زردی پا ممکن است به دلیل کم خونی، زردی یا کاروتنمی رخ دهد. تغییرات رنگ ناشی از این مسائل معمولاً در بدن گسترده است و با علائم دیگری همراه است.
یاری از شرایط پزشکی مختلف میتوانند باعث شوند پاهای شما رنگ زرد به خود بگیرند. برخی از این شرایط مانند پینه، به راحتی درمان میشوند، در حالی که برخی دیگر، مانند مشکلات کبد، بسیار جدیتر هستند. محل تغییر رنگ روی پای شما و هر گونه علائم همراه میتواند به تعیین اهمیت زردی پا کمک کند.
چرا پاها زرد رنگ میشوند؟
شناسایی ناحیهای از پا که زرد شده است و همچنین علائم دیگری که وجود دارد، میتواند به شما در کشف علت تغییر رنگ کمک کند. برخی از شایعترین دلایل زردی پا در زیر توضیح داده شده است:
پینه
پینه یکی از شایعترین دلایلی است که افراد به زردی پا مبتلا میشوند. این وضعیت زمانی رخ میدهد که اصطکاک یا فشار مزمن باعث ضخیم شدن، سفت شدن و رنگ زرد شدن پوست پیر شود. این وضعیت عمدتا در قسمت پایین پا در نواحی استخوانی مانند پاشنه پا و پایه انگشتان پا (سرهای متاتارس) رخ میدهد.
پوست سفت و زرد نیز ممکن است در امتداد پدهای انگشتان پا ایجاد شود. در حالی که پینهها ممکن است ناخوشایند به نظر برسند، اما در واقع یک مکانیسم محافظتی هستند که توسط بدن شما برای جلوگیری از آسیب در ناحیه تحت فشار استفاده میشود.
کم خونی
کم خونی یکی دیگر از دلایل بالقوه زردی در پاها است. این وضعیت زمانی رخ میدهد که تعداد کافی گلبول قرمز سالم نداشته باشید یا گلبولهای قرمز شما به درستی کار نکنند. در این موارد، خون شما قادر به حمل صحیح اکسیژن در سراسر بدن نیست و ممکن است علائم متعددی ایجاد شود.
این موارد عبارتند از:
پوست رنگ پریده یا زرد (روی پاها و سراسر بدن)
سردی دست یا پاها
ضعف
تنگی نفس
سرگیجه
ضربان قلب نامنظم یا سریع
سردرد
درد قفسه سینه
در صورت سردی پاها یا دستها همراه با تغییر رنگ کم رنگ و زرد پوست باید به کم خونی شک کرد.
برخی از انواع کم خونی قابل پیشگیری هستند و میتوان با خوردن غذاهای غنی از ویتامین B-۱۲، آهن و اسید فولیک (ویتامین B۹) از آنها جلوگیری کرد. انواع دیگر ژنتیکی هستند یا ناشی از نگرانیهای جدی تری مانند از دست دادن خون، بیماری مزمن، کم خونی آپلاستیک (مغز استخوان تولید سلولهای خونی را متوقف میکند) یا بیماری کلیوی.
اگر مشکوک به کم خونی هستید، مهم است که با یک متخصص همکاری کنید تا علت اصلی آن را مشخص کند.
کاروتنمی
کاروتنمی زمانی اتفاق میافتد که سطوح بیش از حد ترکیبی به نام کاروتن در بدن انباشته میشود و پوست شما را به رنگ زرد متمایل به نارنجی تبدیل میکند. تغییرات رنگ پوست مرتبط با این بیماری منحصراً در پاها دیده نمیشود. در عوض، رنگ زرد یا نارنجی معمولاً در سراسر بدن دیده میشود.
شایعترین علت این عارضه مصرف زیاد غذاهای غنی از کاروتن است. از جمله رایجترین آنها عبارتند از:
سیب
پرتقال
هویج
کدو حلوایی
کلم بروکسل
گوجه فرنگی
انبه
در موارد بسیار نادرتر، چندین بیماری سیستمیک نیز ممکن است منجر به تجمع کاروتن در بدن شود. این شرایط عبارتند از:
دیابت شیرین
کم کاری تیروئید
بیماری کلیوی
بی اشتهایی عصبی
زردی
زردی زمانی رخ میدهد که سطوح بیش از حد بیلی روبین، یک ترکیب زرد رنگ موجود در صفرا، در بدن تجمع یابد. این وضعیت زمانی ایجاد میشود که کبد، کیسه صفرا یا پانکراس قادر به تجزیه و پاکسازی موثر بیلی روبین نباشند.
زردی زودرس
زردی ناشی از یرقان معمولاً برای اولین بار در سفیدی چشم (صلبیه) دیده میشود. با بدتر شدن وضعیت، تغییر رنگ به سمت پوست پیشرفت میکند.
