آیا ورزش سنگین باعث ریزش مو می‌شود؟

آیا ورزش سنگین باعث ریزش مو می‌شود؟

هر چیزی که بر بدن اثر داشته باشد قطعاً روی سلامت عمومی که مو‌ها نیز جزئی از آن هستند می‌تواند تاثیر بگذارد.  با این حال در ورزش کردن موارد دیگری اتفاق میفتد که می‌تواند مستقیم یا غیر مستقیم روی مو‌ها اثر داشته باشد.
کد خبر : ۸۷۲۵۵

تحقیقات جدید نشان می‌دهد ورزش سنگین و مصرف مکمل‌های غیراستاندارد می‌تواند سطح DHT را افزایش داده و منجر به ریزش مو شود، اما با رعایت اصول علمی می‌توان هم عضله ساخت و هم مو‌ها را حفظ کرد!
هر چیزی که بر بدن اثر داشته باشد قطعاً روی سلامت عمومی که مو‌ها نیز جزئی از آن هستند می‌تواند تاثیر بگذارد.  با این حال در ورزش کردن موارد دیگری اتفاق میفتد که می‌تواند مستقیم یا غیر مستقیم روی مو‌ها اثر داشته باشد.  اما فرضیات دیگری درباره ارتباط ورزش و ریزش مو‌ها وجود دارد که نتایج بررسی در مورد آنها محدود است، اما جانب احتیاط را باید رعایت کرد.

تحقیقات ریزش مو به واسطه ورزش کردن را ناشی از افزایش تستوسترون می‌دانند.  ورزش سنگین سطح هورمون تستوسترون را در افرادی که تمرینات استقامتی انجام می‌دهند بالا می‌برد.  شاید در وهله اول این طور به نظر برسد که چه خوب!  تستوسترون بالا یعنی عضلات تنومند و حجیم.  اما همین می‌تواند موجب ریزش مو‌ها شود.  

هورمون تستوسترون می‌تواند به هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل شود که عامل اصلی ریزش موی ارثی است.  افزایش غیر طبیعی DHT  فولیکول‌های مو را کوچک کرده و موجب نازک شدن مو‌ها می‌شود که با ادامه دار شدن این روند مو‌ها به طور دائم می‌ریزد.

این امر در ورزشکارانی که از مکمل‌های ورزشی مصرف می‌کنند اهمیت بیشتری دارد.  زیرا برخی از این مکمل‌ها سطح DHT را افزایش می‌دهند.  به همین خاطر تعادل هورمونی برای پیشگیری از ریزش مو ضروری است.

اثرات منفی مکمل‌هایی که نه تنها شایعه نیست بلکه حقیقت دارد!

همان طور که گفته شد برخی از مکمل‌های ورزشی حاوی مواد تحریک کننده هورمونی هستند و مصرف آنها در طولانی مدت می‌تواند منجر به ریزش مو‌ها گردد.  این مکمل‌ها حاوی استروئید‌های آنابولیک یا تقویت کننده‌های تستوسترون هستند که سطح DHT را بالا برده و خطر ریزش مو را به شدت افزایش می‌دهند.

استروئید‌ها با تقلید از هورمون موجب ایجاد صفات مردانه مانند رشد و حجیم شدن عضلات، رشد مو‌ها و کلفت شدن صدا می‌شود. مصرف مکمل‌های حاوی استروئید با آنکه اثرات عضله سازی شگفت انگیزی دارد، اما مشکلات مختلفی به وجود می‌آورند که ریزش مو و طاسی زودرس یکی از آنهاست.

شایعه‌هایی که نباید باور کنید

خوشبختانه همه مکمل‌های ورزشی حاوی هورمون رشد نیستند. مکمل‌هایی که تاییدیه بهداشتی دارند، از ترکیبات علمی و شفاف برخوردار هستند و متناسب با هدف ورزشی انتخاب می‌شوند، مشکل ساز نیستند. این مکمل‌ها به طور قانونی در داروخانه‌ها عرضه می‌شوند. مکمل‌هایی مانند پروتئین وی برای رشد عضلات، کراتین برای افزایش قدرت و استقامت و آمینو اسید‌ها برای کاهش خستگی و بهبود ریکاوری مفید هستند.

