مواد غذایی بی ارزش از نظر غذایی با بیش از ۲۵ بیماری مرتبط هستند و میتوانند خطر مرگ زودرس را در شما افزایش دهند. دانشمندان دریافته اند که مواد غذایی فوق فراوری شده (UPF) مانند وعدههای غذایی آماده و نوشابههای گازدار با سرطان، مشکلات قلبی، دیابت نوع ۲ و اضطراب مرتبط هستند.
دکتر "شارلوت گوپتا" از دانشگاه کوئینزلند مرکزی در استرالیا میگوید: "ما میدانیم که این مواد غذایی سالم قلمداد نمیشوند. این نتیجه پژوهش تازه نوری را بر روی درک ما از چگونه آسیب رساندن آن مواد غذای به ما میتاباند". مواد غذایی فوق فراوری شده دیگر سوسیس، غلات صبحانه، شیرینی و شکلات هستند. نویسندگان مقاله مرتبط با آن پژوهش اکنون خواستار اقدامات بهداشت عمومی بیشتر برای جلوگیری مصرف میان وعدههای ناسالم توسط مردم هستند. پژوهش آنان شامل بررسیهای دادههای بهداشتی و رژیم غذایی تقریبا ۱۰ میلیون نفر از ۱۴ مطالعه جداگانه بود. آنان اشاره کرده اند که سیاستگذاری و اقدامات عمومی برای کاهش مصرف مواد غذایی فوق فراوری شده اقدام عمومی ضروری میباشد. آنان از مقامهای حوزه بهداشت عمومی خواستند تا فورا دستورالعملها و بهترین شیوهها را برای مواد غذایی فوق فرآوری شده تهیه نمایند.
در پژوهش دیگری که توسط دانشمندان دانشگاه سائوپائولو در برزیل انجام شده تیم بررسی کننده دریافتند که احتمال خطر مرگ بر اثر ابتلا به بیماری قلبی در بین افرادی که مواد غذایی ناسالم زیادی میخورند به میزان ۵۰ درصد افزایش یافته است.
پژوهشگران در مقالهای در مجله پزشکی بریتانیا (BMJ) اشاره کرده اند که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ با مصرف مقادیر بالای مواد غذایی ناسالم به میزان ۱۲ درصد افزایش مییابد. احتمال بروز اضطراب در افرادی که بیشترین میزان مواد غذایی فوق فرآوری شده را مصرف میکردند تا ۵۴ درصد بیشتر بود. آنان هم چنین شواهدی یافتند که نشان میدهند مواد غذایی میتوانند خطر افسردگی، مشکلات خواب، آسم، بیماری کرون* و ابتلا به برخی سرطانها را افزایش دهند.
مواد غذایی فوق فرآوری شده به مواردی اطلاق میشوند که حاوی موادی هستند که افراد معمولا هنگام پختن غذای خانگی اضافه نمیکنند. این افزودنیها ممکن است شامل مواد شیمیایی، رنگها، شیرین کنندهها و نگهدارندههایی باشند که مدت زمانی که میتوان آن ماده غذایی را نگهداری کرد افزایش میدهند. آن مواد معمولا ویتامین و فیبر کمی دارند. دکتر "ملیسا لین" نویسنده اصلی مقاله مرتبط با آن پژوهش میگوید: "این یافتهها از تحقیقات مکانیکی فوری و اقدامات بهداشت عمومی حمایت میکنند که به دنبال هدف قرار دادن و به حداقل رساندن مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده برای بهبود سلامت جمعیت هستند. "
پروفسور "آملیا لیک" از دانشگاه تی ساید در انگلستان نتیجه این تحقیق را "مهم" خواند و گفت که به "شکل دادن تحقیقات آینده و جهت گیری سیاست در مورد مواد غذایی فوق فرآوری شده و سلامت جمعیت کمک میکند". با این وجود، برخی از دانشمندان این مقاله را مورد انتقاد قرار داده اند و هم چنین در مورد این ادعا که مواد غذایی فوق فرآوری شده ذاتا بد هستند تردید دارند. بسیاری از پیوندهای بین غذاها و شرایط سلامتی در محدوده مورد مطالعه ضعیف بوده اند و صرفا دیابت، چاقی، سرطان پروستات و مرگ و میر ناشی از همه علل دارای رتبه بندی کیفیت "متوسط" هستند.
