روغن پخت و پز یک غذای اصلی است که در تهیه دستورالعملهای بیشماری استفاده میشود. چه در حال تفت دادن سبزیجات باشید، چه گوشتها را مرینیت کنید یا خمیر کلوچه درست کنید، به احتمال زیاد به دنبال یک بطری روغن هستید.
همه روغنها یکسان ساخته نمیشوند؛ برخی در گرمای زیاد بهتر عمل میکنند، در حالی که برخی دیگر مخصوص سسهای سالاد هستند. دستور غذا تنها چیزی نیست که تعیین میکند کدام روغن را باید استفاده کنید.
روغنهای پخت و پز با وجود کالری مشابه (حدود ۱۲۰ کالری در هر قاشق غذاخوری)، از نظر ترکیبات مغذی، به ویژه در ترکیب چربی متفاوت هستند. در حالی که برخی از آنها مقادیر بیشتری چربی غیراشباع دارند، برخی دیگر دارای ترکیب بیشتری از چربی اشباع شده هستند. حتی در دسته چربیهای غیراشباع، انواع مختلف چربی ها، مانند تک غیراشباع و چند غیراشباع، به تعیین میزان مفید بودن روغن برای سلامتی شما کمک میکنند.
در این راهنما، ما ۵ روغن ناسالم برای پخت و پز را آوردهایم. برای اطلاعات بیشتر در مورد روغنهایی که احتمالاً در آشپزی خود استفاده میکنید و اینکه چگونه میتوانند بر سلامت شما تأثیر بگذارند، ادامه مطلب را بخوانید.
روغن پالم
در حالی که استفاده از یک روغن در پخت و پز به احتمال زیاد منجر به مشکلات سلامتی قابل توجهی نمیشود، میتواند نگرانیهایی را ایجاد کند. به عنوان مثال، روغن پالم دارای غلظت بالایی از چربی اشباع شده است که تصور میشود بر سطح کلسترول خون تأثیر منفی میگذارد و خطر بیماری قلبی را افزایش میدهد.
اگرچه تحقیقات اخیر دقیقاً این سوال را مطرح میکند که چربیهای اشباع شده چقدر برای سلامتی شما مضر هستند، اما مطمئناً آنها فوایدی مشابه چربیهای غیر اشباع ندارند. به همین دلیل، باید روغن پالم را در رژیم غذایی خود محدود کنید. اگرچه بسیاری از مردم با روغن پالم در خانه آشپزی نمیکنند، اما معمولاً در غذاهای فرآوری شده، از کیک و پیتزا گرفته تا بیسکویت و شکلات یافت میشود.
علاوه بر این، روغن پالم از گیاهی است که در جنگلهای بارانی رشد میکند و برداشت این روغن میتواند بر اکوسیستم جنگلهای بارانی تأثیر منفی بگذارد.
روغن سویا
نوعی روغن نباتی، روغن سویا است که از گیاه سویا استخراج میشود و برای تولید روغن پردازش میشود. اگرچه نقطه دود نسبتاً بالای آن ۴۰۰ درجه فارنهایت است، تحقیقات نشان میدهد که ممکن است برای سلامتی شما عالی نباشد. یک مطالعه اشاره کرد که روغن سویا ممکن است در چاقی و عدم تحمل گلوکز نقش داشته باشد.
تحقیقات دیگر نشان میدهد که محتوای بالای امگا ۶ روغن سویا نیز ممکن است با ایجاد بیماریهای گوارشی مانند کولیت مرتبط باشد.
روغن سویا ممکن است معمولاً برای پخت و پز خانگی خریداری نشود، اما در طیف گستردهای از محصولات تجاری تهیه شده مانند سسهای سالاد، چاشنیها و غذاهای سرخ شده یافت میشود.
روغن ذرت
یکی دیگر از روغنهای گیاهی رایج، روغن ذرت است که بیشتر برای سرخ کردن استفاده میشود. اگرچه روغن ذرت حاوی مقداری ویتامین E است، اما دارای چندین جنبه منفی بالقوه است. محتوای بالای امگا ۶ آن یکی از بزرگترین نگرانیها است، به ویژه به این دلیل که مزایای سلامتی قابل توجهی که میتواند از این غلظت امگا ۶ بیشتر باشد، قابل توجه نیست.
علاوه بر این، روغن ذرت با ذرت اصلاحشده ژنتیکی (GMO) ساخته میشود و مطالعات نشان میدهد که محصولات GMO ممکن است در ایجاد آلرژیها و حساسیتهای غذایی نقش داشته باشند.
روغنهای گیاهی هیدروژنه
روغن نباتی هیدروژنه به طور طبیعی یافت نمیشود. در عوض، با افزودن مولکولهای هیدروژن به روغنهای مایع تولید میشود و آنها را به شکل جامدتری با ماندگاری طولانیتر تبدیل میکند. اگرچه این فرآیند ممکن است بافت را بهبود بخشد، اما چربیهای ترانس نیز تولید میکند که بر سلامت قلب تأثیر منفی میگذارد و به طور بالقوه خطر ابتلا به بیماریها و شرایط مختلف را افزایش میدهد.
روغن نارگیل
اگرچه محبوبیت این روغن در دهه گذشته افزایش یافته است، دلایلی وجود دارد که ممکن است بخواهید مصرف خود را محدود کنید. روغن نارگیل دارای غلظت بالایی از چربی اشباع شده است که آن را نسبت به روغنهای دیگر ایده آل نمیکند. اگرچه چربی اشباع ممکن است آنقدر که قبلا تصور میشد برای سلامتی ما مضر نباشد، اما همچنان باید آن را در رژیم غذایی خود محدود کنید، زیرا مانند چربیهای اشباع نشده فواید سلامتی قابل توجهی را ارائه نمیدهد.
به عنوان مثال، یک مطالعه نشان داد که مصرف روغن نارگیل منجر به سطوح بالاتر کلسترول LDL و HDL میشود. در حالی که افزایش کلسترول HDL میتواند برای سلامتی مفید باشد، اما با خطر احتمالی بیماری قلبی مرتبط با افزایش کلسترول بد LDL مقابله نمیکند. به دلیل تحقیقات متناقض در مورد روغن نارگیل، بهتر است مصرف خود را محدود کنید و در عوض روغنهایی با فواید سلامتی شناخته شده را بیشتر انتخاب کنید.