
محمد در چهار سال گذشته تقریبا هر روز در باشگاه تمرین کرده و عرق ریخته، به این امید که یک بدنساز شود اما از زمانی که طالبان قدرت را در افغانستان به دست گرفته، رویای او رنگ باخته است.
با وجود اینکه این گروه ستیزهجو اجازه این ورزش را صادر کرده اما به بدنسازان دستور داده است که عضلات دوسر برآمده، شش تکه شکم و رانهای برجسته خود را در طول تمرین و مسابقات بپوشانند.
ورزشکاران و صاحبان سالنهای بدنسازی میگویند این محدودیتها این ورزش را که بر نمایش رشد عضلانی متمرکز است، از بین میبرد. این در حالی است که در مسابقات بدنسازی در سرتاسر جهان، ورزشکاران با بدنهای برنزه شده و با یک لباس زیر، عضلات خود را به نمایش گذاشته و فیگور میگیرند.
محمد از دستور طالبان خشمگین است که بدنسازان را ملزم میکند تا عضلات شکم و اندامهای خود را حتی حین تمرین در باشگاهها با لباسهای گشاد بپوشانند. محمد که از ترس مجازات از سوی طالبان نام کامل خود را فاش نکرده، در این باره گفته است:
ما آنجا چند مرد هستیم که تمرین میکنیم. دستورات طالبان توجیه دینی ندارد اما مشکلات زیادی برای ما ایجاد میکند.
طالبان و محدودیتهای نابودکننده برای ورزش
پس از سقوط رژیم طالبان در سال 2001، بدنسازی به یکی از ورزشهای محبوب در افغانستان تبدیل شد.
بیش از هزار باشگاه در سراسر این کشور جنگ زده از جمله صدها باشگاه در کابل، پایتخت این کشور ایجاد شد و پوسترهای بزرگ بدنسازان مشهور در انظار عمومی قابل مشاهده بود. هنگامی که طالبان تابستان سال گذشته دوباره قدرت را به دست گرفت، صدها ورزشکار و مدیر ورزشی و ورزشکاران برتر مرد و همچنین بازیکنان زن فوتبال، والیبال و بسکتبال از کشور خود گریختند.
ترس بیشتر این افراد ناشی از حکومت طالبان در افغانستان در طول دهه 1990 بود؛ زمانی که بسیاری از ورزشها «ضد کرامت انسانی» تلقی میشدند و در کنار موسیقی، فیلم و دیگر اشکال سرگرمی ممنوع بودند.
با این حال این بار طالبان ادعا کرده است که هیچ ورزشی را تا زمانی که با تفسیر خود از قوانین اسلامی مطابقت داشته باشد، ممنوع نخواهد کرد. این در شرایطی است که این گروه به زنان اجازه انجام هیچ ورزشی را نمیدهد.
محدودیتهایی که در بدنسازی ایجاد شده، تنها محدودیتهایی است که در ورزش مردان برقرار شده است. بدنسازان افغان از آینده این ورزش در دوره حکومت طالبان میترسند. برگزارکنندگان مسابقات این ورزش میگویند که اخیرا مسابقه ملی بدنسازی در کابل پشت درهای بسته با تعداد محدودی از داوران و بدون تماشاچی برگزار شد تا از خشم طالبان جلوگیری شود.
ورزشکاران افغان همچنین میگویند که محدودیتهای این گروه آنها را از شرکت در مسابقات بین المللی باز میدارد؛ جایی که بدنسازان برای نشان دادن عضلات و فیگورگیری فقط یک لباس زیر میپوشند. مهدی فارغ التحصیل دانشگاه و از علاقهمندان به بدنسازی در این باره میگوید:
در این ورزش باید در حین تمرین بر رشد عضلات نظارت داشت. این برای بررسی پیشرفت شما مهم است.
طالبان با هر چیزی که زیباست مخالف دارد
افغانها در شبکههای اجتماعی خشم خود را از محدودیتهای طالبان در بدنسازی ابراز میکنند. سجاد نورستانی، روزنامهنگار و مربی تناسب اندام، با انتشار عکسهایی از تمرین خود در توییتر نوشت:
طالبان با هر چیزی که زیباست در تضاد است. ورزش و داشتن اندامی متناسب جرم نیست.
طالبان در اولین دوره قدرت خود از سال 1996 تا 2001، بدنسازی را مجاز دانست اما ورزشکاران را ملزم به پوشیدن شلوار بلند میکرد.
محدودیتهای طالبان برای بدنسازان آخرین تلاش این گروه شبهنظامی برای نظارت بر ظاهر مردان و زنان افغان در انظار عمومی است. ماه گذشته طالبان فرمانی صادر کرد که همه زنان را ملزم میکرد تا با پوشیدن برقع که در کشورهای عربی خلیج فارس رایج است، صورت خود را بپوشانند.
وزارت ترویج امر به معروف و نهی از منکر طالبان بعدا این قوانین را به مجریان زن تلویزیون نیز تعمیم داد و اعلام کرد که آنها باید هنگام پخش تصویر در تلویزیون، صورت خود را بپوشانند. در همین حال پلیس مذهبی طالبان با صدور قوانینی، مردان را در برخی مناطق افغانستان از تراشیدن ریش و کوتاه کردن موهای خود منع کرده است. این گروه همچنین به مردان توصیه کردهاند که لباسهای سبک غربی نپوشند.