بر اساس یافتههای محققان سطوح پایین اسید چرب امگا ۳ دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA) با کاهش شنوایی در میانسالی و سالمندی مرتبط است.
به گفته محققان، افراد میانسال و مسنتر با سطح DHA بالاتر، ۸ تا ۲۰ درصد کمتر در معرض مشکلات شنوایی مرتبط با سن نسبت به افراد با سطوح DHA پایینتر بودند.
مدلهای حیوانات نشان میدهد که کمبود اسیدهای چرب امگا ۳ مادر باعث تغییر شنوایی فرزندان میشود و مکمل طولانی مدت امگا ۳ ممکن است از عملکرد حلزون محافظت کند و پیشرفت از دست دادن شنوایی را کاهش دهد.
محققان متوجه شده اند که غلظت DHA خون با کاهش شنوایی ارتباط معکوس دارد.
مک برنی گفت: «با این حال، این مطالعه نمیتواند ثابت کند که سطوح بالای DHA از کاهش شنوایی جلوگیری میکند، فقط به نظر میرسد که ارتباطی بین آنها وجود دارد.» او خاطرنشان کرد: «این یافتهها شواهدی مبنی بر اهمیت اسیدهای چرب امگا ۳، از جمله DHA برای محافظت در برابر کاهش ناشی از افزایش سن در انواع عملکردهای بدن اضافه میکند.»
اسیدهای چرب امگا ۳ در ماهی، آجیل و دانهها و در مکملهای غذایی مانند روغن ماهی یافت میشود.
مک برنی گفت: «یافتههای ما نباید اینگونه تفسیر شود که سطوح پایین DHA خون باعث کاهش شنوایی میشود. با این حال، یافتههای ما به علم در حال ظهور اضافه میکند که DHA ممکن است نقش مهمی در حفظ عملکرد شنوایی داشته باشد.»
با این حال، یافتههای ارائهشده در جلسات پزشکی تا زمانی که در یک مجله با داوری منتشر شود، مقدماتی در نظر گرفته میشوند.
برای این مطالعه، مک برنی و همکارانش دادههایی را در مورد بیش از ۱۱۵۰۰۰ مرد و زن ۴۰ تا ۶۹ ساله که بخشی از Biobank بریتانیا بودند، جمعآوری کردند.
افرادی که بالاترین سطح DHA را داشتند، در مقایسه با کسانی که کمترین سطح DHA را داشتند، ۱۶ درصد بیشتر احتمال داشت که هیچ مشکل شنوایی را گزارش ندهند. همچنین افرادی که بالاترین سطح DHA را داشتند، در مقایسه با افرادی که کمترین سطح DHA را داشتند، ۱۱ درصد کمتر احتمال داشت که در درک مکالمات، زمانی که نویز پسزمینه وجود دارد مشکل داشته باشند.
مشخص نیست DHA چگونه میتواند از شنوایی محافظت کند، اما محققان حدس میزنند که اسیدهای چرب امگا ۳ ممکن است به محافظت از سلولهای گوش داخلی یا کاهش پاسخهای التهابی به صداهای بلند، مواد شیمیایی یا عفونتها کمک کند، بنابراین میتواند از کاهش شنوایی مرتبط با افزایش سن نیز محافظت میکند.
مک برنی گفت: «خوردن ماهیهای چرب بیشتر، مانند سالمون، یا مصرف مکملهای روغن ماهی میتواند سطح DHA را افزایش دهد.» او پیشنهاد کرد: «اگر مکملی را انتخاب کردید، به دنبال محتوای ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) و DHA روی برچسب و راهنمای آن باشید.»
متخصصی که این یافتهها را بررسی کرد، گفت: «مشخص نیست که مصرف مکملهای DHA بر شنوایی تأثیر مثبت دارد یا خیر.»
دکتر لیندا دال، متخصص گوش و حلق و بینی در بیمارستان نورثول لنوکس هیل در شهر نیویورک میگوید: «این که آیا افراد باید DHA را به رژیم غذایی خود برای محافظت و جلوگیری از کاهش شنوایی اضافه کنند یا نه، هنوز مشخص نیست، زیرا این تحقیقات هنوز کامل انجام نشده است.»
او گفت: «اگر بتوان اثر مکمل DHA را برای محافظت در برابر کم شنوایی یا حتی درمان آن نشان داد، برای ما بسیار هائز اهمیت میشود، زیرا اضافه کردن آن به رژیم غذایی ما آسان است.»