پیشگیری از سرطان با مصرف مکملها یا رعات تغذیه همیشه امکانپذیر نیست. اما به گفته یک کارشناس تغذیه میتوان تا ۳۰ درصد با مصرف دو مکمل از برخی سرطانها پیشگیری کرد.
به گزارش راهنماتو، سینتیا تامسون، متخصص تغذیه و پیشگیری از سرطان از دانشگاه آریزونا، میگوید: «من وقتی درست در دهه پنجم زندگی به سرطان روده مبتلا شدم هم دونده ماراتن بودم و هم رژیم غذایی خاصی دنبال میکردم. سرطانهای زیادی وجود دارند که قابل پیشگیری نیستند و ما هنوز نمیدانم که مردم چطور این سرطانها را میگیرند.».
اما آنطور که تامسون بعد از دهها سال تحقیق روی تأثیرات مکملها بروی دهها هزار نفر متوجه شده است، میتوان با مصرف مقادیر کافی از کلسیم و ویتامین دی خطر برخی از مرگبارترین بیماریها، شامل انواعی از سرطانها را، کاهش داد.
درحقیقت رژیم غذایی افراد مسئول ۳۰ درصد از خطر ابتلا به سرطان است.
مطالعه اخیر او که در نشریه Annals of Internal Medicine منتشر شده است، ۳۶۲۸۰ نفر از زنان یائسه را که به صورت تصادفی ویتامین دی، کلسیم یا شبهدارو مصرف میکردند به مدت ۷ سال ردیابی کرده است.
او متوجه شد که این مکملها در طی زمان تأثیر اندک، اما قابل اندازهگیری برای کاهش مرگ بر اثر سرطان داشتند. اما مصرف مکملها بیخطر نیست.
کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان و روده بزرگ
محققان بعد از ۲۲ سال به دریافتکنندگان مکملها مراجعه کردند تا آنها را با کسانی که مکمل دریافت نکرده بودند مقیاسه کنند که متوجه شدند در میان زنانی که ویتامین دی و کلسیم مصرف کرده بودند ۷ درصد احتمال مرگ بر اثر سرطان کاهش پیدا کرده بود.
این کاهش در مورد سرطانهای تهاجمی مانند سرطان سینه (۱۹ درصد) و روده بزرگ (۳۱ درصد) بیشتر بود. اما این خبر به تمامی خوب نیست. زنانی که دو مکمل را مصرف کرده بودند ۶ درصد احتمال خطر بیماریهای قلبی-عروقی مانند بیماری قلبی را در خودشان افزایش داده بودند؛ بیماریهای قلبی علت اصلی مرگ در میان زنان و مردان در آمریکا است.
تیم تحقیقاتی تامسون مطمئن نیست که علت این افزایش دقیقا چیست، اما آنها تصور میکنند که این تفاوت احتمالا به دلیل مصرف مکمل کلسیم است که باعث ایجاد رسوب بیشتر در شریانها میشود.
تامسون علیرغم خطر بیماری قلبی، ویتامین دی و کلسیم را هر روز مصرف میکند، اما میگوید شما نباید از رژیم دارویی او تقلید کنید.
مصرف مکملها برای افزایش طول عمر باید یک علم شخصیسازیشده باشد. او سه توصیه دارد که قبل از مصرف مکملها باید به آنها توجه کنید:
۱. آزمایش خون برای تعیین میزان ویتامین دی بدهید.
۲. از آنجایی که نمیشود میزان کلسیم را از طریق آزمایش خون مشخص کرد (زیرا بدن در صورت کم بودن کلسیم آن را از منابع دیگر مانند ماهیچهها تأمین میکند)، باید رژیم غذاییتان را بررسی کنید.
۳. اگر تاریخچه سرطان دارید میتوانید با پذیرش خطر رسوب کلسیم در عروق آن را مصرف کنید.
مکملها باید به رژیم غذایی کمک کنند نه آنکه جایگزین شوند
تامسون میگوید اگر واقعا میخواهید تأثیر بزرگی روی پیشگیری از سرطان بگذارید، اول و مهمتر از همه باید تنوعی از غذاهای سالم مانند گیاهان، میوهها، سبزیجات، غلات کامل و آجیل را وارد برنامه غذاییتان کنید. این همان استراتژیای است که افراد با عمر طولانی در سراسر جهان از آن استفاده کردهاند.
تامسون تأکید میکند که مکملها نمیتوانند خطر ابتلا به سرطان را در افراد از بین ببرند. هر فایدهای که مکملها برای سلامتی افراد دارند کند، تدریجی است و برای هر فردی متفاوت است.