منتقدان میگویند روششناسی آماری این مطالعه آن را در معرض نقض قرار میدهد. آنان میگویند یافتههای این تجزیه و تحلیل ممکن است نشان دهنده آن باشد که واقعا چه تاثیری دارد. آنان میگویند نتایج گزارش شده در مقاله مذکور میتواند بیش از حد ارزیابی شده یا به میزان قابل توجهی با دست کم گرفتن در ارزیابی درباره ارتباط واقعی بین مواد غذایی فوق فرآوری شده و سلامتی مرتبط بوده باشد. آنان میگویند برخی از ادعای مطرح شده در آن مطالعه اغراق آمیز هستند.
با این وجود، دکتر "دیزی کویل" از موسسه جورج برای سلامت جهانی در لندن میگوید که آن مطالعه "واقعیت نگران کننده ای" را در مورد خطرات ناشی از مواد غذایی فوق فرآوری شده برجسته میسازد. او میگوید: "آمار و ارقام حیرت آور هستند. آن مواد غذایی میتوانند خطر مرگ بر اثر بیماری قلبی یا ابتلا به اختلالات روانی را به میزان دو برابر افزایش دهند".
این بدان خاطر است که مواد غذای فوق فرآوری شده اغلب حاوی مقادیر زیادی از چربی اشباع شده، نمک و شکر هستند و وقتی آن مواد را میخوریم فضای کم تری را در رژیمهای غذایی خود برای غذاهای مغذیتر میگذاریم.
برخی از خطرات متوجه سلامتی و بیماریهایی که احتمال ابتلای به آنها در صورت مصرف مواد غذایی فوق فرآوری شده وجود دارد شامل مواد ذیل میباشند:
۱-مرگ بر اثر همه علت
۲- مرگ ناشی از سرطان
۳- مرگ ناشی از بیماریهای قلبی – عروقی یعنی حمله قلبی و نارسایی قلبی
۴- مرگ مرتبط با بیماری قلبی
۵- سرطان پستان
۶- سرطان به طور کلی
۷- تومورهای سیستم عصبی مرکزی
۸- سرطان خون
۹- سرطان روده بزرگ
۱۰- سرطان پروستات
۱۱- مشکلات خواب
۱۲- اضطراب
۱۳- افسردگی
۱۴- سایر شرایط سلامت روانی
۱۵- آسم
۱۶- خس خس سینه و مشکلات ریوی
۱۷- فشار خون
۱۸- هایپرتریگلیسیریدمی
۱۹- پایین آمدن سطح کلسترول خوب (HDL)
۲۰- بیماری کرون
۲۱- کولیت زخمی*
۲۲- چاقی
۲۳- قند خون
۲۴- سندرم متابولیک
۲۵- بیماری کبد چرب غیر الکلی
۲۶- چاقی
۲۷- اضافه وزن داشتن
۲۸- اضافه وزن و چاق بودن
۲۹- دیابت نوع ۲
نتیجه مطالعهای دیگر نشان داد که نوشیدن یک لیوان کوکاکولا در روز میتواند احتمال ابتلای شما به بیماریهای کشنده کلیوی را به میزان یک پنجم افزایش دهد. نویسندگان آن مقاله از دانشگاه یونسئی کره جنوبی میگویند که برای جلوگیری از این خطرت بهتر است افراد به جای نوشایههای گازدار آبمیوه مصرف کند.
در همین حال، پژوهشگران دانشگاه لیورپول دریافتند که ذکر میزان کالری هر آیتم در متوی غذایی رستورانها ممکن است باعث کاهش ۷۳۰ مورد مرگ و میر در فاصله سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۴۱ میلادی شود. به همین خاطر از آوریل ۲۰۲۲ میلادی ذکر میزان کالری هر آیتم غذایی در منوی رستورانهای بریتانیا الزامی شده است.
*یکی از بیماریهای التهابی روده و غیر قابل درمان است که با التهاب دیواره روده مشخص میشود.
* نوعی بیماری مزمن است که در طولانی مدت رودهها را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری معمولا به شکل التهاب یا زخم روده بزرگ (کولون) و راست روده (رکتوم) بروز پیدا میکند.