عادت‌هایی که جلوی ریزش مو را خواهند گرفت

سبک زندگی فعال هنگامی که با تمرینات متعادل، تغذیه صحیح و مراقبت اصولی از مو‌ها همراه باشد نه تنها منجر به ریزش مو‌ها نمی‌شود بلکه از سلامت مو‌ها نیز حمایت می‌کند. اگر نگران ریزش مو‌های خود در دوران ورزشی هستید نکات زیر را در نظر بگیرید:

اثر عرق روی مو و پوست سر:

تمرینات شدید تعریق را افزایش می‌دهد که می‌تواند روی پوست سر جمع شده و ریشه مو را تحریک کند. برای پیشگیری از تاثیر منفی عرق روی مو‌ها بعد از تمرین حتماً مو‌ها را شستشو دهید همچنین حداقل هفته‌ای یکبار شستن مو با شامپوی ملایم و دارای ph متعادل توصیه می‌شود.

رژیم غذایی:

رژیم غذایی متعادل کلید تغذیه مو‌ها از درون به بیرون محسوب می‌شود. مو زمانی رشد سالم و خوبی خواهد داشت که رژیم غذایی متنوع شامل پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی باشد.

استرس و موها:

ورزش خود عاملی برای کاهش استرس است، اما تمرینات شدید و پر فشار‌ می‌تواند استرس زیادی به بدن وارد کند. این استرس فیزیکی اگر همراه با فشار روانی در مورد پیشرفت در بدنسازی باشد مستقیم و غیر مستقیم روی فولیکول‌های مو تاثیر می‌گذارد. استرسی که مدت طولانی ادامه داشته باشد و مدیریت نشود می‌تواند مو‌ها را وارد فاز تلوژن (استراحت) کند و مو‌ها سریع‌تر از حد معمول بریزند؛ بنابراین برنامه تمرینی متعادل اهمیت ویژه‌ای دارد.

مصرف مولتی ویتامین ها:

ورزشکاران نسبت به سایر افرادی که تمرین نمی‌کنند به دو دلیل نیاز جدی تری به مصرف ویتامین‌ها و مواد معدنی دارند. یک اینکه ریزمغذی‌ها برای حمایت از سلامت کلی در افرادی که تحت تمرینات شدید هستند بسیار حیاتی است. دو اینکه ویتامین‌ها و مواد معدنی به سادگی از راه تعریق از بدن خارج می‌شوند که تعرق زیاد در ورزش طبیعی است؛ بنابراین ورزشکاران باید به فکر جایگزینی ویتامین‌ها و املاح به منظور پیشگیری از بروز کمبود‌ها باشند.

یکی از مواد معدنی که به ورزشکاران توصیه می‌شود زینک است. زینک نقش‌های مختلفی در بدن دارد، اما همگی در رشد عضلات مهم هستند. زینک واکنش‌های شیمیایی عضله سازی را سرعت می‌بخشد، ساختار‌های پروتئین را تثبیت کرده و در نهایت سطح هورمون‌ها را تنظیم می‌کند.

اگر در حال حاضر در رژیم غذایی خود زینک کافی دریافت نمی‌کنید بنابراین به یک قرص زینک برای رشد عضلات و ماهیچه‌های خود نیاز دارید. قرص زینک به شکل بلعیدنی و جوشان در داروخانه‌ها با قیمت‌های مناسب به فروش می‌رسد. شما می‌توانید زینک را به طور مستقل یا بخشی از مولتی ویتامین خود مصرف کنید. مکمل‌های زینک پلاس علاوه بر زینک حاوی مواد مغذی دیگر مانند ویتامین C، B و… است.

قرص یونی زینک از بهترین مکمل‌هایی است که زینک مورد نیاز بدنتان را تامین می‌کند. به یاد داشته باشید یونی زینک را با معده خالی و قبل از شروع تمرین مصرف کنید تا بیشترین تاثیر را داشته باشد. اما اگر دچار ناراحتی گوارشی می‌شوید، می‌توانید آن را همراه غذا میل کنید.

نتیجه گیری

فعالیت بدنی گردش خون را بهبود می‌بخشد که خود برای تغذیه کردن و رساندن اکسیژن به فولیکول‌های مو الزامی است؛ بنابراین شایعه تاثیر منفی ورزش بر ریزش مو از اساس باطل است، اما عواملی مانند تجمع عرق، کمبود‌های غذایی، استرس بیش از حد ناشی از ورزش زیاد و مکمل‌های ورزشی غیر مجاز می‌تواند سلامت مو‌ها را تحت تاثیر قرار دهد.

منبع: حرف مرد

تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان را با نصب اپیلکیشن خبرخوان گردون به سهولت دنبال کنید.
مجله زندگی
ارسال نظر