در ادامه از برخی روشهایی خواهیم گفت که ممکن است بدن مان با آنها تلاش کند به ما بگوید که به مشکلی دچار شده است.
۱- خارش
دائماً خارش دارید؟
– از هر ۱۰ زن، بیشتر از یکی، در دوران بارداری گرفتار خارش میشوند. این مسأله معمولاً بی خطر است و در اثر کش آمدن پوست و تغییرات هورمونی در این دوران رخ میدهد. اما اگر خارش تان شبها تشدید شود، میتواند نشانهی چیز جدی تری باشد. اگر خارش تان تا این حد است، این موضوع را با پزشک در میان بگذارید تا معلوم شود که نیاز به آزمایش دارید یا خیر.
چه چیزهای دیگری میتواند باعث خارش مداوم شود؟
– مشکلات پوستی مانند خشکی پوست، اگزما، پسوریازیس، جرب (گال)، سوختگی، زخم، گزش حشرات و کهیر.
– بیماریهای داخلی مانند اختلالات کبدی یا کلیوی، کم خونی، دیابت، مشکلات تیروئیدی و برخی انواع سرطان.
– مشکلات عصبی مانند اِماِس، فشردگی عصب و زونا.
– مشکلات مرتبط با سلامت روان مانند اضطراب، وسواس فکری عملی و افسردگی.
– آلرژی یا تحریک شدگی ناشی از چیزهایی مانند مواد شیمیایی، صابون، برخی دارو یا پشم.
۲- سفیدی زبان
سفیدی زبان زمانی رخ میدهد که لایهی سفید رنگی روی بخشی از سطح زبان یا تمام آن شکل میگیرد. این مسأله ممکن است با نشانههای دیگری همچون بدبویی دهان، تحریک شدن زبان و رویش پرز روی سطح زبان همراه باشد.
دلایل احتمالی آن عبارتند از:
– عدم رعایت بهداشت دهان و دهان، مانند مسواک نزدن، استفاده نکردن از نخ دندان یا تمیز نکردن زود به زود زبان.
– داشتن عادتهای نامناسب.
– استفاده از دندان مصنوعی یا آسیب زدن به زبان با اجسام تیز.
– مصرف آنتی بیوتیک که میتواند باعث عفونتهای قارچی در دهان شود.
– داشتن رژیم غذاییای فاقد میوه و سبزیجات و مملوء از مواد غذایی نرم.
– تنفس از دهان.
– خشکی دهان به دلیل ابتلا به برخی مشکلات پزشکی یا مصرف برخی داروها مانند داروهای شل کنندهی عضلات یا داروهای سرطان.
– برفک دهان، مشکلی پزشکی در آن قارچ کاندیدا آلبیکانس بر روی جدارههای دهان انباشته میشود. گرچه این قارچ معمولاً در دهان وجود دارد، اما گاهی تکثیر میشود و عوارضی ایجاد میکند.
۳- پرشهای عضلانی
گاهی عضلات تان به طور خود به خودی حرکت میکنند، بی آنکه شما بخواهید. آنها ممکن است دچار پرش یا انقباض شوند و به سختی شل شوند. پرش و اسپاسم عضلانی بیشتر در نواحی ران، ساق پا، دست، بازو، شکم، قفسه سینه و انحنای کف پا متداول است. پزشکان کاملاً مطمئن نیستند که این اتفاق به چه دلیل رخ میدهد، اما میگویند برخی چیزها میتوانند زمینه ساز این مسأله شوند:
– عضلات شما برای درست کار کردن به مواد معدنیای مانند پتاسیم و منیزیم نیاز دارند.
– عدم نوشیدن آب به اندازهی کافی میتواند احتمال پرش و اسپاسم عضلات را بیشتر کند.
– مصرف بیش از اندازهی کافئین هم میتواند باعث پرش عضلانی در نقاط مختلف بدن شود.
– اگر به فشار خون بالا یا بیماری قلبی دچار باشید، ممکن است پزشکان داروهای ادرارآور برای شما تجویز کند. این امر میتواند سطح پتاسیم را در بدن کاهش دهد و منجر به اسپاسم عضلانی شود.
