دارویی یا مشاوره را از جمله روشهای درمان افسردگی فصلی دانست و تاکید کرد: اختلال عاطفی و یا افسردگی فصلی، افراد را به شکلهای متفاوتی تحت تاثیر قرار میدهد، احتمال تغییر خلق در فصل بهار بیشتر وجود دارد و همچنین در مبتلایان به بیماری های دوقطبی، علائم با شروع فصل بهار عود میکند که حتما باید با مشاوره و تحت نظر پزشک کنترل و درمان شود.