
برای ما ایرانیها خوردن غذاهای فصلی امری عادی است. برای مثال در تابستان آبدوغ و خیار درست میکنیم و در زمستان بیشتر به سراغ انواع آشها میرویم. اما در فصل بهار هم که موقع رشد و برداشت گیاه کنگر است میتوان خورش کنگر درست کرد. گرچه خورش کنگر مانند خورش قورمهسبزی طرفدار ندارد اما اگر به روشی درست و با ترفندهای خاص آشپزی تهیه و طبخ شود قطعا میتواند جایگاه ویژهای در میان غذاهای فصلی داشته باشد.
مواد لازم:
گوشت گوسفندی: ۵۰۰ گرم
پیاز: ۱ عدد متوسط
رب گوجهفرنگی: دو قاشق غذاخوری
لپه: ۱ پیمانه
لیمو عمانی: ۲ عدد
کنگر: ۳۵۰ گرم
آب جوش: به مقدار کافی
زعفران دمکرده: به مقدار کافی
نمک و فلفل قرمز: به مقدار کافی
پودر لیموعمانی و زردچوبه: به مقدار کافی
بیشتر بخوانید:
روش پخت:
برای درست کردن خورش کنگر در ابتدا لپه را شسته و درون یک کاسه مناسب میریزیم. و اجازه میدهیم چند ساعتی خیس بخورد.
در ادامه به سراغ لیمو عمانیها میرویم. به کمک چنگال چند سوراخ ریز روی آنها ایجاد میکنیم و درون یک کاسه حاوی آب ولرم ریخته، سپس اجازه میدهیم به مدت ۱ ساعت درون آب بماند تا تلخی آنها کاملا از بین برود. پس از گذشت این زمان پوست پیاز را جدا کرده و میشوییم.
حالا پیاز را به صورت نگینی ریز خرد کرده، سپس یک قابلمه مناسب روی حرارت ملایم میگذاریم و مقداری روغن مایع به آن میافزاییم. در ادامه پیاز را به قابلمه اضافه کرده و تفت میدهیم تا پیاز سبک و شیشهای شود. سپس گوشت را تفت میدهیم تا تغییر رنگ بدهد و بعد رب گوجه فرنگی را به قابلمه اضافه کرده و به تفت دادن ادامه میدهیم تا رب گوجهفرنگی سرخ شود.
زمانی که بوی خامی رب گوجه فرنگی از بین رفت، مقداری نمک را به همراه زردچوبه، فلفل قرمز و پودر لیمو عمانی به قابلمه اضافه کرده و تفت میدهیم تا سرخ شوند. حالا وقت اضافه کردن لپه خیس خورده است. لپه را هم کمی تفت میدهیم، سپس لیمو عمانیهای خیس خورده را به قابلمه اضافه میکنیم. در ادامه به اندازهای که روی مواد درون قابلمه را بگیرد آب جوش اضافه کرده و در قابلمه را میبندیم.
باید دانست که مدت پخت این خورش دو ساعت است. اما زمانی که یک ساعت از پخت لپه و گوشت گذشت نوبت به اضافه کردن کنگرها به غذاست. کنگرها را باید از قبل بشوییم و خورد کرده و روی حرارت با کمی روغن تفت دهیم. در این مرحله باید کنگرها را به همراه زعفران دمکرده به مواد داخل قابلمه اضافه کنیم.
بعد از اینکه خورش جا افتاد قابلمه را از روی حرارت بر میداریم و درون ظرف مورد نظرمان می ریزیم و به همراه پلو و سالاد شیرازی سرو میکنیم.
برخی از خواص کنگر
کنگر و به خصوص برگ آن ادرارآور و نیروبخش است. در ضمن قلب را نیز تقویت میکند. کنگر در درمان یرقان، نارسایی کبد و کمخونی مؤثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میکند. همچنین این گیاه دارای اثراتی نظیر ضد تجمع پلاکتها (رقیق کردن خون)، ضدتهوع، ضدنفخ، خلط آور و مسهل است.