– وارد شدن صدمه به سلولهای عصبی، نحوهی ارتباط این سلولها با یکدیگر و همینطور با مغز را تغییر میدهد. پرش و اسپاسم عضلانی م تواند نشانهی هشدار دهندهای باشد که این مشکل رایج در حال تأثیر گذاشتن بر روی عصبهایی است که عضلات را کنترل میکنند.
۴- گلوله گلوله شدن مدفوع
برخی چیزهایی که احتمال بروز یبوست را بیشتر میکنند، عبارتند از:
– اضطراب و نگرانی: برخی کودکان خردسال در زمان اضطراب یا هنگام بروز تغییری بزرگ در خانه یا در روتینهای مرتبط با دستشویی ررفتن شان، ممکن است دیگر به دستشویی نروند. اگر پدر و مادر نسبت به از پوشک گرفتن فرزند خردسال خود سختگیری کنند، ممکن است کودک دستشویی خود را نگه دارد.
– مصرف برخی داروها: برخی داروها ممکن است باعث تشدید یبوست شوند، مانند داروهای ضد اسید معده، برخی مسکنها و داروهای دیگر بیماریها مانند پارکینسون.
– مشکلات گوارشی: اگر کسی با مشکلاتی مانند سندرم روده تحریک پذیر یا دیگر مشکلات گوارشی درگیر باشد، ممکن است دچار یبوست شود. گاهی برخی مواد غذایی هم میتوانند باعث یبوست شوند.
– دردهای بدنی: اگر کسی از ناحیهی پشت یا ماهیچهی ناحیهی شکم با درد درگیر باشد، مانند بعد از زایمان، ممکن است مدفوع کردن برای او دشوار باشد. این امر سرعت عبور مواد غذایی از درون رودهها را کاهش میدهد و باعث میشود مدفوع شکلی شبیه به سنگریزه پیدا کند.
– بیماریهای مزمن: برخی مشکلات پزشکی مانند دیابت یا اختلالات تیروئیدی میتوانند بر روی نحوهی عملکرد عصبها و عضلات تأثیر منفی بگذارند و مدفوع کردن را دشوار کنند.
– سبک زنگی: داشتن سبک زندگی کم تحرک احتمال یبوست را بالا میبرد. برخی چیزهای دیگر مانند بارداری، رفتن به سفر یا تفییر رژیم غذایی هم میتواند منجر به یبوست شود.
– عادتهای غذایی: کمبود مواد غذایی فیبردار در رژیم غذایی و عدم مصرف آب به اندازهی کافی میتواند باعث گلوله گلوله شدن مدفوع شود و مدفوع کردن را دشوار کند.
۵- سفیدی مردمک
لکوکوری (Leukocoria) یا همان سفیدی مردمک زمانی رخ میدهد که مردمک چشمها به رنگ سفید درمی آید. این مسأله بیشتر در کودکان رایج است، اما برای بزرگسالان هم میتواند رخ دهد. لکوکوری دلایل مختلف زیادی میتواند داشته باشد، بنابراین در صورت بروز این مشکل فوراً به چشم پزشک مراجعه کنید. برخی چیزهایی که میتوانند باعث لکوکوری شوند، عبارتند از:
– آب مروارید: اینها لکههای کدری درون عدسی چم هستند که با بالا رفتن سن به وجود میآیند و این مشک رایج با انجام عمل جراحی قابل حل است.
– جداشدگی شبکیه چشم: این اتفاق زمانی رخ میدهد که لایهی نازکی که در پشت چشم قرار دارد و به آن شبکیه گفته میشود، جدا میشود. این یک وضعیت اضطراری است که به درمان فوری نیاز دارد.
– اندوفتالمیت: (Endophthalmitis) یک عفونت است که داخل چشم رخ میدهد و به رسیدگی فوری پزشکی نیاز دارد و اگر فوراً درمان نشود میتواند منجر به نابینایی شود.
– بیماری کوتس: (Coats’ Disease) زمانی رخ میدهد که عروق خونی درون چشمها وضعیتی غیر طبیعی پیدا میکنند، امری که باعث نشت و تجمع مایعات میشود. این مسأله میتواند منجر به جداشدگی شبکیه شود.
