
اقتصاددان ارشد گلدمن ساکس گفت: ارزش دلار که تحت تاثیر بیاطمینانی تعرفههای آمریکا و ترس از رکود قرار گرفته است، ریزش بیشتری خواهد یافت.
ارزش دلار در آوریل، بیش از ۴.۵ درصد کاهش یافته است و ارز آمریکا، بزرگترین افت ماهانه خود از اواخر سال ۲۰۲۲ تاکنون را تجربه میکند، زیرا سرمایهگذاران داراییهای آمریکا را رها میکنند و صحبت از بحران اعتماد به ارز ذخیره شماره یک جهان مطرح شده است.
دلار در سال جاری در برابر سبدی از سایر ارزهای اصلی، هشت درصد کاهش ثبت کرده است و یان هاتزیوس، اقتصاددان ارشد گلدمن ساکس در روزنامه فایننشال تایمز نوشت: کاهش بیشتر دلار، فشار قیمتها را تشدید خواهد کرد، آن هم هنگامی که تعرفهها، تورم را بالا بردهاند.
دلار ضعیفتر با صادرات ارزانتر همراه است که به کاهش کسری تجاری آمریکا و حفظ اقتصاد از رکود کمک میکند، اما هاتزیوس خاطرنشان کرد که محرکهای ضعف دلار، مهم هستند و کاهش تقاضا برای داراییهای آمریکا میتواند تاثیر ارز ضعیفتر بر شرایط مالی را خنثی کند.
هاتزیوس اظهار کرد: من اغلب از پاسخ سوالات در مورد دلار طفره میروم، زیرا حجم وسیعی از آموختههای دانشگاهی و تجربه شخصی بهعنوان پیشبینی کننده اقتصادی به من آموخته است که پیشبینی نرخ ارز حتی سختتر از پیشبینی رشد اقتصادی، تورم و نرخ بهره است، اما معتقدم کاهش پنج درصدی اخیر دلار بر مبنای وزن تجاری گسترده، بسیار بیشتر از این پیش خواهد رفت. وی افزود: دو دوره تاریخی با ارزش دلاری مشابه امروز (اواسط دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰)، زمینه را برای کاهش ۲۵ تا ۳۰ درصدی فراهم کردند.
صندوق بینالمللی پول تخمین میزند که سرمایهگذاران غیرآمریکایی، حدود ۲۲ تریلیون دلار دارایی در آمریکا دارند و هاتزیوس میگوید که این احتمالا یک سوم داراییهای ترکیبی را تشکیل میدهد که نیمی از آن در سهامی است که اغلب برای جابهجایی ارز، پوشش داده نمیشوند.
هاتزیوس گفت: کسری حساب جاری آمریکا به میزان ۱.۱ تریلیون دلار باید هر سال با جریان خالص سرمایه به همان میزان تامین شود که بهصورت تئوری، ناشی از خرید خارجی داراییهای آمریکا است، بنابراین حتی توقف خرید داراییهای خارجی آمریکا میتواند به دلار آسیب برساند.
به گفته هاتزیوس، اگر اقتصاد آمریکا به عملکرد بهتر از همتایان خود ادامه دهد، چنین عواملی وزن چندانی ندارند، اما بعید به نظر میرسد. بهغیر از شوکهای شدید، ما فکر میکنیم که مزیتهای دلار به عنوان ارز جهانی مبادله و ارزش ذخیرهسازی، آنقدر ریشهدار است که دیگر ارزها نمیتوانند بر آن غلبه کنند.
صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرد که رشد اقتصادی آمریکا با یک درصد کامل کاهش، از ۲.۸ درصد در سال گذشته به ۱.۸ درصد در سال ۲۰۲۵ خواهد رسید.
خبرگزاری رویترز گزارش کرد، دویچه بانک نیز بر این باور است که نرخ برابری یورو در برابر دلار، میتواند از ۱.۱۳ دلار در حال حاضر، به ۱.۳۰ دلار تا پایان دهه جاری برسد، زیرا ارزش دلار در حال سقوط است.