اولین پیوند ریه توسط ربات‌ها انجام شد!

 یک زن ۵۷ ساله مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) تحت عمل پیوند دوگانه ریه با استفاده از سیستم رباتیک داوینچی Xi قرار گرفت.
اولین پیوند ریه توسط ربات‌ها انجام شد!
کد خبر : ۷۹۲۳۷

دانشگاه نیویورک لانگون (NYU) برای اولین بار در جهان به یک دستاورد پزشکی مهم رسید و اولین پیوند دوگانه ریه (هر دو ریه) را کاملاً رباتیک انجام داد.

 یک زن ۵۷ ساله مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) تحت عمل پیوند دوگانه ریه با استفاده از سیستم رباتیک داوینچی Xi قرار گرفت.

برش‌های کوچک بین دنده‌ها به سیستم رباتیک این امکان را داد تا هر ریه را بردارد، محل جراحی را آماده کند و ریه‌های جدید را پیوند بزند. هر دو ریه به طور کامل با تکنیک‌های رباتیک پیوند زده شدند.

تیم جراحی اعلام کرد که این عمل یک پیشرفت در جراحی رباتیک و گامی رو به جلو در درمان‌های کم‌تهاجمی است.

پیشرفت در جراحی ریه با پیوند دوگانه رباتیک
در تاریخ ۲۲ اکتبر ۲۰۲۴، بیماری به نام شریل مهرکار (Cheryl Mehrkar) چهار روز پس از اینکه نام او در فهرست پیوند قرار گرفت، موفق به دریافت پیوند دوگانه ریه شد. این تصمیم پس از ماه‌ها ارزیابی گرفته شد.

شریل در ۴۳ سالگی به بیماری COPD مبتلا شد و به دلیل پیشینه ژنتیکی بیماری ریوی، به ویژه بعد از ابتلا به کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۲، وضعیت او بدتر شد.

شریل فردی ماجراجو بود که به عنوان مربی کاراته با کمربند سیاه، مربی غواصی و موتورسواری پرشور فعالیت می‌کرد. او بیش از ۲۰ سال با شوهر خود یک باشگاه کاراته را اداره می‌کرد.

مشکلات سلامتی باعث شد که شریل از تدریس کاراته بازنشسته شود، اما هنوز هم به عنوان تکنسین اضطراری داوطلب در آتش‌نشانی یونیون ویل در نیویورک خدمت می‌کند و فعال است.

استفانیا چانگ، مدیر جراحی برنامه پیوند ریه در مؤسسه پیوند لانگون، گفت: «هدف ما با استفاده از سیستم‌های رباتیک، کاهش تأثیر جراحی بر بیماران، کم کردن درد بعد از عمل و ارائه بهترین نتایج ممکن است.»

یک ماه پیش، چانگ و تیم او در NYU اولین پیوند ریه تک‌گانه رباتیک را در کشور انجام داده بودند.

جراحی خودکار
در ماه گذشته، رباتی که تنها از طریق تجزیه و تحلیل ویدیو‌های جراحان باتجربه آموزش دیده بود، موفق شد تا مراحل پیچیده جراحی را با مهارت‌هایی مشابه جراحان انسان انجام دهد.

این پیشرفت نشان‌دهنده پتانسیل یادگیری تقلیدی است، روشی که جراحی رباتیک را به سمت خودمختاری بیشتر می‌برد. در این روش، ربات‌ها می‌توانند به طور مستقل و بدون نیاز به دخالت انسان، جراحی‌های پیچیده را انجام دهند.

محققان از دانشگاه استنفورد و جانز هاپکینز یک ربات داوینچی را در سه فعالیت اصلی بخیه زدن، بلند کردن بافت و نگه داشتن سوزن، آموزش دادند.

این ربات با استفاده از یادگیری تقلیدی، بدون نیاز به برنامه‌نویسی هر حرکت به طور دقیق، این کار‌ها را با مهارتی مشابه انسان انجام داد.

برای آموزش ربات، داده‌های حرکتی که حرکت ربات را به طور ریاضی نشان می‌دهند، با روش‌های پیشرفته مدل‌های زبانی ترکیب شد تا یک مدل آموزشی ایجاد شود، که شامل مفاهیم یادگیری ماشینی باشد.

با این روش، ربات توانست از ویدیو‌های جراحی که با دوربین‌های نصب‌شده روی مچ سیستم‌های داوینچی ضبط شده بود، یاد بگیرد. با داشتن بیش از ۷,۰۰۰ ربات داوینچی و بیش از ۵۰,۰۰۰ جراح آموزش‌دیده در سراسر دنیا، داده‌های زیادی برای بهبود بیشتر این فناوری در دسترس است.

با اینکه سیستم داوینچی به دلیل ورودی‌های نادرست شناخته می‌شود، محققان این مشکل را با تمرکز بر حرکات نسبی به جای اقدامات مطلق، حل کردند.

این تغییر باعث افزایش دقت و انعطاف‌پذیری ربات شد و این امکان را داد که در محیط‌ها و وظایف جدید، مانند پیدا کردن سوزن افتاده در زمان جراحی، عملکرد خوبی داشته باشد.

مدل جدید، آموزش ربات‌ها را ساده کرده است و به ربات‌های جراحی این امکان را می‌دهد که فقط در چند روز، به جای چند سال، روش‌های جراحی را یاد بگیرند.

به گفته کارشناسان، این نوآوری می‌تواند به پیشرفت خودمختاری جراحی، کاهش اشتباهات و افزایش دقت در جراحی‌ها کمک کند و گامی مهم در پیشرفت پزشکی رباتیک باشد.

منبع: تکناک

تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان را با نصب اپیلکیشن خبرخوان گردون به سهولت دنبال کنید.
مجله زندگی
ارسال نظر