کرفس یکی از پرخاصیتترین گیاهان است که فواید زیادی برای بدن دارد، اما مصرف بیش از حد آب کرفس موجب ایجاد عوارضی مانند افت فشارخون، آسیبهای کلیوی و آلرژی میشود.
لیست زیانهای نوشیدن آب کرفس
کرفس جز خانواده هویج محسوب میشود. این گیاه و دانه آن منبع ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها هستند که به درمان التهاب، فشار خون بالا و کلسترول کمک میکند. علی رغم خواص کرفس، مصرف زیاد آن میتواند موجب عوارضی شود
کرفس حاوی مواد فعال بنام پسورالن و متعلق به خانواده فوروکومارین است، به همین دلیل به نور حساسیت دارد، زیرا غذاهای غنی از فوروکومارین میتوانند حساسیت به نور را تحریک کنند؛ بنابراین اگر آب کرفس را بنوشید ممکن است دچار خارش و جوش شوید.
آسیب کلیه:
کرفس کلیهها را پاکسازی میکند، اما اگر التهابی در کلیهها وجود داشته باشد مصرف بیش از حد آب کرفس میتواند به کلیهها آسیب بزند. زیرا کلسیفیکاسیون در کلیه ها، التهاب را تحریک میکند.
کرفس، چغندر، کاهو، اسفناج و ریواس دارای مقادیر بالایی از اگزالات هستند (۱۰۰ گرم کرفس، ۱۹۰ میلی گرم اگزالات دارد). مولکولهای اگزالات با یونهای کلسیم در بدن تعامل دارند و باعث ایجاد رسوب املاح کلسیم و سنگ میشوند. این سنگها بر عملکرد کلیهها تاثیر میگذارند.
سنگ مثانه:
استفاده روزانه از آب کرفس به علت تجمع اگزالات در بدن، در افرادی که کلیه و مثانه سنگ ساز دارند، میتواند باعث به وجود آمدن یا بزرگتر شدن سنگهای اگزالاته شود.
از بین رفتن عناصر مهم بدن:
خوردن کرفس و در پی آن دریافت بیش از اندازه اگزالات سبب از بین رفتن عناصر مهم مانند کلسیم، روی، فسفر، منیزیم و منگنز میشود که کمبود این عناصر برای بدن مضر است.
سرطان زایی:
پودر کرفس در فروشگاهها به صورت آماده وجود دارد و برخی از افرد برای درست کردن عصاره و دیگر دستور العملهای کرفس از پودر آماده آن استفاده میکنند. اما بر اساس برخ از ادعاها، پودر کرفس ممکن است باعث سرطان شود، زیرا این ترکیبات آماده دارای نمک زیاد، مواد نگهدارنده و مواد شیمیایی ناخالص هستند.
آلرژی زایی:
بسیاری از افراد به دلیل حساسیتی که نسبت به کرفس دارند در اثر مصرف آن دچار واکنشهای آلرژیک میشوند این افراد نه تنها باید از مصرف کرفس بلکه باید از سایر گیاهان و ادویه جات از جمله هویج، رازیانه، گشنیز، جعفری و قاصدک اجتناب کننند.
در موارد نادر، فرد مبتلا به آلرژی ممکن است واکنش آلرژیک کشنده آنافیلاکسی را تجربه کند.
در صورت داشتن علائم زیر باید به پزشک مراجعه شود:
دشواری در تنفس
کهیر یا تورم
تنگی در گلو
گرفتگی صدا یا سینه
تهوع، استفراغ، یا اسهال
دل درد
تندی ضربان قلب
فشار خون پایین
گیجی و یا غش
ایست قلبی
تورم لب و زبان
درد سینه
سمی بودن:
کرفس حاوی پسورالن (یک ماده شیمیایی) است که با نور خورشید واکنش میدهد. مصرف کرفس و دیگر مواد غذایی حاوی پسورالن ممکن است حساسیت پوست به نور فرا بنفش را افزایش دهد، همچنین خطر درماتیت، آفتاب سوختگی و پیری زودرس را بالا ببرد.
افرادی که به طور خاص نسبت به پسورالن حساس هستند، تنها تماس با غذاهای حاوی پسورالن هم میتواند باعث حساسیت پوست آنها شود.
نمک موجود در کرفس:
یک شاخه کرفس ۴۰ گرمی حاوی حدود ۳۰ میلی گرم سدیم است. افراد باید نسبت به مصرف سدیم آگاه باشند، چون رژیم غذایی حاوی سدیم بالا ممکن است موجب افزایش فشار خون و حفظ مایعات شود که هر دو میتواند منجر به بیماری جدیتر شوند.
کاهش آب بدن:
برخی افراد برای کاهش وزن و لاغری از آب بعضی از سبزیها به خصوص آب کرفس، جعفری یا شوید استفاده میکنند. آب سبزیها به دلیل داشتن مقدار زیاد فیبر و آب فراوان جذب برخی از چربیها را کاهش میدهد. مصرف آب کرفس سبب کاهش آب بدن شده بنابراین بسیاری از افراد با کاهش آب بدنشان میپندارند که لاغر شده اند.
اختلال خونریزی:
در مطلب خواص آب کرفس در بخش قبلی بهداشت و سلامت نمناک گفتیم که کرفس ویتامین k دارد و ویتامین کا در انعقاد خون موثر است. کسانی که مشکل انعقاد خون دارند حتما قبل از مصرف آب کرفس با پزشک خود مشورت کنند.