در سالهای اخیر، تحقیقات متعددی روی میکروبهای روده متمرکز شدهاند، به ویژه نحوه تعامل آنها با مغز (محور میکروبیوتا - روده - مغز). از آنجایی که غذاهای تخمیر شده به ویژه به دلیل فواید سلامت روده شناخته شدهاند، محققان در این آخرین تحقیق خود به بررسی چگونگی تاثیر این غذاها بر سلامت روان را پرداختهاند. زمانی که راجع به غذاهای تخمیر شده صحبت میشود، منظور تخمیر لاکتوز است. به معنای این که نشاسته و شکر در سبزیجات و میوهها به اسید لاکتیک تبدیل میشوند. اسید لاکتیک یک ماده نگهدارنده طبیعی است که مانع از عملکرد باکتری مضر میشود. تخمیر لاکتوز انواع باکتریهای بدن را از بین میبرد و باعث میشود که باکتریهای خوب بهتر عمل کنند.
این تحقیق جدید منتشر شده در «نئوروساینس اند بیهیورال ریویوز» (Neuroscience & Behavioral Reviews ) به بررسی انواع مختلف غذاهای تخمیر شده، تکنیکهای تخمیر و توانایی آنها در تأثیرگذاری بر محور میکروبیوتا –روده - مغز پرداخته است. محور مغز- روده، ارتباط بین سیستم عصبی رودهای و سیستم عصبی مرکزی در مغز است. این ارتباط به صورت دوطرفه است و از میکروبیوتای روده به مغز و از مغز به میکروبیوتای روده انجام می پذیرد. میکروبیوتای روده میتواند از طریق محور مغز-روده موجب بهبود اختلالات عصبی مانند اوتیسم، پارکینسون و آلزایمر شود.
نمونههایی از غذاهای تخمیر شده که میتوانند با بهبود عملکرد شناختی مرتبط باشند،عبارتند از:
نویسندگان این بررسی به این نکته اشاره کردهاند که غذاهای تخمیر شده مستقیما بر سیستم غدد درون ریز تأثیر میگذارند که بر هورمونهایی مانند گرلین، نوروپپتید-Y، پپتید 1 شبه گلوکاگون (GLP-1) و سروتونین تأثیر میگذارد. غذاهای تخمیر شده سرشار از پری بیوتیکها و پروبیوتیکها هستند. با این حال، برای درک اینکه چگونه غذاهای تخمیر شده بر اشتها و گرسنگی تأثیر می گذارد، تحقیقات بیشتری لازم است.
نیکول آونا متخصص علوم اعصاب در دانشکده پزشکی مونت سینای و استاد مدعو روانشناسی سلامت در دانشگاه پرینستون در این باره گفت: ما از مطالعات قبلی می دانیم که یک محور روده - مغزی اثبات شده وجود دارد و بنابراین، رژیم غذایی را مستقیما به مغز و رفتار آن بر اساس سلامت میکروبیوتای ما مرتبط میکند.