تحقیقات جدید نشان میدهد که گیاه رزماری از مادهای به نام اسید کارنوزیک برخوردار است که میتواند برای مقابله با کووید ۱۹ و تسکین نشانههای شبیه آلزایمر مفید باشد.
بیش از دو سال است که سراسر جهان با همه گیری کرونا دست و پنجه نرم میکند. روزانه تحقیقات بسیاری در باره این بیماری و راه و روش درمان و پیگری آن انجام میشود.
به گفته تیمی از موسسه تحقیقاتی اسکریپس، ترکیبی که در گیاه دارویی و خوراکی رزماری یافت میشود ممکن است برای مبارزه با کووید ۱۹ مفید باشد.
دانشمندان گزارش میدهند که اسید کارنوزیک، مادهای است در گیاه خوش طعم رزماری، میتواند مانع از تعامل بین پروتئین اسپایک خارجی کرونا و پروتئین گیرنده بدن (ACE۲) شود. همان طور که میدانیم ویروس کرونا اساسا از گیرنده ACE۲ به عنوان نقطه ورود به سلولهای انسانی استفاده میکند.
علاوه بر این، تیم تحقیقاتی مذکور شواهد بیشتری را جمع آوری کرد که نشان میدهد اسید کارنوزیک فواید سلامت مضاعفی را نیز ارائه میکند، زیرا میتواند یک مسیر التهابی قدرتمند را مهار سازد. این مسیر اتفاقاً در موارد شدید کووید ۱۹ و همچنین بیماریهای مختلف دیگر مانند آلزایمر کاملاً فعال است.
پروفسور استوارت لیپتون، سرپرست این تیم پژوهشی میگوید: به اعتقاد ما اسید کارنوزیک، یا برخی از مشتقات بهینه شده، به عنوان یک درمان بالقوه ارزان، ایمن و مؤثر برای کووید ۱۹ و برخی دیگر از اختلالات مرتبط با التهاب، ارزش بررسی دارد.
یک مطالعه انجام شده پیشین در سال ۲۰۱۶ که توسط دکتر لیپتون انجام شد، نشان داد که اسید کارنوزیک یک آبشار سیگنالینگ ضد التهابی و آنتی اکسیدانی به نام مسیر Nrf۲ را فعال میکند و همچنین مشخص کرد که اسید کارنوزیک میتواند به تسکین نشانههای شبیه آلزایمر در مدلهای موش کمک کند.
در این تحقیق جدید، پژوهشگران به طور عمیق تری به تأثیر ضد التهابی اسید کارنوزیک روی سلولهای ایمنی مرتبط با کووید ۱۹ و زوال عقل پرداختند. در مجموع، تئوری این تیم تحقیقاتی این است که اسید کارنوزیک میتواند از نظر مبارزه با التهاب مرتبط با کووید و همچنین علائم طولانی این بیماری مفید باشد.
آنها همچنین آزمایشی برای مسدود کردن عفونت کووید ۱۹ انجام دادند. با استفاده از یک سنجش عفونت پذیری استاندارد، این آزمایش تأیید کرد که اسید کارنوزیک میتواند مستقیماً از عفونت سلولهای کرونا جلوگیری کند.
گفتنی است، این تواناییهای مسدود کننده عفونت با دوزهای بالاتر اسید کارنوزیک افزایش پیدا میکند.
با اینکه این یافتهها در این مرحله مقدماتی هستند، محققان به این نتیجه رسیدند که اسید کارنوزیک احتمالاً دارای خواص ضد ویروسی مفیدی بوده و کاملاً ایمن و نسبتاً غیر واکنشی است.
اسید کارنوزیک از طریق التهاب به شکل فعال خود تبدیل شده و اکسیداسیون در محلهای عفونت یافت میشود. پس از فعال شدن، محققان فرض میکنند اسید کارنوزیک گیرندههای ACE۲ بدن انسان را تغییر داده و عفونت کرونا را مسدود میکند.
لیپتون نتیجه میگیرد: اسید کارنوزیک در مدلهای پیش بالینی بیماری، غیرفعال و بی ضرر در حالت طبیعی خود، یک درمان فعال شده پاتولوژیک را به شکل فعال در جایی که باید فعال باشد، تبدیل میکند.
شرح کامل این تحقیقات و نتایج حاصل از آن در آخرین شماره مجله آنتی اکسیدانها (Antioxidants) منتشر شده و قابل دسترس است.