– رتینوبلاستوما (Retinoblastoma): این نوع نادری از سرطان چشم است که بیشتر در کودکان رخ میدهد. لکوکوری یکی از علائم اصلی آن است و نشانههای دیگر آن ضعیف شدن بینایی و دیگر مشکلات چشمی هستند.
– اختلاف شمارهی چشم: گاهی ممکن است یک چشم متفاوت از دیگری به نظر برسد، چون شمارهی آن با دیگری متفاوت است. این مسأله معمولاً جدی نیست و به راحتی قابل برطرف کردن است.
۶- رنگ پریدگی ناخنها
ناخن هایتان رنگ پریده یا سفید شده اند؟
این امر ممکن است نشان دهندهی کمبود گلبولهای خون باشد. سفیدی ناخنها میتواند نشانهی مشکلات پزشکیای مانند بیماریهای کبدی، دیابت، پرکاری تیروئید، نارسایی قلبی، مسمومیت با فلزات سنگین، شیمی درمانی، وارد شدن ضربه، یا کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی باشد.
اگر بخش عمدهی ناخن هایتان سفید است و تنها یک لایهی باریک صورتی رنگ در نوک آنها وجود دارد، ممکن است دچار مشکلی به نام «ناخن تری» (Terry’s Nails) شوید. این مشکل میتواند بر اثر بالا رفتن سن رخ دهد، اما میتواند نشانهی وجود مشکل پزشکی پنهانی مانند دیابت، و یا بیماریهای کلیوی، کبدی یا قلبی باشد.
۷- سفیدی انگشتان دست
سندرم رینود (Raynaud’s Disease) باعث میشود برخی قسمتهای بدن مانند انگشتان دست و پا، در هوای سرد یا در زمان اضطراب، بی حس و سرد شوند. این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که عروق خونی کوچکی که به پوست خون میرسانند، باریک میشوند، امری که باعث کاهش خون رسانی به این نواحی میشود.
سندرم رینود در میان زنان شایعتر است و اغلب، کسانی را درگیر میکند که در مناطق سردسیر زندگی میکنند.
۸- دیدن لکههای شناور و جرقه مقابل چشمها
شاید برایتان پیش آمده باشد که جلوی چشم هایتان لکههای شناوری یا جرقه ببینید. این چیزهای شناور میتوانند به شکل لکههای کوچک تیره رنگ، خطوط پرپیچ و تاب، حلقه یا تار عنکبوت باشند. جرقهها هم مانند یک انفجار ناگهانی نور هستند.
دیدن لکههای شناور و جرقه امری رایج است، بخصوص در میان سالمندان. این اتفاق معمولاً بر اثر مسألهی بی خطری به نام جداشدگی خلفی زجاجیه رخ میدهد، زمانی که زجاجیه (مایع لزج و شفافی که مرکز چشم را پُر میکند) دستخوش تغییر میشود.
دیدن لکههای شناور و جرقه گاهی بر اثر جداشدگی شبکیه رخ میدهد که مشکلی جدی است و به رسیدگی فوری نیاز دارد تا باعث نابینایی دائمی نشود. دیدن لکههای شناور و جرقه میتواند بی هیچ دلیل مشخصی هم رخ دهد.
۹- ورم صورت
صورت ممکن است گاهی به دلیل مشکلات پزشکیای مانند وارد شدن آسیب، عفونت یا آلرژی، ورم کند. برخی از این دلایل میتوانند جدی باشند.
ممکن است گاهی با صورت پف کرده از خواب بیدار شوید. این اتفاق میتواند زمانی رخ دهد که طی خواب به صورت تان فشار وارد شده باشد. اما اگر صورت تان به دلیل وارد شدن یک آسیب ورم کرده باشد یا اگر ورم صورت مکرر باشد، این امر ممکن است نشانهی وجود یک مشکل پزشکی باشد.
ورم صورت تنها به خود صورت مربوط نیست و میتواند گردن یا حلق را هم تحت تأثیر قرار دهد. اگر صورت تان بدون وارد شدن هیچ آسیبی دچار ورم شده باشد، ممکن است نشانهی مشکل پزشکی جدیای باشد؛ بنابراین حتماً به پزشک مراجعه کنید.