زردی علاوه بر زردی گسترده پوست (از جمله در پاها) و زرد شدن صلبیه، معمولاً علائم زیر را نیز ایجاد میکند:
زرد شدن در داخل دهان
ادرار تیره رنگ، از جمله قهوهای
خارش پوست
مدفوع کم رنگ یا خاکستری رنگ
چطور از پاها مراقبت کنیم؟
در مورد پینه، استفاده از برخی راهکارهای اساسی مراقبت از پا میتواند زردی پا را بهبود بخشد. هنگامی که فشار در یک منطقه کاهش مییابد، به طور طبیعی اندازه پینهها کاهش مییابد. پوشیدن بالشتک یا ارتزهای فروخته شده بدون نسخه میتواند کمک کننده باشد. همچنین میتوان از سنگ پا برای از بین بردن پوست سفت و زرد رنگ پاها استفاده کرد.
در مورد دیابت، مراقبت منظم از پا نیز بسیار مهم است. استراتژیهای پیشنهادی عبارتند از:
روزانه پاهای خود را از نظر بریدگی، ترک و تغییر رنگ مانند قرمزی بررسی کنید.
از راه رفتن با پای برهنه یا بدون جوراب خودداری کنید.
کفشی بپوشید که مناسب باشد و خیلی تنگ نباشد.
ناخنهای پا را کوتاه نگه دارید.
معاینات منظم پا را با یک متخصص برنامه ریزی کنید.
در حالی که این استراتژیها رنگ زرد پای شما را در صورتی که ناشی از دیابت باشد از بین نمیبرند، اما از شما در برابر ایجاد زخم پا محافظت میکنند.
علائم پای دیابت
در حالی که زردی در پاها میتواند ناشی از دیابت باشد، این علامت نسبتاً نادر است. سایر تغییرات پا با این بیماری بسیار شایعتر است، از جمله:
درد شدید یا بی حسی
زخمها یا زخمهایی که دیر التیام مییابند
بدشکلیهای استخوانی در کف پا (پای شارکو)
قانقاریا (مرگ بافتی)
تشخیص زردی پای مربوط به یک بیماری
ممکن است چندین روش برای تشخیص علت زردی پای شما استفاده شود. معاینه فیزیکی پا معمولاً برای تصمیم گیری در مورد مقصر بودن پینهها کافی است.
پزشک شما همچنین ممکن است آزمایش خون و ادرار را برای تعیین اینکه آیا زردی ناشی از کم خونی، دیابت، زردی، کم کاری تیروئید یا بیماری کلیوی است، تجویز کند.
درمان در یک نگاه
درمان زردی پا بسته به علت آن بسیار متفاوت است. پینهها را میتوان با خیساندن پاها در آب گرم و مالش ملایم با سنگ پا از بین برد.
درمان شرایط زمینهای ممکن است به رفع کم خونی کمک کند. مهم است که برای تشخیص به جای خود درمانی به یک پزشک مراجعه کنید. اگر کم خونی به دلیل کمبود آهن، اسید فولیک یا ویتامین B۱۲ باشد، باید مکمل مناسب توسط یک پزشک تجویز شود. با کم خونی شدید، ممکن است نیاز به تزریق خون داشته باشید.
در مورد کاروتنمی ناشی از رژیم غذایی، مصرف کمتر مواد غذایی با سطوح کاروتن بالا در نهایت باعث رفع زردی میشود.
برای یرقان، رسیدگی به علت اصلی تجمع بیلی روبین (معمولاً اختلال عملکرد یا عفونت کبد) میتواند به رفع رنگ زرد پوست در طول زمان کمک کند.
عوارض ناشی از علائم درمان نشده
برخی از علل زردی پا، مانند پینه یا کاروتنمی ناشی از رژیم غذایی، نسبتاً خوش خیم هستند و معمولاً با حداقل نگرانیهای طولانی مدت درمان نشده باقی میمانند. با این حال، برخی دیگر بسیار جدیتر هستند و باید مورد توجه قرار گیرند.
کم خونی درمان نشده ممکن است منجر به ایجاد مشکلات قلبی یا حتی مرگ در موارد نادر شود. زردی ناشی از اختلال عملکرد کبد ممکن است با تورم قابل توجه در شکم یا پاها همراه باشد و همچنین میتواند بدون مداخله پزشکی کشنده باشد.
اگر مطمئن نیستید
اگر پای شما زرد است و از علت آن مطمئن نیستید، مهم است که با یک متخصص صحبت کنید.
در حالی که رنگ مایل به زرد در این ناحیه معمولاً دلیلی برای نگرانی نیست، علائم شما باید به سرعت ارزیابی شوند. انجام این کار تضمین میکند که هر گونه علت نادر، اما جدی زردی پا رد میشود و درمانهای خاصی که در اختیار شما است مشخص میشود.
منبع: صد آنلاین